Losse thee kopen: online of in een fysieke winkel?

Thee in een zakje kun je in iedere supermarkt kopen, maar losse thee niet. Vaak moet je daarvoor naar een theewinkel. Omdat niet iedereen een theewinkel in de buurt heeft, kun je vaak ook online bestellen. Er zijn zelfs theezaakjes die alleen maar online bestaan. Maar waar kun je nou het beste je thee kopen, online of in een fysieke winkel?

Bij een fysieke winkel kun je (meestal) de thee ruiken en bekijken. Dat is natuurlijk een enorm voordeel, zeker als je nog niet weet wat je lekker vindt in thee. Ook kan het winkelpersoneel je adviseren over de verschillende soorten thee. Als je dus een nieuweling bent op het gebied van losse thee, is een fysieke winkel een goed idee.

Een online theewinkel is heel handig als je een beetje weet wat je wil en niet meteen verdwaald tussen alle opties. Ook als je bijvoorbeeld geen theewinkel in de buurt hebt of niet vaak de tijd kunt nemen om in fysieke winkels te shoppen is een online winkel heel fijn.

Aanraders

Maar welke winkels zou ik je nou aanraden, als je op zoek bent naar goede kwaliteit losse thee?

 • Fysieke winkel: Simon Levelt. Ik kom meestal bij de vestiging in Utrecht, en dat is een hele fijne winkel. Ten eerste omdat ik altijd rustig mag snuffelen zonder dat ze me opdringerig dingen proberen te verkopen, ten tweede omdat ze een groot assortiment hebben, ten derde omdat ze verstand van zaken hebben en ten vierde omdat ze vaak ook kleine proefzakjes thee hebben.
 • Fysieke winkel: De Theefabriek. Deze winkel heeft maar een vestiging, in Houwerzijl. Het leuke is dat je hier echt een (mid)dagje uit kunt maken van je thee-shop-missie. Ze hebben hier namelijk niet alleen een theewinkel, maar ook een klein theemuseum en een tearoom (met in de zomer een theetuin) waar je ook kunt lunchen. Je kunt je dus eerst volledig laten informeren over thee, dan een of meerdere soorten thee proeven in de tearoom en dan je favoriete thee uitzoeken in de winkel en mee naar huis nemen!
 • Online winkel: Theexpress.nl. Deze webshop is vooral erg fijn als je graag nieuwe smaken en soorten thee uitprobeert. Ze hebben namelijk de mogelijkheid om proefzakjes thee te bestellen, precies genoeg voor een (klein) potje thee. Ook hebben ze enorm veel versierde thee, iets waar ik persoonlijk erg van hou.
 • Online winkel: Hotsoup.nl. Dit is een online theewinkel waar ze heel veel soorten onversierde en ongemelangeerde thee verkopen. Als je dus van pure theesoorten houdt, is dit echt een aanrader. De eigenaren hebben verstand van thee, en delen hun thee onder andere in naar de streek van herkomst, het karakter van de thee en de verschillende kleuren en fermentatieprocessen van de thee.

Do’s en Don’ts

Do’s:

 • Lees je in over thee of laat je goed informeren in de theewinkel. Er is heel veel thee te koop, van zeer goed tot zeer slecht, en in ontzettend veel verschillende melanges en variaties.
 • Zoek uit wat voor thee bij jou (of bij de ontvanger van je thee-cadeautje) past. Afgezien van zwarte thee, groene thee, witte thee en kruidenthee is er nog veel meer te koop. Zware thee, lichte thee, versierde thee, half-gefermenteerde thee, melanges waarin zwarte en groene thee gemengd zijn… Als je weet wat jij lekker vindt of wat bij jou past, dan kun je veel makkelijker thee vinden.
 • Besef dat goedkoop vaak duurkoop is, ook bij thee. Goedkope losse thee, bijvoorbeeld van niet-gespecialiseerde zaken, is vaak minder van kwaliteit (waardoor je meer thee nodig hebt voor dezelfde smaakbeleving). De kans is ook groot dat ze een kwalitatief minder goede verpakking hebben gebruikt, waardoor de geur en smaak van de verpakking in de thee trekken.
 • Let op hoe de thee in de winkel verpakt is en bewaard wordt. Hebben ze kant en klare verpakkingen staan, wordt de thee door een verkoper in een zak geschept of mag je zelf scheppen? In de eerste twee gevallen zit er redelijk wat controle op de hygiëne, in het laatste geval weet je niet wie er allemaal thee heeft staan scheppen en of ze allemaal netjes het schepje gebruikt hebben.
 • Check bij een online winkel of je een foto van de thee kunt zien. Het formaat van de theebladeren en de verhouding in de melange (bij een versierde of gemelangeerde thee) zegt veel over de kwaliteit van de thee (gruis/kleine ministukjes thee is vaak slechte kwaliteit thee).

Don’ts:

 • Koop niet meteen de grootste verpakking. Tenzij je echt weet dat dit je favoriete thee is en je nooit meer iets anders wil drinken, zou ik je willen aanraden om eerst een kleine verpakking te kopen. Thee kan namelijk anders smaken dan ruiken, en ook thee kan bederven of de smaak van de verpakking aannemen als die te lang in de verpakking zit.
 • Vergeet niet de ingrediëntenlijst te checken. Zeker bij gemelangeerde of versierde thee is dit heel belangrijk. Zo kun je kruidenthee tegenkomen waar ook zwarte/groene/witte thee in zit. Ook zitten er in sommige soorten versierde thee noten, stukjes fruit of zelfs kleine snoepjes. Als je daar allergisch voor bent, kan dat gevaarlijk zijn.
 • Koop niet meteen de winkel leeg. Ik weet hoe verleidelijk het is om meteen de hele winkel leeg te kopen, maar echt: doe rustig aan. Het kan zijn dat de theeverkoper of theesommelier van die zaak een ander idee heeft van ‘lekkere thee’ dan jij.
 • Koop niet ‘random’ wat thee. Tenzij jij/de ontvanger van alle soorten thee houdt, kun je beter niet via de ezeltje-prik-methode een paar soorten thee uitkiezen en hopen dat het lekker is. Laat je informeren en kies iets uit wat je in elk geval lekker vindt klinken/ruiken.
 • Vergeet niet te checken of de winkel goed bekend staat. Google simpelweg op ‘naamvandewinkel ervaringen’ en kijk wat je aan ervaringen kunt vinden. Als er verschillende negatieve reviews zijn over de kwaliteit van de thee en de service, niet doen.

Koop jij het liefste thee online of in een fysieke winkel?

7 gedachtes over “Losse thee kopen: online of in een fysieke winkel?

  • booksometea zegt:

   Die zit dan ook in een zakje 😉 Dat is voor supermarkten veel makkelijker om te verkopen. Losse thee is echt voor de liefhebber, merk ik. En dan kun je wel eens door de bomen het bos niet meer zien. Dus vandaar deze blogpost 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.