Verdwijnboeken

Er zijn boeken met een bijzondere kracht. Het verhaal wat ze bevatten is zo goed, dat jij er als lezer helemaal in kunt verdwijnen. Je wordt zo in het verhaal gezogen, dat je (bijna) vergeet dat je zelf ook nog bestaat. Dit soort boeken noem ik verdwijnboeken.

Ver weg en dichtbij

Welke boeken precies verdwijnboeken zijn, dat is voor iedereen anders. De een kan verdwijnen in een historische, de ander kan verdwijnen in fantasy of een detective. Weer anderen vinden liefdesverhalen heerlijk, en er zijn ook mensen die compleet kunnen verdwijnen in familiegeschiedenissen, probleemboeken of juist hooggewaardeerde literatuur. Wel is er vaak iets in het boek wat je aanspreekt, wat jou in dat boek trekt. Misschien herken je je in de hoofdpersoon, in de setting waarin het speelt of het conflict waar het verhaal om draait. In verdwijnboeken zit dus vaak een combinatie van iets wat ver van je af staat en iets wat juist dichtbij komt. Daarnaast is het vaak een verhaal waar je ook nog mee bezig bent als je het boek hebt weggelegd.

Wanneer pak je een verdwijnboek?

Maar wanneer pak je nou zo’n verdwijnboek? Grofweg zijn daar twee redenen voor. De eerste reden is dat het soms ontzettend lekker is om te verdwijnen in een boek. Het kan als een enorme luxe voelen om al je aandacht aan een verhaal te kunnen geven, om even te vergeten dat de rest van de wereld bestaat. Dit is de reden waarom veel mensen in hun vakanties meer lezen dan in de rest van het jaar: ze hebben dan de tijd en de ruimte in hun hoofd voor deze luxe.

De tweede reden is vaak iets minder leuk: je hoofd zit zo vol met (negatieve) gedachten en gevoelens, dat je er naar snakt om even met iets anders bezig te zijn dan je eigen rotzooi. Dat het even heerlijk is om een boek te hebben waar je in kunt verdwijnen, zodat je iets anders aan je hoofd hebt. In dat geval is het lezen van een verdwijnboek geen luxe, maar eerder een noodzaak om te voorkomen dat je helemaal knettergek wordt van jezelf. Juist dan kunnen boeken je helpen, met name de verhalen waar je ook nog over nadenkt als je in bed ligt/de afwas doet/op de fiets zit (de momenten dat je dus niet leest). Een andere focus kan je helpen om de dag door te komen.

Mijn favoriete verdwijnboeken

Mijn favoriete verdwijnboeken zijn Harry Potter (dat zal geen verrassing zijn), fantasy (vooral urban fantasy en high fantasy vind ik fijn) en detectives (ik hou vooral van politie-detectives en detectives met een Agatha Christie-achtige setting: klein groepje mensen, een van hen wordt vermoord, wie heeft het gedaan). Maar ik kan relatief simpele verhalen soms ook waarderen als verdwijnboek (denk aan: ‘op bladzijde 1 weet je wie er een stelletje worden’), net als dystopische fantasy.

Stel, jij wil iemand een verdwijnboek geven, dan kan ik je de volgende titels aanbevelen:
Fantasy: De Glazen Troon van Sarah J. Maas (dit is een zevendelige serie, dus iemand kan een poosje verdwijnen), De Verborgen Universiteit van Natalie Koch en uiteraard Harry Potter. Voor kinderen kan ik ook Nevermoor van Jessica Townsend aanraden.
Detectives: De Nieuwe Collega van Tammy Cohen, de serie ‘De Vallei’ van Krystyna Kuhn of Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Ik hou bij detectives vooral van de puzzel, en er moet als ik wil verdwijnen een beetje vaart in het verhaal zitten.
Simpele boeken: De boeken van Jill Mansell zijn lekker voorspelbaar, net als veel boeken van Kerstin Gier. Genoeg verhaal om je te vermaken, maar nergens wordt het verhaal heel complex of ingewikkeld.
Dystopische fantasie: Mijn favoriet is toch echt de trilogie De Test van Joelle Charbonneau.

Wat is jouw favoriete verdwijnboek?

9 gedachtes over “Verdwijnboeken

 1. Naomi zegt:

  Mijn favoriete verdwijnboek is meestal een thriller. Maar vorige week ben ik nog even helemaal verdwenen in ‘Moord op de moestuin’. Vooral ook door de heerlijke schrijfstijl. Verdwijnboeken zijn mijn favorieten. Zo heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

 2. lezendstreepje zegt:

  Ik ben zwaar fan van fantasy als verdwijnboek. Mijn go to is Robin Hobb, die stelt echt nooit teleur en daarna moet ik altijd weer een beetje aarden. Nu ben ik me aan het smijten op Franse fantasy, iets totaal nieuws voor mij. Ik heb een paar aanbevelingen gevonden en ben ze nu aan het luisteren in de auto – heerlijk (mij hoor je niet meer klagen over file).

  Geliked door 1 persoon

   • lezendstreepje zegt:

    nee, dat is waar. Momenteel heb ik fantasy in audio, jonas jonasson als ebook en bart moeyaert om in mijn handen te houden. het moet voldoende uit elkaar liggen qua genre en één alternatieve wereld per keer vind ik zelf ook wel genoeg 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s