Boeken met een echt gezellige kerst

“It’s the most wonderfull time of the year”

Hoewel er heel veel boeken gaan over kerstmis en over samen kerst vieren, zijn er maar weinig boeken met een echt gezellige kerst. Kerst lijkt vaak het ideale moment om allerlei onderhuidse spanning uit te gaan spreken (of om iets te nadrukkelijk te doen alsof er hélemáál níéts aan de hand is…), om lijken uit de kast te halen, of oude koeien uit de sloot. Ook is het kennelijk de perfecte gelegenheid om plottwitst aan te dragen in het verhaal of om even een mega-ruzie neer te zetten. Met andere woorden: kerst is eerder een bron van spanning dan van gezelligheid in boeken. Ja, ik weet het, heel erg vrede op aarde.

Daarom heb ik even de boeken op een rijtje gezet waarin er wél een gezellige kerst is. Zonder ruzie, zonder spanningen. Gewoon even gezellig samenzijn. Die plottwist wacht wel tot in het nieuwe jaar, en dat lijk kan echt nog wel even in die kast blijven. Precies, echt vrede op aarde dus. Gewoon, omdat we best wat meer vrede op deze aarde kunnen gebruiken.

Het eerste boek met echt een gezellige kerst is het eerste deel van de Nevermoor-serie. Morrigan viert voor het eerst kerst in Hotel Decalion en in Nevermoor. Ze gaat naar het ‘gevecht’ tussen de Kerstman en de Winterkoningin, een jaarlijks terugkerend evenement in Nevermoor. De winnaar is onverwacht en past mooi in de kerstgedachte. In Hotel Decalion is het ook kerst, en Morrigan gaat sleeën en eet heel veel lekkere dingen. Uiteraard is het hotel mooi versierd en heeft iedereen het naar zijn zin. Even vrede op aarde dus.

Ook de eerste twee delen van Harry Potter (Steen der Wijzen & Geheime Kamer) hebben een gezellige kerst. Harry en Ron zitten bij het vuur in de leerlingenkamer, roosteren marshmallows, krijgen cadeautjes (voor Harry heel bijzonder, omdat hij geen cadeautjes verwacht) en eten in de grote zaal een kerstdiner. Geen gezeur, geen gedoe, gewoon gezellig (al wordt Percy soms wat geplaagd door Fred en George).

Een chicklit met een gezellige kerstsfeer is De betovering van Kerstmis van Kristy Ferry. Alisa is de huwelijksplanner van een groot en oud hotel. Zij zorgt ervoor dat mensen echt de mooiste dag van hun leven hebben. Er komt een kerstbruiloft aan, en dan hangt er iets magisch in de lucht… Alisa heeft veel interesse in de geschiedenis van het hotel, vooral in die van Ella Carrick. Zonder het te beseffen doet ze en wens, waardoor ze in de negentiende eeuw terecht komt. Alisa wil het verleden recht zetten, maar ze mag niets aan de geschiedenis veranderen… Een boek met veel kerstsfeer en een origineel kerstverhaal.

Nog een chicklit met een fijne kerst is het tweede deel van de Duincafé-serie: Kerstmis in het Duincafé van Debbie Johnson. Dit is echt een feelgood-serie. Becca houdt absoluut niet van kerst, maar wordt door haar zus uitgenodigd om kerstmis te komen vieren in het Duincafé. Becca heeft geen zin, maar doet het toch. Uit liefde voor haar familie. Maar eenmaal in het Duincafé blijkt dat kerst niet zo vreselijk is als Becca altijd dacht…

Fijne feestdagen allemaal!

7 gedachtes over “Boeken met een echt gezellige kerst

  1. Naomi zegt:

    Nou, dat is wel een ding ja, dat Kerst altijd zo’n periode is dat alles ‘fout’ gaat. Meestal leven ze uiteindelijk lang en gelukkig, maar er is ook helemaal niets mis met een ‘gewone’ gezellige Kerst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.