Boeken om te hamsteren

Stel, je zit een langere periode thuis en kunt niet naar buiten. Je hebt alle puzzels al gelegd en het internet uitgelezen. Je wil een stapel boeken bestellen bij de online boekhandel (tip: je lokale boekhandel heeft vast ook een website waar je kunt bestellen – inclusief thuisbezorging!). Welke boeken moet je echt hamsteren om deze periode te overleven?

Allereerst is het belangrijk om te kijken welke boeken je het liefste leest in tijden van stress. Wat is bijvoorbeeld jouw ‘verdwijnboek‘? Als je niet weet wat voor jou werkt, probeer dan in ieder geval een moordmysterie. Die zijn er in alle soorten en maten (voor ieder wat wils dus) en ze zijn ideaal als je zelf al veel aan je hoofd hebt.

Dan is het verstandig om eens te kijken naar je leesgedrag. Lees je veel en vaak? Dan zou ik investeren in een paar dikke boeken of een/enkele flinke series. Lees je niet zo veel? Kies dan voor een of twee boeken, zodat je niet ontmoedigd raakt door de enorme stapel. En wat voor lezer ben je? Een introverte lezer heeft andere behoeftes dan een extroverte lezer. Als je weet wat voor lezer je bent, kun je makkelijker kiezen welke boeken je moet hamsteren.

Boeken om te hamsteren

Goed, je weet waar je behoefte aan hebt. Welke boeken moet je nu gaan hamsteren?

Detectives

Detectives zijn, zoals ik al eerder noemde, zeer geschikt in tijden van stress. De detectives die ik je kan aanraden zijn:
De Baantjer-serie. Dit is een langlopende serie (veel boeken dus), maar de verhaallijn is voorspelbaar en biedt daardoor houvast in woelige tijden. De Cock en zijn trouwe collega Vledder krijgen ieder boek met een of meerder lastige moordzaken te maken. Speelt in Amsterdam.
Deze serie is zowel geschikt voor mensen die veel lezen als voor mensen die weinig lezen.
Agatha Christie. Nog zo’n langlopende serie, en dan ook nog van The Queen of Crime en de onvolprezen koningin van de moordmysteries. Het voordeel van Agatha Christie-boeken is dat als een van haar speurders je niet bevalt (ik vind zelf Tommy & Tuppence niet zo leuk), je gewoon kunt switchen naar een ander boek met een andere speurder.
Deze serie is vrij oud, en daarom wellicht iets minder geschikt voor mensen die weinig lezen.
De Mitford-Moorden. Van deze serie zijn inmiddels twee delen verschenen, en deel 3 verschijnt deze week. Dit zijn detectives met veel sfeer en iets meer vaart dan een Agatha Christie. Het vertelperspectief wisselt nogal eens, daar moet je wel tegen kunnen.
Recente serie die makkelijk wegleest. Geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren lezers. Aanrader voor de fans van De Zeven Zussen.
De Vallei. Dit is een relatief onbekende serie, maar wel heel erg spannend. Er zijn vier delen in het Nederlands verschenen. Mocht je Duits goed genoeg zijn, dan kun je de serie daarna uiteraard in het Duits verder lezen. Op een exclusieve kostschool gebeuren wel erg veel ongelukken… Is er opzet in het spel?
Young Adult, maar kan ook prima door volwassenen gelezen worden. Echt een serie om te binge-lezen.
De Nieuwe Collega. Een los te lezen boek, niet bloederig en wel met een goede puzzel. Een afdeling die achterblijft bij de rest van het bedrijf krijgt een nieuwe manager. Hierdoor veranderen ook de spelregels en de verhoudingen op het kantoor. En daar kan niet iedereen goed mee omgaan…
Standalone, geen onderdeel van een serie. Oestrogeenthriller. Perspectief wisselt, maar dit is wel duidelijk aangegeven.
De Jachtpartij. Los te lezen boek, ook een oestrogeenthriller. Een groep vrienden viert Oud en Nieuw in een afgelegen jachthuis. Maar een van hen overleeft het niet…
Standalone, geen onderdeel van een serie. Perspectief wisselt vaak, zowel in personages als in tijd.

