Friday Five: boeken met griezelige wezens

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanBoy een Friday Five. Verschillende boekenbloggers zetten binnen een bepaald thema 5 boeken centraal. Deze keer is het thema ‘boeken met griezelige wezens’, heel toepasselijk voor Halloween (gister).

Bron: pixaby/GrapicMama-team

Het eerste wezen wat me te binnen schoot bij dit thema is de Heen-en-Weerwolf uit Pluk van de Petteflet. Ik was vroeger oprecht een beetje bang voor deze wolf! Ik denk dat ik dit het engste wezen van Annie M. G. Schmit vind. Zelfs de Spin Sebastiaan (waar het niet goed mee is gegaan) is minder eng dan de Heen-en-Weerwolf.

Niet per se enge wezens, maar de manier waarop ze gebruikt worden is wel eng: de Snatergaaien uit Vlammen (deel 2 van De Hongerspelen) van Suzanne Collins. Als Katniss voor de tweede keer de arena in moet, komt ze terecht in een deel van de arena waar Snatergaaien zitten. Deze vogels kunnen menselijke geluiden nabootsen, hun stemmen en hun woorden. En de vogels in de arena zijn getraind om de stemmen van de familie en geliefden van Katniss na te doen. En die stemmen, die klinken alsof de familie en vrienden van Katniss in nood zijn. Katniss kan niet ontsnappen aan de geluiden, omdat er een onzichtbare glazen wand zit tussen haar en de rest van de arena. Katniss zit dus opgesloten met de vogels die de geluiden nabootsen van haar geliefden in nood, een heel uur lang… Dat vind ik met recht ‘enge wezens’.

Ook redelijke enge ‘wezens’ (voor zover je in dit geval van ‘wezens’ kunt spreken…): de Valg uit de serie De Glazen Troon van Sarah J. Maas. Deze wezens nemen het lichaam en de hersenen van mensen over, waardoor ze een leger van willoze slaven kunnen creëren. De helden uit deze serie moeten het opnemen tegen dit leger van duistere krachten, anders gaat de wereld ten onder. In de loop van de serie kom je erachter hoe ver de kracht en de macht van de Valg reikt, en hoe moeilijk het dus is om deze wezens te verslaan.

Ook in Harry Potter zitten de nodige enge wezens. Laat ik beginnen met de twee slangen uit deze serie: Nagini en de Basilisk. De Basilisk is een oeroude slang die kennelijk al eeuwen in de kelders van Zweinstein woont. Hij heeft tanden met dodelijk gif en zelfs zijn blik is dodelijk. De Basilisk is (spoiler alert!) het monster van Zwadderich, en in het tweede deel van de serie weet Harry hem te verslaan.

De Basilisk uit Harry Potter

Ook Nagini is een enge slang, maar vooral door de psychologische dementie die ze heeft gekregen in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Want (spoiler alert!) Nagini is een Maledictus: een mens die, als een soort weerwolf, gedwongen is om iedere avond te veranderen in een dier. Waar de weerwolf iedere keer weer terug veranderd in een mens, is het lot van de Maledictus dat ze op een dag niet meer terug kan veranderen in een mens, en gedwongen is om een dier te blijven. Voor altijd gevangen in het lichaam van een gigantische slang…

Nagini transformeert van mens naar slang

En tot slot, ook uit Harry Potter: de Dementors. Deze wezens zuigen alle geluk uit je weg, en bezorgen je dus in feite een acute depressie. Veroordeeld worden tot een aantal maanden Azkaban is dus niet alleen een vrijheidsstraf, maar ook een psychische straf: je wordt ook veroordeeld tot een aantal maanden depressie. Rowling heeft de Dementors ook bedacht naar aanleiding van de depressie waar ze zelf in terecht kwam na het overlijden van haar moeder.

Nou, dat waren wel weer genoeg enge wezens voor vandaag! De volgende Friday Five is gezelliger, dat beloof ik!

5 gedachtes over “Friday Five: boeken met griezelige wezens

 1. Naomi zegt:

  Enge wezens zijn niet mijn ding. Grappig trouwens dat ik me van Pluk helemaal geen eng wezen kan herinneren, terwijl mijn kleuterjuf dat voorlas en ik toch echt bang was voor z’n beetje alles. Gewoon zo eng dat ik het heb verdrongen, blijkbaar;).

  Like

  • booksometea zegt:

   Moet je voor de grap het hoorspel van Pluk eens uit de bieb halen (sowieso een aanrader, hartstikke leuk om te luisteren). Maar daar is die heen-en-weer-wolf dus echt best wel eng!

   Wel merk ik dat ik de wezens die psychologische spelletjes spelen enger vind dan ‘mega spin’ of ‘vuurspuwende krab’.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wendy zegt:

  O jaaaaa, de heen-en-weerwolf! ❤ De wezens uit Harry Potter & Fantastic Beasts zijn ook fascinerend. En ik kan me herinneren dat er in de boekenserie 'De Wereld van Darren Shan' ook hele griezelige wezens voorkwamen, maar ik weet niet meer wát voor wezens dat waren.

  En, niet uit een boek maar ik moet er nu toch aan denken: Karbonkel! :O Brrr.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.