Friday Five: Bibliotheekschatten

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze keer is het thema door mij bedacht: bibliotheekschatten (en/of kringloopschatten). Oftewel: boeken/auteurs die je nooit had ontdekt als je niet naar de bibliotheek of de kringloop was gegaan.

Want laten we eerlijk zijn: de meeste boekhandels verkopen vooral de mainstream-boeken. Zelfstandige boekhandels kijken wel eens verder dan de bestsellers, maar als je echt boeken wil ontdekken, dan kun je beter naar de bibliotheek (of de kringloop oid).

Goed, vijf auteurs die ik nooit had ontdekt als ik niet naar de bibliotheek was gegaan!

Allereerst is daar Susin Nielsen. Een Canadese auteur waar ik vaker over schrijf. Ze schrijft realistische boeken met hoofdpersonen die niet de populaire jongeren op school zijn. Vaak hebben deze jongeren psyschische of maatschappelijke issues, maar de boeken worden nergens overdreven zwaar of van die typische ‘probleemboeken’. Dit komt deels door de humor die in de verhalen zit, maar ook doordat de hoofdpersonen vaak tussendoor nog een klein lichtpuntje hebben.

Ook Tammy Cohen had ik nooit ontdekt als ik niet naar de bibliotheek was gegaan. En dat zou jammer zijn, want Cohen schrijft goede detectives! Haar boek ‘De nieuwe collega’ vind ik het beste. De stijl van haar detectives is een beetje Agatha Christie-achtig (klein groepje mensen en je weet dat er iets ergs gebeurd is, maar hoe, wie en wat wordt pas in de loop van het verhaal duidelijk). Daarnaast bevatten haar detectives weinig bloed en veel puzzel, en dat vind ik altijd een fijne combinatie.

Een derde auteur die ik nooit had ontdekt als het niet via de bibliotheek was: Pieter Aspe. Deze detectiveschrijver is in Nederland vrij onbekend, maar in Belgie heel populair. Bijna alle boeken spelen zich af in Brugge, een klein plaatsje in Vlaanderen. Aspe’s boeken zijn een mix van intrige, politiek, complotten, sfeer en puzzel. Soms komen er ook wat ontploffingen voorbij, hoewel dat in de meest recente boeken minder aan de orde is. De verhalen zijn vlot geschreven en de boeken lezen lekker weg.

Ook Krystyna Kuhn had ik nooit ontdekt als ik haar boeken niet uit de bibliotheek had kunnen lenen. En dat is jammer, want haar serie De Vallei is ontzettend spannend. Een groepje leerlingen op een Canadese kostschool maakt rare dingen mee. In ieder deel volg je een andere leerling, waardoor je ook steeds anders naar de rest van de leerlingen kijkt. Dit is een steengoede thriller, in de markt gezet voor jongeren maar kan ook prima door volwassenen gelezen worden.

En tot slot nog een boekvorm die ik heb (her)ontdekt dankzij de bibliotheek: het luisterboek. Als klein meisje was ik enkel stil te houden met verhaaltjes, en aangezien mijn ouders niet de hele dag konden voorlezen, haalden ze regelmatig cassettebandjes met verhaaltjes uit de bibliotheek. Toen ik zelf ging lezen werd dat minder. Maar toen kreeg mijn broer(tje) een hersenschudding, en haalde mijn vader een Harry Potter-luisterboek voor hem uit de bieb. Hij kon namelijk niet lezen of tv kijken, maar wel luisteren naar verhalen. Zo kwam er weer een luisterboek ons huis in, en ik vond het heerlijk om mee te luisteren. Niet alleen was het verhaal (wat ik al kende) natuurlijk hartstikke goed, maar ook de voorleesstem is erg prettig (Jan Meng, voor wie op zoek is naar een prettige luisterstem). Sindsdien is mijn luisterboekenliefde weer aangewakkerd, en momenteel luister ik zeker twee boeken per maand (naast wat ik nog lees aan boeken). Geweldig fenomeen, en voor mij veel fijner dan muziek.

Wat zijn jouw bibliotheekschatten? Welke boeken of boekvormen heb jij ontdekt via de bibliotheek of de kringloop?

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

9 gedachtes over “Friday Five: Bibliotheekschatten

 1. Tjeerd Posthuma zegt:

  Ik heb de laatste tijd vooral veel non-fictie via de bibliotheek ontdekt. Bijvoorbeeld Sapiens van Yuval Noah Harari en biografieën. Wel jammer dat dat niet echt series zijn, zoals Aspe.

  Geliked door 1 persoon

 2. Inge zegt:

  Leuk, al die aanraders, en ook leuk dat je het bibliotheekschatten noemt. Ik vind het ook heerlijk om nieuwe boeken te ontdekken in de bibliotheek. Maar nu heb ik nog een nieuwe manier ontdekt: een leuk boekenblog!

  Geliked door 1 persoon

 3. Naomi zegt:

  Leuk thema! Nooit zo over nagedacht, maar ik heb de meeste auteurs via de bibliotheek ‘leren kennen’. Ik ging namelijk als kind gewoon voor de boeken staan en koos de dikste exemplaren. Maakte niet uit wie het geschreven had. Zo ontwikkelde ik vanzelf favorieten;).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.