Fantasy

In fantasy kun je vaak prima verdwijnen, en het geeft je een geweldige mogelijkheid om te ontsnappen aan de realiteit. Mijn aanraders:
Nevermoor. Dit is een hele toffe nieuwe serie, en deel 3 komt eind dit jaar uit. Morrigan Crow zou eigenlijk doodgaan op haar elfde verjaardag, maar in plaats daarvan komt Jupiter North haar halen en neemt Morrigan mee naar Nevermoor. Morrigan mag in het hotel van Jupiter wonen en doet mee aan de toelatingsproeven voor het Wondergenootschap.
Jeugdboek, maar ook leuk voor volwassenen. Geschikt om voor te lezen vanaf 8 jaar, zelf lezen vanaf 9 a 10 jaar.
De Glazen Troon. Een serie van 8 delen (7 in de serie plus een proloog), met boeken die nooit dunner zijn dan 400 pagina’s. Echt een flinke serie dus, waar je best even zoet mee bent. Celeana is sluipmoordenares, maar ze zit gevangen in een werkkamp. Daar komt de prins van Ardalan, de zoon van de koning, en die vraagt haar om de kampioen van de koning te worden. Ze kan tijdens het Toernooi doodgaan, maar als ze wint, zal ze vrij zijn. Celaena kiest voor het Toernooi. Al snel blijkt dat er deelnemers zijn die er alles voor over hebben om te winnen – en dat Celeana voor meer vecht dan alleen haar vrijheid…
High fantasy, geschikt voor lezers vanaf 15 jaar. Fantasy-aandeel in het verhaal wordt langzaam maar zeker steeds groter.
De Kleuren van Magie. Deze serie is alleen bekend bij de hardcore fantasylezers, het grote publiek gaat er een beetje aan voorbij. De inhoud is best complex, maar het is zeker een geschikte serie om je in te verdiepen als je een poos thuis zit. Jij en ik kennen 1 Londen. Kell kent 4 verschillende Londens. Grijs Londen (het Londen wat wij kennen), Rood Londen, Wit Londen en Zwart Londen. Kell is een van de weinige mensen die zich tussen deze werelden heen kan bewegen, en doet dan ook diplomatenwerk voor het koningshuis van Rood Londen. Maar het evenwicht tussen de Londons is wankel, en kan ieder moment verstoord worden…
Urban/High Fantasy, geschikt voor lezers vanaf 15 jaar. Komt langzaam op gang, je moet hier dus even de tijd voor nemen.
Harry Potter. Of je het nu wel of niet met Rowling eens bent: de Harry Potter-boeken zijn fijn, en heel geschikt om te hamsteren en te verslinden. In een zevendelige serie ontdekt Harry dat hij een tovenaar is en gaat de steeds duister wordende strijd aan tegen de tovenaar die zijn ouders heeft vermoord. Om zo goed mogelijk te leren toveren, gaat hij naar Zweinsteins Hogeschool voor hekserij en hokus pokus. Daar leert hij toveren, maar hij bouwt ook waardevolle vriendschappen op en heeft regelmatig ook gewoon lol met zijn vrienden.
Urban fantasy, de boeken zijn meegroeiboeken. De eerste delen kunnen dus gelezen worden vanaf een jaar of 10 (voorlezen misschien al iets eerder), de latere delen zijn niet altijd geschikt voor jeugdige lezers.
De Verborgen Universiteit. Bijzondere fantasy, want a) van Nederlandse bodem en b) met een filosofische insteek. Alexa Westerhoff gaat op uitwisseling naar een kleine universiteit in Londen. Haar oude buurjongen, Sander, studeert daar ook en ze komt met hem in een studentenhuis te wonen. Al snel komt ze erachter dat Sander iets voor haar verborgen heeft: hij heeft magische krachten, en Alexa ook. Alexa gaat naast haar reguliere colleges ook magie studeren. Al snel komt ze erachter dat magie ook duistere kanten kent, en moet ze kiezen of ze haar eigen leven in de waagschaal wil stellen om haar vrienden te redden.
Urban Fantasy, geschikt voor lezers vanaf 15 jaar. Complex en filosofisch verhaal, geschikt voor lezers die van een uitdaging houden.

