Lezen met een klein budget

Lezen is een fantastische hobby. Maar wat nou als je een heel klein budget hebt? Dan kun je lang niet zo veel boeken kopen als al die boekbloggers. Hoe kun je genieten van lezen als je weinig budget hebt? Of als er eigenlijk helemaal geen budget is voor boeken? In deze blogpost neem ik je mee in de wereld van het budget-lezen.

Verander je mindset

De eerste tip is om je mindset te veranderen. Boeken kopen en boeken lezen zijn twee verschillende dingen. Je kunt constant gaan sikkepitten omdat je geen geld hebt voor dure boeken, maar je kunt ook kijken hoe je, met de mogelijkheden en het budget wat je wel hebt, leuke boeken kunt lezen.

Maak gebruik van VakantieBieb

Tijdens de zomermaanden geeft de bibliotheek je een aantal boeken cadeau. Gewoon, helemaal gratis. Je kunt deze boeken dan lezen op je tablet of op je telefoon. Niet de meest ideale manier, maar hé, wel gratis. Vaak is het aanbod een mix tussen populaire boeken en klassiekers, en is er zowel voor de jeugd als voor de volwassenen een selectie boeken aanwezig.

Doe mee aan online enquêtes

Dit klinkt misschien als een rare tip, maar veel online onderzoeksbureau’s betalen graag uit in bol.com-bonnen. En daar kun je boeken mee kopen! Hartstikke handig dus om je boekenbudget een klein beetje op te vijzelen.

Koop je boeken bij voordeelwinkels

In Nederland kennen we een vaste boekenprijs, waardoor je niet vaak korting krijgt op boeken. Maar er zijn een paar uitzonderingen. Een daarvan is ramsj. Dit zijn boeken die niet meer in de reguliere boekhandels verkocht worden (wegens te oud) en waar de uitgeverij vanaf wil (want boeken nemen ruimte in en ruimte kost geld, zeker als boeken niet verkocht worden). Dus worden die boeken voor een lager bedrag verkocht aan opkopers, zoals De Slegte, Boekenvoordeel en Het Boekenfestijn. Hierdoor kun jij daar de boeken ook met voordeel kopen. Boekenvoordeel heeft redelijk wat fysieke winkels, voor De Slegte en Het Boekenfestijn raad ik je aan om online te kijken.

Koop je boeken tweedehands

Ook tweedehands kun je boeken vaak voor een klein bedrag kopen. Niet op bol.com of bij De Slegte, maar wel op Facebook, Marktplaats en op de vrijmarkt. Zelf vind ik met name de vrijmarkt een goede plek om boeken goedkoper te kunnen kopen, zeker als je (zoals ik) het geen probleem vindt om achter de trends aan te hobbelen of bijvoorbeeld een serie graag compleet wil hebben.

Vraag boeken of boekenbonnen voor je verjaardag

Wellicht een inkoppertje, maar niet minder nuttig: vraag boeken of boekenbonnen voor je verjaardag. Als je precies weet wat je wil, graag verrast wordt of een brede smaak hebt, dan kun je prima boeken op je verlanglijstje zetten. Weet je niet goed wat je wil, vraag dan een boekenbon of laat je verrassen door wat genres/thema’s op je verlanglijstje te zetten.

Ga naar de bibliotheek

En tot slot, mijn allerbeste tip voor mensen met een klein budget: neem een bibliotheekabonnement. Tot 18 jaar betaal je sowieso geen abonnementsgeld, hooguit een betaal je wat inschrijfgeld. Veel bibliotheken hebben een gereduceerd tarief voor mensen met een minimuminkomen, voor studenten en voor senioren. Ik leen zelf enorm veel boeken bij de bibliotheek, waardoor ik het lidmaatschapsgeld er ruimschoots uit haal.

Wat is jouw beste ‘reading on a budget’-tip?

17 gedachtes over “Lezen met een klein budget

 1. LiefdevoorboekenAmanda zegt:

  Zelf ook geen ruime budget om veel boeken te kopen. Waardeer het als ik van uitgeverij een boek krijg als recensie exemplaar. Deze boeken blijven dan ook vaak langere tijd in m’n gelezen boekenkast staan. Haal regelmatig via tweedehands afdeling boeken weg of soms zelfs via geef weg hoeken.

  Geliked door 1 persoon

 2. lezendstreepje zegt:

  De bib is ook mijn go-to oplossing, vooral omdat je er zo heerlijk langs de rekken kan struinen. Lidgeld is echt heel erg weinig, in elk geval veel minder dan een boek. Zeker met kinderen erbij is het wel zo fijn dat niet alles per definitie een voltreffer hoeft te zijn omdat het anders ‘zonde is van het geld’.
  Ik kreeg sinds nieuwjaar de e-reader van mijn zus te leen. Zij had een kobo, ik een tolino. Maar ik heb nu dus een abonnement op Kobo Plus. En dat haal ik er ook vlotjes uit.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Het is vaak lastig te zien of een boek legaal is. Omdat ik mensen liever niet aanzet tot illegale activiteiten (en ik de auteurs graag steun) heb ik die er niet bij gezet.

   Weet jij waar legale ebooks te downloaden zijn? Dan zet ik die erbij!

   Like

 3. isabelcrapels zegt:

  Bij minibiebs kun je helemaal gratis boeken lenen en/of ruilen!
  Ik zelf een minibieb in Roggel (Midden-Limburg), kom gerust een boek halen als je in de buurt bent!

  Like

 4. FollowMeMove zegt:

  Winacties(veel bloggers en uitgeverijen doen ze)
  dan de recensie- exemplaren,
  De tweedehands winkel en dan de verschillende biebjes langs de weg, waar je kan ruilen of gewoon eruit halen, afhankelijk van de regels.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.