Recensie: ‘De Magische Apotheek’ van Anna Ruhe

Het verhaal

Lucie is net verhuisd, en woont nu samen met haar ouders en haar broertje in Villa Evie. Ze baalt, want haar vriendin Mona woont nog in Berlijn, 6 uur rijden verderop. En het huis waar ze woont is oud en stoffig en het ruikt er vreemd. Om haar broertje Benno bezig te houden, verzint ze het spelletje ‘Ontdekkingsreis in huis’. Ook de buurjongen, Mats, sluit aan. Met z’n drieën verkennen ze het huis en de tuin. Op de zolder vinden ze vreemde flesjes en in de bibliotheek ontdekken ze een vreemde wereldbol. In een geheim vakje in de trap ontdekken ze een geheimzinnige sleutel…

In de tuin van Villa Evie staat een grote kas. Lucie en Benno mogen de kas niet in. De kas is namelijk van Willem Boer, een vreemde man die ook bijzondere brieven ontvangt. Op een dag besluit Lucie om gewoon de kas in te gaan. Ze klimt door een open raam en ontdekt niet alleen dat de kas vol planten staat, maar ook dat er een geheime deur is naar een aantal verborgen ruimtes. De ruimtes zitten op slot, maar Lucie heeft de sleutel al eens gevonden, in het geheime vakje onder de trap!

Samen met Benno en Mats verkent ze de ruimtes. Een ervan staat vol geheimzinnige flesjes, met allemaal bijzondere geuren. Een geur waardoor er spontaan planten tevoorschijn komen, een geur die de vloer bevriest en een geur die het laat hagelen boven het huis. Als het noodweer losbarst, gaan de drie vrienden snel naar het huis. Zonder dat Lucie het merkt, neemt Benno een flesje mee. En dat was geen handige zet, want daarna beginnen de problemen: de bakker bakt geen brood meer, de tandarts lakt de tanden van zijn patiënten met nagellak, de buschauffeur vergeet waar hij heen moet en de ouders van Lucie en Benno doen raar… Lucie weet één ding heel zeker: als deze problemen komen door dat flesje uit de apotheek, dan is de oplossing van de problemen ook in de apotheek te vinden!

Mijn mening

Ik vond dit een leuk boek. Het deed me een beetje denken aan een zomerse variant van Winterhuis Hotel. Ook hier is de doelgroep kinderen. Ik zou zeggen dat je dit boek vanaf ongeveer 8 jaar kunt voorlezen en vanaf ongeveer 10 jaar zelf kunt lezen. Maar, heel eerlijk: ik zou dit boek vooral aanraden als voorleesboek. Soms staan er namelijk moeilijke woorden in, en bepaalde stukjes kunnen wat eng en verwarrend zijn voor (jonge) kinderen. Daarnaast heeft het boek ontzettend mooie tekeningen, die je heel goed samen kunt bekijken en echt wat toevoegen aan de sfeer van het verhaal.

Wat me opviel is dat het boek gedrukt is in een vrij groot lettertype. Dat maakt dat dit boek wat toegankelijker is voor mensen met (bijvoorbeeld) dyslexie, omdat zij vaak gebaat zijn bij wat grotere letters. Ik hoop dat in deel twee er wat extra aandacht is voor de verhaallijn van Mats, de buurjongen. Hij is er van overtuigd dat zijn vader is vertrokken door iets in Villa Evie. Deze verhaallijn krijgt nu weinig aandacht, en dat is jammer. Vandaar dat ik hoop dat die in het volgende deel meer aandacht krijgt. Een ander minpuntje vind ik het feit dat Lucie en Benno zich regelmatig niet naar hun leeftijd gedroegen. Lucie had niet per sé dertien hoeven zijn, elf of twaalf had ook geklopt. En Benno gedraagt zich juist regelmatig veel ouder dan zijn vijf jaren, die had makkelijk zeven of acht kunnen zijn. Dan hadden de leeftijden ook wat dichter bij elkaar gelegen, wat het verhaal iets realistischer zou maken.

Al met al is dit een fijn voorleesboek, of een fijn leesboek voor een lezer die wat moeite heeft met lezen. Het verhaal is vlot geschreven en heeft naast een vleugje fantasy ook veel herkenbare elementen in zich. Aanrader dus voor alle kinderen die graag voorgelezen worden en alle ouders en leerkrachten die graag voorlezen!

Ben je benieuwd naar dit boek? Klik dan hier voor een preview!

6 gedachtes over “Recensie: ‘De Magische Apotheek’ van Anna Ruhe

  1. Naomi zegt:

    O, wat grappig. Ik zit je recensie te lezen en denk halverwege het verhaal: Dit lijkt me leuk om voor te lezen in een klas. Vond jij dus ook. Voorlezen is zó leuk, zeker als er een beetje humor bij komt kijken;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.