De lekkerste kerstthee

Je hebt het huis prachtig versierd, alle dingen voor het kerstdiner zijn geregeld en je hebt even een momentje voor jezelf, of juist een momentje samen met het gezin/de familie. Een goed boek of een spelletje, wat kerstkransjes of kerstchocolade erbij, en uiteraard een lekker kopje thee. Maar wat is nou de lekkerste kerstthee? Ik geef je een aantal opties.

Thee is ook leuk om cadeau te geven aan de gastheer of gastvrouw van je kerstdiner! Het is iets wat lang houdbaar blijft en waar bijna iedereen van kan genieten, ook kinderen, ouderen en mensen die medicatie gebruiken (dit in tegenstelling tot alcohol of snoep).

Doe maar gewoon-kerstthee

Sommige mensen willen vooral ‘zo gewoon mogelijk!’. Die houden niet van versierde thee, of ze vinden alle bijzondere smaken van de feestdagen al behoorlijk overweldigend. In dat geval zou ik aanraden om te kijken wat deze persoon als ‘gewone’ thee ziet, en daar een wat luxere variant van kopen. Aanraders in dit genre zijn bijvoorbeeld een darjeeling (de champagne onder de theesoorten) of een mooie losse Earl Grey (de Earl Gray’s van Simon Levelt zijn erg lekker en betaalbaar). Is groene thee favoriet? De groene thee citroengras van AH (vierkant doosje) heeft een heel subtiel citrusaroma. Zoek je iets luxers, dan zou je een losse sencha kunnen nemen, of een mooie jasmijnthee.
Let bij groene thee wel op dat je die niet te heet zet!

Het mag wat bijzonders zijn-kerstthee

Andere mensen kan het niet bijzonder genoeg zijn. Voor hen is een speciale thee net zoiets als een bijzondere wijn ‘van een goed jaar’ voor wijnkenners. Een First Flush (eerste pluk van een theesoort) is dan erg geschikt, net als een milky oolong (een halfgefermenteerde thee met bloemige en romige accenten). Ga je liever voor een versierde thee, dan zou je een goede chai tea kunnen overwegen (thee versierd met specerijen, wordt vaak trokken in melk in plaats van in water), of een thee met cacao erin. Wil je graag een kruidenthee serveren, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor verveine of een bamboe-thee.

De naam is zo leuk-kerstthee

Uiteraard zijn er ook theesoorten die speciaal met de kerst uitkomen en die, in plaats van een leuk vormpje (zoals bij alle zoete dingen) een leuke, kerstachtige naam hebben. En daar zitten soms best lekkere theesoorten bij, die je graag aan je gasten serveert. Qua zwarte thee heb je bijvoorbeeld Winter Wonder van Simon Levelt, een pittige en niet zoete versierde zwarte thee. Heb je het liever iets zoeter, dan is de Warme Winter van Theexpress een goede optie, of de Santa’s Choice van Teabar. Een goedkopere optie is de Winterglow-thee van Pickwick. Liever groene thee? Dat kan ook. De Jingle Bells van Theexpress is erg lekker, zoet en een beetje pittig. Voorkeur voor zoet? Ze hebben bij deze webwinkel ook een lekkere champagne cassis thee, een combinatie van groene en witte thee. Wil je helemaal geen cafeïne in de thee? Dan zijn Rooibos voor de Open Haard van Theexpress en Winternacht en Hot Fudge Apple Pudding van Simon Levelt aanraders.

Spektakel-thee

Wil je indruk maken op je gasten, en heb je een glazen theepot? Dan is het leuk om een theebloem te gebruiken. Dit is een bundeltje van theebladeren en wat bloemen. Ze zijn op zo’n manier bij elkaar gebonden dat als je het bolletje in warm/heet water gooit, het hele geval zich uitvouwt tot een mooie onderwater-bloem. Naast dat dit er natuurlijk erg spectaculair uit ziet, is het ook behoorlijk zen om te gaan zitten kijken hoe de theebloem zich langzaamaan uitvouwt. En laten we eerlijk zijn: een klein beetje extra ‘zen’ is rond de kerst nooit verkeerd 😉

Theebloem ontvouwt zich in heet water

9 gedachtes over “De lekkerste kerstthee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.