Koffie vs Thee

Koffie vs Thee. Wat is beter voor je? Dat is al jaren een discussie. Zowel koffie als thee staan, mits zonder suiker en/of melk, in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Maar afgezien van de smaak, kleur en geur, wat zijn nou de grote verschillen tussen koffie en thee?

De plant

Koffie en thee komen van twee totaal verschillende planten. Koffie komt van de Coffea, een zogenaamde houtige plant. Koffiebonen zijn in feite geroosterde en gebrande zaden van de koffieplant. Thee komt van de Camellia sinensis, een struik. Theebladeren zijn bladeren van de theestruik die gedroogd zijn.

Het gebied waar het vandaan komt

Koffie komt van oorsprong uit Afrika, thee komt van oorsprong uit Zuid-Oost Azië. Dankzij de handel zijn er ook koffieplantages op andere continenten, maar de gebieden waar koffie geteeld wordt hebben allemaal een tropisch klimaat. Thee groeit vooral op berghellingen, en moet ook echt op grote hoogte groeien. Hoe hoger de theeplant zich op de berg bevindt, hoe beter de kwaliteit van de thee.

Historie

In de zogenaamde Gouden Eeuw dachten wij in ons kleine kikkerlandje dat we wel even de baas over de wereld konden spelen. Nou dachten de landen om ons heen dat ook, en dus gingen we allemaal varen. Wij Nederlanders wisten ons vlaggetje (onder andere) neer te zetten in delen van Afrika, Suriname en Indonesië. De Engelsen kwamen (onder andere) uit in India. De gebieden waar wij Nederlanders aanlegden, hadden een geschikt klimaat voor koffie. En omdat er veel vraag was naar koffie, besloot men koffie te gaan verbouwen op plantages. Helaas waren we hierbij niet zo aardig voor de lokale bevolking, die we tot slaven maakten om te werken op de plantages. Doordat wij handelden in koffie, ontstond er in Nederland een koffiecultuur. De Engelsen deden iets vergelijkbaars in India, maar dan met thee. Zo komt het dat men in Groot Brittannië een theecultuur heeft. Uiteraard is het slavernij-gedeelte geen reclame voor koffie of thee, maar tegenwoordig is men strenger op de arbeidsomstandigheden. Wil je zeker weten dat de boer een eerlijke prijs krijgt voor de koffie of thee? Kies dan voor producten die UTZ-certified zijn of een Rainforest Alliance of Fairtrade-keurmerk hebben.

Cafeïne

Er wordt vaak gezegd dat koffie meer cafeïne bevat dan thee. Feitelijk is dat niet waar: thee bevat per gram meer cafeïne dan koffie. Maar omdat je voor een kop thee maar 2-2,5 gram thee nodig hebt en voor een kop koffie zo’n 12 gram koffie bevat een kop koffie meer cafeïne dan een kop thee. Ook verschilt de cafeïne een beetje: de cafeïne in koffie geeft een boost aan je adrenalinelevel (waardoor je alert wordt en hyper kunt worden) en de cafeïne in thee geeft een boost aan je concentratie. Als je last hebt van angstklachten, kun je beter kiezen voor thee. De adrenaline die je krijgt van de cafeïne in koffie kan een trigger zijn voor je angstklachten.

Gezondheid

In principe passen zowel koffie als thee (mits zonder suiker) in een gezond voedingspatroon. Enkele vormen van koffie (kookkoffie en cafetièrekoffie) staan niet in de schijf van vijf, omdat deze te te veel invloed hebben op het cholesterol. Ook espresso en koffie van cups kan invloed hebben op het cholesterol, dus hiervan mag je maximaal 3 kopjes per dag drinken. In totaal mag je, gezien de cafeïne, maximaal 4 koppen koffie per dag drinken. Voordeel van koffie is dat je bij het drinken van 2-4 koppen koffie per dag de kans op hartziekten en beroertes met 10% verkleint. 5 koppen koffie per dag verlaagt het risico op diabetes type 2 zelfs met 30% (bron: Voedingscentrum). Ook thee verkleint de kans op een beroerte, en daarnaast verlaagt het de bloeddruk en verlaagt het je cholesterol. Het Voedingscentrum adviseert daarom volwassenen om 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Ook is thee zonder suiker een gezonde bron van vocht voor je lichaam. Thee zonder suiker verlaagt ook de kans op diabetes type 2. Wel kunnen grote hoeveelheden thee in combinatie met een slechte voeding ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen niet meer kunt opnemen (bron: Voedingscentrum). Eet je gevarieerd, dan is dit geen probleem. Thee wordt door het Voedingscentrum gestimuleerd als drank, koffie niet.

Conclusie

Koffie en thee zijn twee verschillende dranken die beiden cafeïne bevatten. De cafeïne in koffie en thee hebben een verschillend effect: van koffie gaat je adrenaline omhoog, van thee je concentratie. Ook bevat een kop koffie meer cafeïne dan een kop thee. De historische achtergrond van beide dranken is weliswaar heel gunstig geweest voor de ontwikkeling van Europa, maar was niet zo gunstig voor de lokale bevolking van de landen waar koffie en thee verbouwd werden. Nederland kent door de handel in koffie die wij vroeger hadden meer een koffiecultuur dan een theecultuur. In het Verenigd Koninkrijk ligt dit precies andersom. Koffie en thee hebben een positief effect op de gezondheid, waarbij thee iets gezonder is dan koffie. Koffie en thee passen beiden in een verantwoordt voedingspatroon, mits de koffie op de juiste manier gezet is en beide dranken niet te heet gedronken worden.

Bron afbeelding: AD.nl

4 gedachtes over “Koffie vs Thee

 1. johanna zegt:

  Er bestaat ook nog kruidenthee zonder zwarte thee erin! Veel gezonder. Ik drink naast te veel koffie uitsluitend lindenbloesem-, pepermunt- of kamillethee. Voordeel deze thees ontrekken geen vocht uit het lichaam, dus tellen mee voor de 1.5 tot 2 liter water die je per dag zou moeten drinken. Verder hebben de kruiden nog andere werkingen.

  Like

  • booksometea zegt:

   Het klopt zeker dat er ook kruidenthee bestaat! En daar heb ik eerder ook een blogpost over geschreven. Maar het is niet zo dat zwarte en groene thee geen gezondheidsvoordelen hebben, zoals je ook in de links van het Voedingscentrum kunt lezen. En ook zwarte en groene thee tellen mee voor de hoeveelheid vocht die je moet drinken. Ook dat is te lezen in de links van het Voedingscentrum.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.