Red de bibliotheek!

Steeds meer bibliotheken verdwijnen. Dit wordt over het algemeen geweten aan de bewering dat er steeds minder gelezen wordt. Feitelijk is dat niet waar, we lezen steeds meer. Het probleem zit hem erin dat wat we lezen geen boeken zijn, maar korte teksten op internet.

Maar goed, er worden dus minder boeken gelezen. En dat is een probleem, want het lezen van verhalen is goed voor je. Je hersenen leggen bepaalde verbanden die ze zonder lezen niet leggen. Daarnaast helpt lezen met het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden (je leest een boek, hoofdpersoon heeft een probleem en je gaat je automatisch afvragen wat jij zou doen, of hoe jij zou reageren op die situatie) en het leert je dingen over het gedrag van andere mensen. Ook kan het lezen van verhalen je helpen om psychische problemen te verlichten.

Het gevolg hiervan is dus dat steeds meer bibliotheken verdwijnen. Want als er minder gelezen wordt, worden er ook minder boeken geleend. En als er minder boeken geleend worden, krijgen de bibliotheken steeds minder geld. En als bibliotheken minder geld krijgen, moeten ze uiteindelijk sluiten of fuseren om nog te kunnen blijven bestaan. En dat is dus vaak het einde de bibliotheek in de buurt of wijk, dan blijft er alleen nog maar een grote centrale bibliotheek over (waar dan vaak ook weer in de collectie wordt geschrapt, omdat ‘die niet geleend worden’).

Probleem is dus duidelijk. Maar hoe kun je dit nu oplossen? Heel simpel: om te kunnen blijven bestaan, moeten de bibliotheken meer ‘uitleningen’ hebben. Er moeten dus meer boeken geleend worden.

Nu zijn er twee partijen aan zet. De eerste partij is natuurlijk de bibliotheek. Die moet de boeken op een aantrekkelijke manier presenteren, en zorgen dat er klanten binnen komen. Dat doe je ten eerste door een aantrekkelijke collectie en aantrekkelijke openingstijden te hebben, en ten tweede door mensen op die openingstijden naar binnen te ‘lokken’. Om mensen naar binnen te lokken kun je bijvoorbeeld leuke activiteiten organiseren (voorleesuurtjes, cursus robotica of programmeren voor kinderen, misschien een kleine voorstelling oid). Het is vaak het handigste om je activiteiten op de wijk aan te passen. In de wijk waar ik woon zouden bijvoorbeeld de genoemde cursussen het goed doen. Bijkomend voordeel is dat deze kinderen waarschijnlijk met hun ouders komen, en die dan mogelijk ook meteen een paar boeken meenemen. Sowieso laat je de kinderen op een nieuwe manier kennis maken met de bieb, waardoor de kans groot is dat ze daarna lid willen worden (en blijven).

De tweede partij, dat ben jij. De bezoeker van de bibliotheek in jouw wijk. Als je de bibliotheek in jouw wijk wil behouden, zorg dan dat je je boeken bij die bibliotheek leent. Om een bibliotheek te behouden moet het aantal uitleningen namelijk zo hoog mogelijk zijn. Dus neem boeken mee, ook al weet je niet zeker of je ze gaat lezen. Reserveer boeken die je graag wil lezen en laat ze naar de bibliotheek in jouw wijk komen (vaak zitten daar nauwelijks tot geen kosten aan verbonden). Vertel andere mensen over de bibliotheek, en zorg dat ze lid worden en zo veel mogelijk boeken lenen bij de kleine bibliotheekjes in de wijken. Vraag bij de bibliothecarissen om activiteiten in jouw wijkbibliotheek, en ga er ook naartoe, liefst met zo veel mogelijk mensen. Geef je kinderen een lidmaatschap bij de bibliotheek cadeau, en neem ze minstens een keer per week mee om boeken uit te zoeken (en zoek dan zelf ook boeken uit). Leen, lees, breng terug en herhaal. Zodat je kleine wijkbibliotheek blijft bestaan, en misschien zelfs een beetje kan groeien.

20 gedachtes over “Red de bibliotheek!

 1. Naomi zegt:

  Joehoe! Helemaal mee eens. De ‘bibliotheek’ in mijn eigen woonplaats is een servicepunt. Mini en maar heel beperkt open. Ik ga vanwege die openingstijden altijd naar een bibliotheek een paar dorpen verderop. Maar die kan op mijn reserveringen de komende jaren wel blijven draaien;).

  Like

   • Naomi zegt:

    Ja, dat snap ik, dat die dan verdwijnt, maar ik kon tot nu toe daar niet heen vanwege openingstijden en mijn werktijden. Nu zou het inderdaad kunnen, maar eh, nouja, iets met dorpsroddels enzo die ik liever niet hoor;).

    Like

 2. Celine zegt:

  Zo waar! Ik voel me altijd een beetje schuldig tegenover mijn eigen boeken als ik thuiskom van de bibliotheek met een grote stapel boeken, maar de volgende keer hou ik dit wel in mijn achterhoofd 😉 En misschien moet ik er binnenkort weer eens heen…
  De bibliotheek vind ik zo fijn, omdat je er boeken kan lenen zonder ervoor te betalen. Nu vraag ik me wel af, tellen de boeken die je leent bij de luisterbieb of onlinebieb mee bij de uitleningen?

  Like

  • booksometea zegt:

   Niet voor jouw lokale bieb, omdat die apps via het centrale bibliotheekorgaan worden geregeld. Dus als je echt je lokale bibliotheek wil steunen, dan kun je het beste fysieke boeken (of luisterboeken, of dvd’s) lenen bij de lokale bieb.

   Like

 3. Joany zegt:

  Ik heb het geluk dat ik op wandelafstand woon van de bieb. Zo kan ik er elke woensdag samen met mijn zoontje even binnen wippen. Zoonlief zit daar heerlijk een poosje te puzzelen terwijl ik wat op mijn laptop zit te schrijven. En natuurlijk hebben we allebei ook een abonnement.

  De bieb hier speelt heel goed in op de vraag van de buurtbewoners. Ze organiseren regelmatig leuke dingen (soms heb ik zelfs mee mogen helpen), maar toch zie je het aantal bezoekers minderen. Eeuwig jammer vind ik dat. Een bibliotheek is zoveel meer dan een plaats waar je boeken kunt lenen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Het suffe is dus dat bibliotheken wel (nog steeds) worden afgerekend op het aantal uitleningen. Het budget wordt bepaald door het aantal uitleningen, niet door het aantal bezoekers… Dus extra veel boeken en boekjes (voor zoontje) meenemen!

   Like

 4. Rianne zegt:

  Het klopt dat er veel bibliotheken verdwijnen. Toch zijn er ook veel bibliotheken die floreren. Vooral omdat de bibliotheek naast boeken uitlenen steeds vaker een plek wordt voor burgers om informatie te halen op het gebied van werkzoeken (Walk&Talk), digitalisering (iPad, LinkeIn, DigiD workshops), laaggeletterheid tegengaan etc etc ect.
  Wel worden de functie meer en meer regionaal gepositioneert en niet meer vanuit een (kleine) woonkern.

  Like

  • booksometea zegt:

   Het probleem is dus dat bibliotheken, ondanks die nieuwe functies, nog steeds worden afgerekend op het aantal uitleningen. Letterlijk, want het budget wat ze krijgen hangt af van hoeveel uitleningen er zijn. Ook de oppervlakte, de collectie en de activiteiten worden bepaald op basis van de uitleningen, niet van de bezoekers.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.