Thee als therapie

Eerder verscheen er hier al een blogpost over boeken als therapie. Omdat thee ook de nodige positieve effecten kan hebben op je mentale gezondheid, gaan we nog even door met deze zeer effectieve bezuiniging op de zorg. Een kopje thee is immers stukken goedkoper dan een bezoekje aan de psycholoog 😉 Dus vandaag: thee als onderhoudsmedicatie*.

Concentratieproblemen: De bekendste thee om je concentratie te verbeteren is Earl Grey, een thee met bergamot. Maar als je dat nou niet lust, dan zou ik sowieso een zwarte thee aanraden. De cafeïne in thee is namelijk een andere dan in koffie. Waar koffie je een korte, snelle adrenaline-boost geeft, geeft thee je een langere, rustiger boost die je concentratie bevordert. Citrus pept je sowieso een beetje op, dus een zwarte thee met citroen of sinaasappel zou een alternatief kunnen zijn als je geen Earl Grey lust. Ook een thee met ginkgo kan je helpen om je concentratie te verbeteren.

Slaapproblemen: Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen thee met caffeine meer drinkt na het avondeten. Zelf hou ik zelfs 16 uur aan als uiterste tijd voor mijn kopje thee met cafeïne. De cafeïne, zowel die uit koffie als uit thee (en ijsthee, ijskoffie, koffie-ijs, cola, energiedrank, maté en alles waar koffie of thee in zit) doet er namelijk een poos over om te verdwijnen uit je lichaam. Daarnaast kun je jezelf helpen om wat makkelijker in slaap te komen door bepaalde kruidenthee te kiezen. Kruidenthee met kamille, valeriaan en lavendel zijn erg goed, omdat deze kruiden de eigenschap hebben dat ze je slaperig maken en je helpen te ontspannen. Aanraders qua smaak vind ik de ‘Even Uitrusten’ en de camomile-honey van Pickwick.

Bron: pinterest

Angst: Bij angst kun je verschillende kruiden gebruiken om je te kalmeren. Uiteraard kun je kiezen voor kamille of lavendel vanwege hun kalmerende werking, maar ook verveine kan helpen. Als je liever een thee met cafeïne hebt, kun je kiezen voor groene thee of Pu-erh thee. Pu-erh thee en verveine zijn te koop bij een gespecialiseerde theewinkel.

Somberheid/melancholie: Bij somberheid is mijn eerste tip om een thee met citrus te proberen. Dit omdat van citrusgeuren bekend is dat ze je oppeppen. Maar ook pepermunt kan helpen, omdat ook dat je een beetje oppept. Als dat niets voor je is, zou je ook nog naar een thee met wat peper erin kunnen kijken, bijvoorbeeld een chai. In heel vroeger tijden bestreden ze melancholie namelijk met peper. Het idee was dat je dan te veel aarde in je had, en dat je wat vuur (peper) nodig had om dat te bestrijden. Hier komt de uitdrukking ‘peper in je reet’ vandaan 😉

Stress: Naast alleskunners kamille en lavendel (ja, deze theeën moet je dus echt even gaan kopen als je psychische problemen hebt), zijn citroenmelisse en pepermunt erg goed in het reduceren van stress. Ook valeriaan kan helpen, net als passiebloem en ginseng.

*Disclaimer: als je serieuze problemen hebt, ga dan naar een arts of hulpverlener. Een kopje thee gaat je niet van je depressie af helpen, of van je ernstige slapeloosheid of angst. Het kan helpen om het iets makkelijker te maken en om goed voor jezelf te zorgen.

6 gedachtes over “Thee als therapie

  1. Lisa zegt:

    Zó leuk dit. Wel toevallig: ik heb net het boek ‘Het geheim van de thee’ uitgelezen. Daarin begint elk hoofdstuk met een uitleg van een theesoort. Ik heb sommige opgeschreven om te gaan proberen. Jouw tips zijn ook fijn.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.