Aflevering drie alweer in de serie over boeken die mensen vaak over het hoofd zien. Vandaag hebben we het over detectives die mensen vaak over het hoofd zien. Laat ik even beginnen met het verschil tussen een detective en een thriller: bij een detective is er een ‘aangewezen speurder’, bij een thriller is iedereen verdacht.
Nu we dat enorme raadsel hebben opgelost, kunnen we ons met de boeken bezig gaan houden.
Heb je de instap-detectives gemist? Lees dan vooral deze blogpost!
Cara Hunter. Van auteur Cara Hunter zijn helaas slechts twee boeken vertaald (Dicht bij huis en In het donker). En dat is zonde, want deze boeken lezen vlot, zijn realistisch en zullen de fans van bijvoorbeeld de Gina Harte-serie zeker aanspreken. In deze serie staat een mannelijke rechercheur centraal, en je volgt het politie-onderzoek en alle berichten op social media tegelijkertijd. Zo krijg je screenshots van berichten op Twitter, maar ook bijvoorbeeld een proces verbaal van een verhoor. Uiteindelijk heb je een compleet dossier, en weet jij als enige wie de dader is. Spannend toch? Nou hup, lezen dan!
Arrowood van Mick Finlay. Ook van deze auteur zijn maar twee boeken (Arrowood en De Moordput) vertaald (joehoe, uitgeverijen, pakken jullie deze hints even op?), en ook bij deze serie is dat jammer. Arrowood is de tegenhanger van Sherlock Holmes: de rijken gaan naar Holmes, de rest gaat naar Arrowood. Ook bij deze serie volg je het verhaal vanuit het perspectief van de assistent van de speurder. Arrowood zet door, en brengt maatschappelijke misstanden aan het licht. Hij gaat door tot hij de waarheid heeft ontdekt, ook als de opdrachtgever niet wil dat hij verder gaat met zijn onderzoek. Dat levert in het Londen van 1895 nog wel eens problemen op, maar dat kan Arrowood niets schelen. Niet alleen is hij vastbesloten om de waarheid koste wat kost boven tafel te krijgen, ook wil hij bewijzen dat hij minstens zo goed is als Sherlock Holmes, zo niet beter. Met mooie sfeertekeningen, waardoor ik het bijna zou omschrijven als stoere cozy crime.
De moordclub (op donderdag) van Richard Osman. Als je graag Britse detectives kijkt op tv en BBC First een van je favoriete zenders is, dan ga je dit boek zeker leuk vinden. Vier ‘ouden van dagen, maar jong van geest’ zitten samen in een verzorgingstehuis, waar ze hun best doen om onopgeloste moorden te onderzoeken en bij voorkeur ook op te lossen. Ze komen iedere donderdag bij elkaar, en om anderen in het huis ervan te weerhouden zich bij hen aan te sluiten, hebben ze hun clubje een saaie valse naam gegeven. Dan vindt er een moord plaats in het stadje waar het verzorgingstehuis staat, en de moordclub is razend enthousiast. Hun eerste echte moord! En de sporen leiden ook nog eens naar hun eigen verzorgingstehuis. Kunnen deze krasse ouderen met al hun levenservaring en hun kwieke geest een volgende moord voorkomen?
De Kitt Hartley-serie van Helen Cox. Kit Hartley is een must voor iedere boekenliefhebber. Kit is namelijk bibliotheekmedewerker en hobby-detective. Alle mysteries waar zij mee te maken krijgt hebben iets met boeken te maken, en ze lost de misdrijven op door gebruik te maken van alle kennis uit de vele thrillers die ze zelf gelezen heeft. Het is cozy crime met een hoog Nancy Drew-gehalte, maar dat is soms heerlijk als tussendoortje. Deze serie heeft Fontein heel voorzichtig geintroduceerd: eerst als luisterboek, toen als ebook en nu pas als fysiek boek – wellicht dat het daardoor nog niet zo bekend is. Aanrader voor de fans van De Mitford Moorden!
Pieter Aspe. Pieter Aspe is de bekendste misdaadauteur van Vlaanderen, maar in Nederland lezen maar weinig mensen hem. Zonde, want deze serie is a) 40 delen lang en b) zowel geschikt voor de liefhebbers van sfeervolle detectives als die van harde grove detectives. Aspe schuwt ontploffingen en terroristische dreigingen niet, maar heeft ook aandacht voor lekker eten, de liefde en de stad Brugge. Dit is een serie die je ook nog eens door elkaar kan lezen, en ondanks alles ga je van de hoofdpersonen houden. Mijn persoonlijke aanraders zijn De Vijfde Macht, Alibi, Dood Tij en Casino. Wil je bij het begin beginnen, pak dan Het Vierkant van de Wraak.
Van Cara Hunter zou ik ook wel meer willen lezen. Verder ben ik denk ik toch meer van de thrillers dan van de detectives.
LikeLike
Ik denk dat jij Pieter Aspe op zich wel kan waarderen, zit een beetje in dezelfde categorie als Barker, Arlidge en Cavanagh.
LikeLike
En Arrowood zit ook wel in jouw straatje. Strijden voor rechtvaardigheid, zeg maar 😉
LikeLike
Ik ken er inderdaad geen eentje van. Bij detectives denk ik het eerst aan Agatha Christie!
LikeLike
En dat zijn, kijkend naar de letterlijke definitie, niet eens allemaal detectives. En toen waren er nog maar… bijvoorbeeld, dat is eerder een thriller dan een detective (want geen aangewezen speurder). Maar als Agatha Christie in je straatje zit, dan zou ik De Mitford Moorden aanraden. Zelfde sfeertje, maar iets moderner.
LikeLike
De Kitt Hartley-serie van Helen Cox.n die ga ik in elk geval lezen.
Ook die eerste lijkt me wel wat… Ik kende ze geen van allen.
LikeLike
Cara Hunter is echt een aanrader hoor!
LikeLike