TheeBoekMatch: De Test

Op de blog van Joany kwam ik de rubriek WensThee tegen, waarbij ze de de thee die ze die week drinkt combineert met een aantal boeken. Ik vond dat een ontzettend leuk idee, en vroeg haar of ik haar idee (boeken en thee combineren) op mijn blog mocht gebruiken. En dat mocht! Dus bij deze een nieuwe rubriek: de TheeBoekMatch.

Wel ga ik het iets anders doen dan Joany. Zij bespreekt een theesmaak en noemt daar meerdere boeken bij. Ik doe precies het omgekeerde: ik bespreek een boek, en noem daar meerdere smaken thee bij.

Het boek

Malencia Vale (Cia voor vrienden) is geselecteerd voor De Test, de toelatingsprocedure voor de universiteit. Samen met een paar andere jongeren van haar dorpje De Vijf Meren gaat ze naar de grote stad, Tosu City. Daar legt ze verschillende testen af: schriftelijke examens, praktijkexamens, groepsopdrachten en een grote slotopdracht. Na iedere fase vallen er leerlingen af. Cia is vastbesloten om te slagen. Ze is er slim genoeg voor, maar heeft ze ook dat wat de leiders van de universiteit zoeken in een student?

De verschillende fases van De Test worden uitvoerig beschreven: de schriftelijke proeven (die lijken op de examens die zoals wij die kennen), de praktijkopdrachten (waarbij duidelijk wordt wat de gevolgen zijn als je de risico’s van je keuzes niet overziet), de groepsopdrachten (die de Testfunctionarissen niet alleen inzage geven in hoe goed je kunt samenwerken, maar ook in hoe goed je je groepsgenoten kunt inschatten) en een grote slotopdracht, een dropping waarbij de kandidaten een flinke afstand moeten afleggen en ondertussen geconfronteerd worden met de staat van het land. De keuzes die de kandidaten maken tijdens de verschillende testen, worden meegewogen in de uitslag van De Test.

Cia maakt haar keuzes op basis van wie ze is, hoe ze opgevoed is en wat haar karakter is: ze helpt haar mede-kandidaten, deelt het voedsel en verzorgt de gewonden. Ze blijft trouw aan zichzelf en houdt haar doel voor ogen: een technische studie volgen om zo de irrigatie in het land te verbeteren. Ze vertrouwt op haar intuïtie en haar intellect, en maakt gebruik van de kennis die ze van huis uit heeft meegekregen. Maar is dat genoeg om te slagen voor De Test?

De thee

Tijdens de eerste hoofdstukken van het boek, als Cia nog bij haar ouders thuis is, zou ik een fruitthee van alleen fruit aanraden. Dit omdat Cia, haar ouders en haar broers in de landbouw werken en het midden in de zomer is. Eventueel zou je ook een kaneelthee kunnen kiezen, omdat Cia bij haar examenfeestje kaneelbroodjes eet.

De hoofdstukken die de eerste fases van De Test beschrijven, daarbij past een Earl Grey. Bergamot, het luchtje dat aan Earl Grey thee zit, bevordert namelijk je concentratie. En laten we eerlijk zijn: concentratie is iets wat je nodig hebt als je dagenlang vragen zit te beantwoorden en opdrachten op probeert te lossen.

Het grootste deel van het boek beschrijft echter de grote praktijkopdracht van De Test. Hierbij passen verschillende theesoorten. Allereerst paardenbloemthee, omdat Cia ook paardenbloemen en klaver eet tijdens haar tocht door het Testgebied. Gezien de sfeer van dit stuk zou een zwarte thee met verschillende soorten bloemen ook erg mooi passen. Daarnaast zou je ook nog kunnen kijken naar een onversierde groene thee, mits niet te heet gezet.

Voor de slotfase van De Test, waarbij Cia veel moet wachten, zou ik een wat zwaardere thee aanraden, bijvoorbeeld een Assam. Ook een thee met wat noten of bitteramandelolie erin past erg mooi bij dit laatste stukje van het boek.

8 gedachtes over “TheeBoekMatch: De Test

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.