Friday Five: guilty pleasures

Iedere vrijdag organiseert Joost van NerdyGeekyFanboy de Friday Five, een tag waarbij verschillende boekenbloggers 5 boeken noemen binnen een thema. Deze week is het thema weer door mij bedacht, en het is ‘jouw vijf reading guilty pleasures’. Je weet wel, van die boeken die, net als fast food en pulpprogramma’s op tv, misschien niet de allerbeste kwaliteit zijn, maar soms zo lekker…

Mijn eerste guilty pleasure: Jill Mansell. Al zit er tegenwoordig vaak wel een maatschappelijk thema in (orgaandonatie, pleegzorg/adoptie, Stichting Ambulancewens), het blijft een liefdesverhaal waarbij je op bladzijde 5 (op z’n laatst) weet hoe het af gaat lopen. Maar het is soms zo lekker om te lezen, gewoon verstand op 0 en gaan.

Nog zo’n guilty pleasure: kostschoolromannetjes. Van die boekjes waarin alles heel overzichtelijk is en de grootste problemen bestaan uit slechte cijfers, een nachtfeestje bij het zwembad of een gemene directrice. Heerlijk!

En om in dat brave genre te blijven: boekjes van De Babysittersclub en S.O.S. Dierenkliniek zijn ook zo’n guilty pleasure. Hele brave verhaaltjes die eind jaren 80 en begin jaren 90 spelen, en waarin alles uiteindelijk (grotendeels) goed komt. Ik ben vast niet de enige die deze boekjes wel eens gelezen heeft!

In een totaal andere hoek zit de Timboektoe-serie van Carry Slee. Waar ik haar tienerboeken op een gegeven moment wat onrealistisch en zelfs overdreven vond, kan ik de Timboektoe-serie zo af en toe wel waarderen. Waarom? Nou, ten eerste omdat ik het realistischer vindt dat er op vakantie dagelijks cola en chips worden genuttigd dan in een schoolweek (dat was iig bij mij thuis niet het geval) en ten tweede om dat er in deze boeken wat meer balans zit tussen de leuke dingen en het drama (waar de tienerboeken alleen maar drama waren).

En mijn ultieme guilty pleasure: Gossip Girl. Rijke tieners die domme dingen doen en geen idee hebben van hoe de wereld werkelijk in elkaar zit. Het is zo’n ontzettende ver-van-mijn-bed-show dat ik niet eens kan klagen over hoe onrealistisch het verhaal is. Het leest lekker en vooral heel snel, en het geeft je een ontzettend goed gevoel. Waarom? Omdat jij het hoe dan ook beter voor elkaar hebt dan die jongeren in dat verhaal, aangezien jij weet hoe de wereld werkt. In ieder geval beter dan zij 😉

Wat is jouw guilty pleasure als het om boeken gaat?

PS: kijk ook eens bij de andere Friday Five’ers!

7 gedachtes over “Friday Five: guilty pleasures

 1. Naomi zegt:

  Leuk thema. Grappig genoeg heb ik bij boeken nooit het idee dat een bepaald boek of een genre een guilty pleasure is. Bij tv-programma’s heb ik dat wel heel vaak, maar bij boeken werkt het voor mij blijkbaar anders;).

  Like

  • booksometea zegt:

   En niet een beetje! Ik heb er wel eens een blogpost over geschreven, ‘wat jij leest is fout’. Ik heb ooit Nederlands gestudeerd, en daar was het echt not done om sommige boeken te lezen, laat staan leuk te vinden.

   Geliked door 1 persoon

   • loesjezaakjes zegt:

    Jammer eigenlijk! Nu mijn haar komt wel recht als het niet goed geschreven is. Maar HP vond ik best goed geschreven. En dan nog, voor sommige mensen is lezen puur ontspannend. Dat literaire hoeft niet altijd, als je er maar gelukkig en blij van wordt!

    Like

 2. Giovanna Jansen zegt:

  Leuke blogpost. Eigenlijk alle feelgood voelt voor mij als een guilty pleasure, omdat ik van huis uit geleerd heb dat je dat soort boeken niet hoort te lezen. Boeken lees je om van te leren en moeten van een bepaald niveau zijn… en feelgood valt daar beslist niet onder. Jaren heb ik mij die guilty pleasure dan ook om die reden ontzegd, tot ik besloot dat het gewoon míjn pleziertje is om feelgood te lezen (waarbij Jill Mansell veruit favoriet is).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.