Friday Five: mooie boeken voor tijdens kerst

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanBoy een Friday Five. Verschillende boekenbloggers zetten binnen een bepaald thema 5 boeken centraal. Het thema is bedacht door Merel van Books, Beers and Beyond en is ‘mooie boeken voor tijdens de kerst’, niet geheel toevallig zo vlak voor de kerstvakantie 😉 .

Nu heb ik eerder al een blogpost geschreven over de mooiste voorleesboeken voor tijdens de feestdagen, dus dit is een mooie gelegenheid om de mooiste kerstboeken voor jongeren en volwassenen even onder de aandacht te brengen. Al ga ik misschien een kleine uitzondering maken…

Het eerste boek dat echt heel erg geschikt is om tijdens de kerstdagen te lezen zijn er eigenlijk meteen al twee: Op Vleugels en Als bij Toverslag van Shanna Swendson. Dit zijn deel twee en drie in de serie over Katie Chandler, die bij BBI b.v. werkt (Betovering, Bezwering en Illusie b.v.). Katie heeft zelf geen magische krachten, helemaal niet. En dat is een zeldzame eigenschap, dus is ze in deel een van deze serie geheadhunt door BBI. Naast haar gebrek aan magische gaven heeft ze ook nog eens een grote dosis gezond verstand, waardoor ze al snel de assistente van de hoogste baas wordt (Merlijn, van Arthur en dat zwaard enzo). In het tweede deel, Op Vleugels, zet Katie twee kerstacties op voor de medewerkers: een ‘Secret Santa’, waarbij de medewerkers elkaar de hele decembermaand kleine cadeautjes geven, en een puzzeltocht door het hele bedrijfspand heen. Dit om het moreel onder het personeel wat op te krikken (wat een beetje te laag is door een wrokkige ex-medewerker en een nogal ongezellige insluiper). In Als bij Toverslag is het daadwerkelijk kerst, en kerst gaat gepaard met een hoop gezelligheid, magie, een leuke man en wat magische lastposten die even verslagen moeten worden.

Ook een ontzettend boek tijdens de kerst, al is het maar vanwege de feelgood-sfeer, is Simon vs De Verwachtingen van de Wereld (Love, Simon) van Jackie Albertalli. Dit boek speelt gedeeltelijk tijdens de kerst, maar het is vooral een heel lief, mooi en ontroerend verhaal over liefde en acceptatie. Simon is een doodnormale jongen: hij haalt redelijke cijfers, is niet de populairste jongen van de school, maar ook niet de gepeste of de nerd, hij speelt bij het schooltoneel en heeft een vast groepje vrienden. Maar Simon heeft ook een geheim: hij is homo, en smoorverliefd op iemand die hij alleen via internet kent. Simon mailt al best een poos met Blue, zijn crush, maar Blue wil niet zeggen wie hij is en wil al helemaal niet dat mensen erachter komen dat hij homo is. Simon wil dolgraag weten wie Blue is, maar Blue is voorzichtig. Ondertussen lees je ook over het leven van Simon: op school, tijdens het repeteren voor de schoolmusical, op feestjes en tijdens Thanksgiving en kerst.

Een boek voor iets jongere kinderen is Winterhuis Hotel van Ben Gunterson. In dit verhaal sturen de oom en tante van Elizabeth haar met de kerstvakantie naar Winterhuis Hotel. Daar ontmoet ze Freddy, met wie ze woordspelletjes doet, puzzels oplost en snoepjes eet. Ze gaan samen zwemmen, skiën en sleeën, en ontdekken een heel bijzonder boek in de bibliotheek van het hotel…

Weer een heel ander soort kerstsfeer krijg je in het boek Kerst met Poirot van Agatha Christie. Simeon Lee heeft al zijn geliefden uitgenodigd om de kerst door te brengen in zijn landhuis. Maar dan wordt meneer Lee gevonden: dood, en in een grote plas bloed. Poirot komt helpen, en hij komt er al snel achter dat niet iedereen even onschuldig is als het kindeke Jezus…. Een kerstboek van de Koningin van de Misdaad, en echt een boek voor als je wat meer rust en ruimte in je hoofd hebt. Dit boek gaat namelijk een stukje trager en rustiger dan de detectives van nu. Buitengewoon geschikt voor de kerstvakantie.

Ook Appie Baantjer heeft zich tijdens zijn leven twee keer gewaagd aan een detective in kerstsfeer. Zowel De Cock en een Dodelijke Dreiging als De Cock en het Lijk in de Kerstnacht spelen rondom kerst. Dit zijn gezellige, knusse detectives die je in een middag/avond uitleest of uitluistert. Zeer geschikt voor de lange rit naar de (schoon)familie en weer terug. Ook De Cock en de Dood van een Engel speelt met kerst, maar dit is een tot boek bewerkte TV-aflevering en niet geschreven door Baantjer zelf, maar door Peter Römer.

En tot slot, mijn kleine uitstapje naar de voorleesboeken, maar dit boekje is gewoon te leuk om niet te noemen: Geen Stille Nacht van Nicolas Allan. Dit is een prentenboekje over het kerstverhaal, maar dan vanuit het oogpunt van de herbergier. Die herbergier, die is erg gesteld op een goede nachtrust. Maar deze nacht komen er steeds mensen aan zijn deur: eerst een man met een zwangere vrouw, dan een stel herders, dan een paar idiote wijzen (als ze zo wijs zijn, waarom weten ze dan niet dat hij, de herbergier, wil slapen??). Uiteindelijk komt de herbergier erachter wat voor bijzonders er in zijn stal is gebeurd, en gaat hij dat aan iedereen vertellen. Ontzettend leuk verhaaltje voor iedereen die ooit iets heeft vernomen van het originele kerstverhaal.

7 gedachtes over “Friday Five: mooie boeken voor tijdens kerst

   • maartjeleest zegt:

    Leuke opsomming! Lees zelf niet speciaal kerstboeken met kerst. Had wel wat ebooks liggen om met kerst een recensie over te plaatsen maar ga het niet redden dus die lees ik wel tussendoor voor mezelf haha

    Like

 1. bookstamel zegt:

  Wat een leuke boeken heb je uitgekozen om in December te gaan lezen. Ik heb geen speciale stapel liggen van dit lees ik nu 🙂 Ik pak gewoon het eerst volgende recensie exemplaar en ga aan de slag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.