Fijne boeken voor oudjaarsdag

Op oudjaarsdag blijf ik meestal binnen. Dat komt omdat ik bang ben voor vuurwerk. Ik vind de knallen maar niets, en stoor me daarnaast enorm aan a) de zwaarte van het vuurwerk (ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier klinkt het regelmatig alsof er een bom afgaat) en b) het feit dat mensen zich niet aan de regels/veiligheidsvoorschriften houden (als je per se moet knallen, doe het dan veilig). Daarnaast raak ik overprikkeld van al die knallen. O, en mijn kat, Veerle, vindt het ook maar niets. Die komt meestal in de loop van oudjaarsdag/oudjaarsavond bij mij zitten met een boos en overstuur koppie: ‘zet die knallen uit. NU!’.

Om een lang verhaal kort te maken: ik blijf dus maar binnen op oudjaarsdag en oudjaarsavond, met de ramen en deuren dicht, de katten-oxazepam (lees: Feliway-verdamper) in het stopcontact en met een opgeladen telefoon en een volle powerbank, voor het geval ik de hulpdiensten moet bellen of iemand de stroomvoorziening kapot knalt ofzo. Aan het eind van de middag begin ik met hapjes maken (want dat vind ik wel leuk) en daarvoor lees ik meestal een boek. Dat boek lees ik trouwens ook in de avond, tijdens de reclamebreaks of als het tv-aanbod me niet aanstaat. Prima deal. Tijdens het hapjes maken luister ik meestal naar een luisterboek, want dat vind ik gezellig. Daarom dacht ik: laat ik eens wat boeken delen die goed passen bij oudjaarsdag (en die je eventueel de dag erna, op de nationale pyjamadag, 1 januari, uit kan lezen).

Leesboeken voor oudjaarsdag

Laat ik beginnen met een paar fijne leesboeken. Ik kies meestal iets waar ik lekker in kan verdwijnen, zodat ik zo min mogelijk meekrijg van al dat geknal. Helpt niet als de ruiten meetrillen, maar voor de rest… 😉

De Jachtpartij van Lucy Foley. Dit boek speelt precies van 28 december tot 2 januari, en is alleen daarom al heel geschikt voor oudjaarsdag. Een groep vrienden gaat oud & nieuw vieren in een jachthuis in de Schotse semi-wildernis. Het huis staat vlak bij een groot meer, en is verder grotendeels afgesneden van de bewoonde wereld. Er is geen internet en nauwelijks telefoonbereik. Dat zou geen probleem hoeven zijn, maar in de groep zijn wat spanningen, en die spanningen lopen steeds hoger op. Zo hoog, dat er een dode valt… Je leest het verhaal vanuit het oogpunt van verschillende leden van de groep en vanuit het oogpunt van de beheerders. Vanuit de groep lees je steeds meer naar het overlijden van een van de groep toe, maar het verhaal van de beheerders begint juist net na de ontdekking van het lichaam en gaat vanaf daar verder. Wie is er dood, en waarom?

Een voor Een van Ruth Ware. Mocht er sneeuw liggen of sneeuw vallen, dan is dit een heel sfeervol boek. Het speelt namelijk in de Franse Alpen, en door een sneeuwstorm raakt een groep die daar is als een bedrijfsuitje ingesneeuwd in een luxe chalet. Het uitje is niet alleen voor de fun: er moet besloten worden over de toekomst van het bedrijf en de meningen zijn verdeeld. Maar dan komt er een sneeuwstorm en raken ze ingesneeuwd. Vervolgens blijkt dat er iemand niet is teruggekeerd van de laatste skitocht. En zo verdwijnen er meer leden van de groep, een voor een…

Nevermoor van Jessica Townsend. Liever geen thriller, maar een fijn fantasyboek? De Nevermoor-serie heeft alle potentie om net zo groot te worden als de Harry Potter-reeks. Morrigan Crow heeft altijd geleerd dat ze een Vervloekt kind is. Alles wat er mis gaat is haar schuld en ze zal doodgaan op Avondstond. Maar in plaats van dood te gaan, wordt ze opgehaald door Jupiter North, die haar meeneemt naar Nevermoor. Morrigan mag in zijn hotel wonen, en Jupiter wordt haar begunstiger om deel te nemen aan de toelatingsproeven van het Wondergenootschap. Tijdens de proeven leert ze Haldorn kennen, een vrolijke jongen die alles al weet over Nevermoor en het Wondergenootschap. Haldorn’s ‘Kneepje’ (datgene waar hij heel goed in is en wat hij laat zien bij de Showproef) is drakenrijden. Morrigan heeft geen idee wat haar Kneepje is, en Jupiter wil het haar niet vertellen. Maar zonder kneepje kun je geen lid worden van het Wondergenootschap, en als Morrigan niet toegelaten wordt, moet ze Hotel Decalion en Nevermoor verlaten…
Er is ook een luisterboekversie bij Bibliotheek Online en Storytel, maar ik vind die persoonlijk niet zo goed voorgelezen.

