De Nationale Voorleesdagen 2020!

De Nationale Voorleesdagen gaan woensdag weer van start! Van 22 januari tot en met 1 februari kun je overal in het land extra activiteiten rondom voorlezen verwachten. Een Voorleesontbijt, waarbij de kinderen eerst een ontbijtje krijgen en dan worden voorgelezen door een lokale held of BN’er, voorstellingen rondom het prentenboek van het jaar (Moppereend) en uiteraard veel aandacht voor voorlezen in de bibliotheken en boekhandels. Hartstikke leuk en heel erg goed, want voorlezen is heel erg goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarnaast helpt voorlezen kinderen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Maar wat zijn nou echt leuke boekjes om voor te lezen? En hoe kies je hét ultieme voorleesboek voor deze dagen?

Kies je boek

Om het juiste boek te kiezen, is het handig om eerst te kijken naar wie je publiek is. Uiteraard ben ik helemaal voorstander van ‘iedereen mag alles lezen’, maar als jouw kind niet van prinsessen houdt en wel van dino’s, dan is de kans op succes groter als je voor een dino-boek kiest. Als je een boek kiest voor een grote groep, dan kan het lastig zijn om het juiste verhaal te kiezen. Verhaaltjes over dieren met menselijke eigenschappen (antropomorfische dieren) doen het vaak goed bij kinderen, net als verhaaltjes die aansluiten bij hun belevingswereld (bijvoorbeeld over buiten spelen, samen naar school of gaan logeren). Ook boekjes op rijm doen het vaak goed, omdat kinderen door het ritme en de herhaling van de klanken het verhaaltje makkelijker herkennen.

Als je nou helemaal niet bekend bent met voorleesboeken, dan kan een verzamelboek uitkomst bieden. In een verzamelboek staan verhalen en gedichtjes van verschillende auteurs, met prenten van verschillende illustratoren erbij. Zo kun je erachter komen welke stijl jou (en je kind) aanspreekt. Ook kun je natuurlijk een aantal verschillende boekjes uit de bieb halen.

Leuke boeken voor tijdens de voorleesdagen

Maar wat nou als je echt door de bomen het bos niet meer ziet in het woud der kinderboeken? Dit zijn een paar van mijn aanraders om voor te lezen tijdens de voorleesdagen:
Moppereend. Moppereend is verkozen tot prentenboek van het jaar 2020, en er is een speciale mini-editie van verkrijgbaar voor slechts 5,25 euro. Moppereend gaat in dit verhaal van mopperig naar stikchagrijnig. Alle dieren proberen haar op te vrolijken, maar niemand lukt het. Sterker nog, alle andere dieren worden ook stikchagrijnig! De donkere wolk boven het hoofd van Moppereend wordt steeds groter, en uiteindelijk barst het onweer los. Maar achter het onweer komt de zon tevoorschijn, en de regenboog. Een mooi boekje met een waardevolle boodschap over emoties en nare gevoelens.
Raad eens hoeveel ik van je hou.
Dit is een ouwetje, maar heeft wel een hele mooie boodschap. Hazeltje en Grote Haas houden heel veel van elkaar. Maar hoeveel, dat is niet makkelijk te meten! Steeds als Hazeltje iets bedacht heeft, doet Grote Haas er weer een schepje bovenop. Een lief boekje met een mooie boodschap.
Jij bent de liefste van Hans en Monique Hagen. Een prentenboek met gedichtjes, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De gedichtjes zijn kort, maar wel heel mooi en krachtig. Ook zitten er prachtige tekeningen bij. Zo’n gedichtje kun je als een soort extra verhaaltje voorlezen aan je kind. Rijm en ritme in taal zijn een goede stimulans voor de hersenen, en de titel is natuurlijk helemaal geweldig.
Een heel jaar lief van Ellen Tijsinger. Tweeling Jet en Frank lijken precies op elkaar. En meestal zijn ze heel lief. Maar soms zijn ze ondeugend. Omdat ze zich vervelen, of omdat ze even vergeten zijn dat sommige dingen niet mogen. Bij dit voorleesboek zitten ook liedjes, spelletjes en knutseltips. Zeer geschikt om het voorlezen ook door te voeren in andere aspecten van het kleuterleven.

(Ja, ik weet dat de voorleesdagen zich vooral focust op prentenboeken, maar er is meer voor te lezen dan alleen prentenboeken)

Wil je meer weten over de Nationale Voorleesdagen? Kijk dan op de website of informeer bij je lokale bibliotheek naar de activiteiten!

6 gedachtes over “De Nationale Voorleesdagen 2020!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.