Hoe kun je meer luisterboeken luisteren?

Luisterboeken zijn heerlijk, zeker in tijden waarin je overweldigd wordt door de wereld om je heen, het nieuws of je eigen emoties. Een luisterboek kun je namelijk aanzetten en gewoon op de bank gaan zitten/liggen. Je kunt zelfs lezen met je ogen dicht! Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je nog meer luisterboeken kunt luisteren? Of, als je nu nooit toekomt aan een luisterboek: hoe kun je luisterboeken in je leven integreren?

Luisteren is goed voor je

Een boek luisteren is heel goed voor je. Sterker nog: een boek luisteren is net zo goed voor je hersenen als een boek lezen. Het luisteren van luisterboeken past dan ook goed in een gezonde leefstijl. Ja, dat had je niet verwacht hè? Maar voorgelezen worden doet meer met je. Het zorgt ervoor dat je ontspant en je veilig voelt. Dat komt omdat veel mensen voorlezen associëren met hun kindertijd: een tijd waarin ze zijn voorgelezen en waarin de wereld nog niet zo ingewikkeld en bedreigend was.

Hoe kun je (nog) meer luisterboeken luisteren?

Oké, het luisteren van boeken is dus hartstikke goed voor je. Maar hoe zorg je er nou voor dat je dat luisterboek vaker pakt? Heel simpel: combineer luisterboeken met andere activiteiten. Bij voorkeur activiteiten die niet al je aandacht vragen, of activiteiten waarbij je niet afgeleid wil worden door vervelend nieuws of vervelende emoties.

Luister tijdens huishoudelijke klusjes naar boeken

Laten we eerlijk zijn, de meeste huishoudelijke klusjes kunnen prima gedaan worden met maximaal 25% van je aandacht. Kleine klusjes, of dingen die minstens een keer per week terugkomen kunnen vaak zelfs met nog minder aandacht af. Koken, de afwas, de keuken opruimen, de was sorteren, ophangen en strijken/vouwen/opbergen kun je heel goed combineren met een fijn luisterboek. Ook grotere klussen, zoals het opruimen/sorteren van een kledingkast, ramen lappen of de keuken/badkamer een grote beurt geven doe ik graag met een luisterboek aan. Ik merk namelijk dat ik dan minder snel afgeleid raak door mijn gedachten en emoties, waardoor de klus sneller gedaan is. En omdat ik ondertussen naar een fijn luisterboek luister, is de klus meteen ook minder vervelend.

Gebruik je wandeling of fietstocht om een luisterboek te luisteren

Als ik op de fiets stap, doe ik vaak mijn oortjes in om een luisterboek te luisteren. Natuurlijk niet te hard, zodat ik nog steeds het verkeer hoor! Maar ik merk wel dat ik dan fijner kan fietsen. Als mijn sporttraining niet doorgaat, ga ik vaak wandelen, zodat ik toch kan bewegen. En met een luisterboek loop ik langer en fijner. Win-win!

Luister sowieso onderweg naar luisterboeken

Ook tijdens een lange autorit luister ik graag naar luisterboeken. Ik heb zelf geen rijbewijs en, zeker als ik achterin zit, snel last van wagenziekte. Daardoor kan ik niet lezen in de auto. Luisteren kan ik wel. En ik merk dat ik door het luisteren naar een luisterboek ook minder snel last heb van wagenziekte, waardoor de autorit voor iedereen prettiger verloopt. Aanrader dus, zeker als je een lange autorit gaat maken (en al helemaal als je dat met kinderen op de achterbank doet). Maar ook in de trein of in de bus kun je een luisterboek luisteren. Wel even opletten dat je op tijd uitstapt 😉 . Wedden dat die reis opeens veel sneller gaat?

Combineer luisterboeken met je hobby

Zeker als je een creatieve hobby hebt is dit een goede optie. Zet een luisterboek aan terwijl je aan het tekenen, kleuren, bullet journallen, diamond painten of handwerken bent. Ook als je bijvoorbeeld graag bakt of puzzels legt kun je een luisterboek aanzetten. Juist doordat je zowel iets met je handen doet als iets met je hoofd, gaat je hobby beter en zit je ook meer in het verhaal. De kans bestaat ook dat je bij het doen van die hobby meteen weer denkt aan het boek wat je de vorige keer luisterde, of dat je tijdens het luisteren van dat boek weer met je hobby aan de slag wil. Tip is dus om een luisterboek uit te kiezen om tijdens het hobby’en te luisteren.

Ga in bad met een luisterboek

Oké, niet letterlijk, want dat is best gevaarlijk. Maar een luisterboek luisteren terwijl je in bad ligt is heerlijk ontspannend. Je kunt het licht gedimd houden (in tegenstelling tot wanneer je een boek leest) en je loopt niet het risico dat je boek nat wordt. Daarnaast gaat het luisteren van een boek met veel minder ongemakken gepaard: je armen worden niet koud of moe, je hoeft je nek niet op een rare manier neer te leggen en je kunt veel makkelijker de kraan bedienen of een spons pakken.

Luister een luisterboek voor je naar bed gaat

In plaats van nog een aflevering van die serie te kijken, kun je ook een hoofdstuk van je boek luisteren! Ook hierbij kun je lekker liggen, en het voordeel is dat je veel minder schermlicht krijgt dan bij het kijken van een serie. Grote kans dus dat je beter slaapt na een hoofdstuk uit je luisterboek dan na het kijken van een aflevering van je serie.

13 gedachtes over “Hoe kun je meer luisterboeken luisteren?

 1. Tjeerd Posthuma zegt:

  Ik luister altijd luisterboeken tijdens het sporten en inderdaad ook tijdens de klusjes. Op de fiets vind ik een beetje lastig, want dan hoor je het verkeer niet meer (of je mist delen van je boek). Eigenlijk luister ik ze vooral op momenten dat ik podcasts of radio zou luisteren, dan vind ik een luisterboek meestal meer diepgang hebben.

  Like

  • booksometea zegt:

   Tja, op de route die het vaakst fiets, heb ik niet heel veel last van ander verkeer. Overigens luister ik op de fiets wel vaak een boek wat ik al ken, zodat het niet zo erg is als ik een stukje mis.

   Like

 2. Nicole Orriëns zegt:

  Ik kan dat helaas totaal niet. Zelf heb ik het idee dat dit komt doordat ik 5 kinderen heb, waarnaar ik al zoveel moet luisteren. Luisterboeken kunnen er dan niet meer bij helaas… Het lijkt me anders ideaal, voor bij het hardlopen bijvoorbeeld.

  Like

 3. Jacqueline zegt:

  Ik luister heel veel naar luisterboeken. Heerlijk tijdens het huishouden doen, klussen, maar ook tijdens het handwerken… Ik ben lid geworden van bookchoice en dan heb ik elke maand 8 luisterboeken/e-books die ik kan downloaden. Niet al die boeken zouden mijn eerste keuze zijn, maar zo leer ik wel eens andere boeken lezen/luisteren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.