Je bent geweldig van Jill Mansell. Uiteraard is feelgood ook een optie! En laten we eerlijk zijn: deze titel doet het al goed 😉 Dit verhaal heeft drie hoofdpersonen: Hallie, die het verhaal opent door op haar blog te vertellen dat ze taaislijmziekte heeft en onderweg is naar het ziekenhuis voor nieuwe longen. Flo, die in een bejaardentehuis werkt en daar samen met een van de oudere dames altijd het blog van Hallie leest, zonder te weten wie ze echt is. Flo is verliefd op Zander, maar zijn zus doet er alles aan om hun relatie te dwarsbomen. En Tasha, die een vriendje heeft dat een echte daredevil is, waardoor Tasha constant bang is dat hem iets overkomt. Na de bekentenis van Hallie gaan we terug in de tijd, en volg je het verhaal chronologisch. Dit is een prima verhaal om even te ontsnappen aan het geknal, en waarschijnlijk wordt je er zelf ook vrolijk van.
Dit boek is als luisterboek en ebook beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel.

Luisterboeken voor oudjaarsdag

Wil je echt zo veel mogelijk aan de knallen ontsnappen? Zet dan een grote koptelefoon op en doe een luisterboek aan (al dan niet in combinatie met noicecancelling/ruisonderdrukking. Let op: ga niet, nooit, met noicecancelling/ruisonderdrukking het verkeer in!). Ga lekker kleuren, puzzelen of doe net als ik en maak mini-appelflappen en andere lekkere hapjes.

Harry Potter van J. K. Rowling, voorgelezen door Jan Meng. Dit is waarschijnlijk mijn keuze: een van de Harry Potter-luisterboeken, voorgelezen door Jan Meng. Ik ben met deze voorlezer opgegroeid, en ga dus niet ‘wennen’ aan een andere voorlezer, en zeker niet op een dag waarop ik toch al overprikkeld ben. Voor mij geven die luisterboeken een bepaalde veiligheid, en daar heb ik behoefte aan op een dag vol knallen en stress. Harry komt er op zijn elfde verjaardag achter dat hij een tovenaar is. In de jaren daarna gaat hij naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hokus Pokus, waar hij niet alleen leert toveren, maar ook diverse malen oog in oog komt te staan met de moordenaar van zijn ouders: Voldemort.
Deze luisterboeken zijn beschikbaar bij Storytel, en vaak kun je ze ook in de bibliotheek lenen.

De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door van Herman Finkers, voorgelezen door Herman Finkers. Wil je alvast wat cabaret, als voorschot op de oudejaarsconference? Of heb je gewoon zin in een luchtig boek zonder al te veel gedoe en stress? Dan is dit jouw ideale luisterboek. Met korte stukjes en sketches, voorgelezen door Finkers zelf, maakt het ook iets minder uit als iemand even een duizendklapper voor je deur afsteekt: je kunt gewoon door naar het volgende stukje, zonder dat je al te veel mist.
Dit luisterboek is beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel.

In hotel Bertram van Agatha Christie. Behoefte aan een cozy crime? Dan moet je Agatha Christie hebben. Miss Marple (mijn favoriete personage van haar) verblijft een week in Hotel Bertram. Het lijkt erop dat er de laatste 60 jaar (dit verhaal speelt kort na de Tweede Wereldoorlog) niets verandert is, en de meeste gasten zijn daar blij om. Maar Miss Marple vindt het maar verdacht, en niet zonder reden. Al snel ontdekt ze dat er in het hotel raadselachtige dingen gebeuren, die niet altijd het daglicht kunnen verdragen. En lang niet alle gasten zijn zo keurig als ze zich voordoen!
Dit luisterboek is beschikbaar bij Online Bibliotheek en Storytel.

Ik wil alleen maar alles van Cecily von Ziegesar. Deel 3 in de serie Gossip Girl, en dit deel draait om de kerstvakantie en oud en nieuw. We volgen de diverse hoofdpersonen terwijl ze, ieder op hun eigen manier, kerst en oud en nieuw vieren. Van de supermooie Serena van der Woodsen (die misschien wel een nieuwe liefde vindt?) en de iets minder mooie maar nog steeds ontzettend knappe Blair (die zich realiseert dat ze een mega-goed opstel moet gaan schrijven om op Yale toegelaten te worden) tot de kleine Jenny (die smoorverliefd is, en daar heel tienermeisjes-achtig mee omgaat 😉 ) en haar broer Dan (die zich net gerealiseerd heeft dat Vanessa misschien toch wel de ware is voor hem). Luchtig, lekker fout, grappig, en heel vermakelijk, met genoeg afleiding om oudjaarsdag door te komen.
Dit luisterboek is beschikbaar bij Storytel.

7 gedachtes over “Fijne boeken voor oudjaarsdag

  1. Lisa zegt:

    Dit is weer een fijn lijstje. Ik ben gisteren begonnen met het laatste Alfie boek (dank zij een eerdere blog van jou) dat er bij de online bieb was. Ik ga alvast het volgende boek klaarzetten.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.