Feelgood

Als de wereld om je heen stressvol en chaotisch is, kan het fijn zijn om een boek te lezen waarvan je weet dat het goed af gaat lopen. Een boek waarvan je weet dat je er blij van gaat worden, niet te moeilijk en met wat humor.
Jill Mansell. Dit zijn echt wel feelgood boeken. Je weet op bladzijde een al hoe het af gaat lopen, maar hoe de personages daar gaan komen, dat is nog (een beetje) de vraag. De boeken werken volgens een vast stramien, en in de recentere boeken komen ook wat maatschappelijke dingen naar voren.
Los te lezen boeken, geschikt om voor lezers vanaf 14/15 jaar. Romantisch, maar niet alleen maar gezwijmel.
De Edelsteen-trilogie. Waarom is niemand in de familie van Gwendolyn normaal? Gwendoyn’s nichtje Charlotte heeft een tijdreisgen, en iedereen zit te wachten totdat Charlotte voor het eerst terug in de tijd zal springen. Maar dan gaat het mis, en springt Gwendolyn terug in de tijd! Is er een foutje gemaakt? Of is er iets anders aan de hand? Gwendolyn wordt naar een geheim genootschap gebracht, zodat haar tijdsprongen veilig kunnen verlopen. Tenminste, dat denkt haar moeder. Gwendolyn heeft echter andere plannen. Samen met de knappe Gideon maakt ze verschillende tijdreizen om de Wachters te helpen. Maar wat is het grote geheim dat de Wachters verbergen?
De Theeroos. Een dikke pil, maar hij leest wel heel makkelijk. Dit is een historische roman, met een hoop feelgood en girlpower. Als je de Zeven Zussen leuk vindt, kun je dit boek vast ook waarderen. Fiona wil dolgraag trouwen met haar jeugdliefde Joe en samen een winkel beginnen. Maar het noodlot slaat toe en Fiona moet vluchten. Zal ze ooit haar winkel krijgen? En zal Joe haar vinden? Ook Joe’s leven gaat namelijk niet over rozen: als hij een kans krijgt om zich te bewijzen, verleid de dochter van de grote baas hem. Ze raakt zwanger en Joe moet met haar trouwen. Maar Joe heeft zijn hart aan Fiona verpand… Kan dit nog goedkomen?
Standalone, al zijn er twee (minder goede) los te lezen delen die op dit boek volgen. Geschikt voor lezers vanaf 14/15 jaar, originele doelgroep is volwassenen.

Tot slot…

Natuurlijk zijn er meer boeken die ik kan aanraden behalve de bovenstaande titels. En het is absoluut niet zo dat ik de boeken die ik hier niet noem afraad. Ik heb hier vooral gekeken naar wat ik het liefste lees als ik stress heb, en dat zijn toch boeken binnen de bovenstaande genres. Heb jij een supertip? Laat dan vooral een reactie achter. En wil je toch liever iets anders lezen? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij mijn serie ZomerLezen, daar vind je veel verschillende tips voor (bijna) iedere leeftijd.

9 gedachtes over “Boeken om te hamsteren

 1. Lalagè zegt:

  Grappig dat je detectives als eerste noemt. Daar heb ik niks mee, dus die sla ik over 😉
  ‘De verborgen universiteit’ is echt geweldig! Het is zo goed uitgewerkt. Ik vond het heerlijk om te lezen.
  Bij feelgood zou ik de boeken van Lisette Jonkman willen noemen. Dat zijn altijd lekkere boeken met veel humor. Verder lees ik zelden feelgood, vaak vind ik het ook slecht geschreven, maar dit is fijn zo af en toe tussendoor.
  En dan nog een pageturner: ‘Alles wat er was’ van Hanna Bervoets, superspannend en je wilt het in één ruk uitlezen. Als je het uit hebt, ben je misschien wel extra dankbaar dat wij al deze maanden toch gewoon naar buiten kunnen om te wandelen of fietsen.

  Geliked door 1 persoon

  • booksometea zegt:

   Afgezien van dat ik zelf graag lees, zijn ‘detectives’ en ‘moordmysteries’ de genres die mensen relatief makkelijk pakken in tijden van stress. Ik heb daar eerder wel eens een blogpost over geschreven. Vandaar dat ik die als eerste noem.
   Wat betreft je tips: fijn! Lisette Jonkman ga ik eens naar kijken. Hanna Bervoets is (voor mij) misschien wat geschikter als de wereld iets rustiger is.

   Like

  • booksometea zegt:

   Eentje maar? O, dat valt mee 😛

   En het goede nieuws: morgen hoef je alleen maar bij te lezen met het internet, want je had het vandaag al uit. Hoef je alleen maar te lezen wat er tussen vandaag en morgenochtend online is gekomen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.