Rooibos krijgt beschermde status

Breaking theenieuws: rooibos krijgt een beschermde status. Alleen rooibos die in Zuid-Afrika is verbouwd, mag binnen Europa nog rooibos heten. Hiermee krijgt rooibos dezelfde status als champagne, parmaham en edammer kaas. Rooibos is het eerste niet-Europese product dat deze status krijgt.

Wat is rooibos precies?

Rooibos (Aspalathus linearis) is een plant die familie is van de vlinderplant. Rooibos komt van nature vooral voor in Zuid-Afrika, in het gebied rond de Cederberg. Daarnaast wordt de plant ook gekweekt, en van de geoxideerde bladeren kun je kruidenthee maken. Deze thee bevat veel antioxidanten en weinig cafeïne, waardoor de thee ook makkelijk ’s avonds gedronken kan worden door mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Daarnaast zou rooibos verschillende gezondheidsvoordelen hebben, niet alleen als thee, maar ook in bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten. De bevolking van Zuid-Afrika gebruikt de thee dan ook al jarenlang voor verschillende doeleinden.

In Nederland adviseert het Voedingscentrum om niet alleen maar rooibosthee (of welke andere soort kruidenthee dan ook) te drinken, maar het af te wisselen met andere dranken, zoals koffie, zwarte/groene/witte thee, water en (soja)melk. Alles met mate dus 😉

Wat gaat er nu veranderen?

Vanaf nu mag alleen rooibos die in Zuid-Afrika geteeld is rooibos (of red bush) genoemd worden. Daarnaast krijgt de thee een PDO-logo (Protected Designation of Origin). Dit wil zeggen dat alle onderdelen van de productie van rooibos in Zuid-Afrika moeten gebeuren, en niet meer slechts een of enkele onderdelen (PGI-logo). Met andere woorden: dit is enorm goed voor de lokale bevolking, want meer productietaken in het land van herkomst betekent meer werk. Daarnaast kunnen de boeren door deze registratie een betere prijs krijgen voor hun product, en dat is natuurlijk ook heel goed voor de lokale economie.

Daarnaast zorgt dit logo van de EU ervoor dat het voor Zuid-Afrika makkelijker wordt om te onderhandelen met andere grote afnemers van rooibos, zoals India en China. Verder geeft het logo Zuid-Afrika ook een onderhandelingsmogelijkheid met de Wereldhandelsorganisatie.

Maar voor jou als consument zitten er ook voordelen aan deze registratie: de rooibos zal gegarandeerd uit Zuid Afrika komen en zal van een betere kwaliteit zijn, omdat er strikte productievoorwaarden zitten aan dit logo, waar de EU ook toezicht op houdt.

Goed nieuws dus! Een betere prijs voor de boeren, en een betere kwaliteit voor ons consumenten. Win-win!

5 gedachtes over “Rooibos krijgt beschermde status

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.