De Kleine Bloggen voor Dummies: wat heb ik eraan gehad?

Anderhalf jaar geleden begon ik met bloggen. Ik was op dat moment werkloos, en ik zocht een manier om, zoals dat heet, ‘een arbeidsritme te behouden’. Ik besloot een blog te beginnen, over boeken en thee. En om goed beslagen ten ijs te komen, las ik eerst ‘De Kleine Bloggen voor Dummies’ van Evelien Bruins helemaal door.

Waarom las ik dit boekje helemaal door?

Nou, ik was redelijk nieuw in het bloggerswereldje. Ik had tijdens mijn studententijd wel een paar blogs die ik een beetje volgde, maar dat was a) toch al zo’n tien jaar geleden en b) dat was een totaal andere niche. Ik wilde weten waar ik aan begon, en ik wilde voorkomen dat mijn blog (en daarmee mijn arbeidsritme) zou stranden omdat ik dingen niet goed had aangepakt, of omdat ik over een aantal dingen niet goed had nagedacht voor ik begon. Bezint eer ge begint, zeg maar.

Wat heb ik aan dit boekje gehad?

Heel veel. Ten eerste een aantal hele praktische tips: dat een vast ritme van verschijnen aan te raden is, omdat je lezers dan weten waar ze aan toe zijn. Dat social media een must zijn om je blog onder de aandacht te brengen (mensen vinden je blog niet ‘vanzelf’, en zoekmachines ook niet). Dat het handig kan zijn om aan een tag mee te doen (in mijn geval werd dat de Friday Five). En dat het handig is om een lijstje onderwerpen achter de hand te hebben voor als je even geen bloginspiratie hebt.

Maar ook een aantal dingen waar ik even over moest nadenken. Wat bijvoorbeeld mijn niche was, hoe ik goed kon blogger-netwerken (ik ben daar in real life niet goed in) en hoe ik lezers naar mijn blog kon trekken zonder aan clickbait te doen. Wat is het beste platform voor mijn blog, en waarom kies ik voor een blog en bijvoorbeeld niet voor Instagram of YouTube. Heb ik überhaubt genoeg onderwerpen om over te schrijven, en heeft niet iedereen al eens over dit onderwerp geschreven? (Veel boekbloggers doen een ‘papieren boek vs ebook’ en een ‘hoe ik recensies schrijf’). Heb ik wel iets toe te voegen? En zo ja: wat dan?

Daarnaast vond ik de toon van het boekje heel prettig. Er wordt heel veel uitgelegd, maar niet op een manier alsof je dom bent wanneer je bepaalde dingen nog niet weet. Dat is fijn, want dat maakt het makkelijker om te beginnen en om ook fouten te durven maken. Ik voelde mij door dit boekje gesteund in mijn beslissing, en had het idee dat ik goed was voorbereid op mijn blog-project.

Een aantal tips uit het boekje gebruik ik nog steeds. Zo plan ik vooruit met mijn blogs, waardoor ik regelmatig rustig aan een wat langer artikel kan werken, zonder dat er een ‘deadline’ in mijn nek hijgt. Ook heb ik me aangemeld bij een paar Facebookgroepen voor bloggers, onder andere twee die afgeschermd zijn voor het grote publiek en waar je ook vragen kunt stellen zonder dat meteen de hele wereld over je heen valt. Ik heb bij een van de groepen een keer de vraag neergelegd hoe de terminologie van huidskleur ligt binnen de BlackLivesMatter-discussie, en bij een andere groep (waar iets meer boekbloggers zitten) heb ik gevraagd hoe ik uitgeverijen het beste kon benaderen als het ging om het aanvragen van recensieboeken.

Ik raad dan ook iedereen aan die met bloggen wil gaan beginnen om dit boekje te lezen. Het is klein, handig, snel uit en er zitten heel veel bruikbare tips in voor beginnende bloggers.

Bron afbeelding: goodreads.nl

12 gedachtes over “De Kleine Bloggen voor Dummies: wat heb ik eraan gehad?

 1. Naomi zegt:

  Oh wauw, jij hebt je een stuk beter voorbereid dan ik anderhalf jaar geleden. Klinkt als een handig boekje voor beginnende bloggers. Ik werk op dezelfde manier als jij, met berichten die ik al ruim voor publicatie schrijf en vaste dagen. Puur omdat ik dat zelf prettig vond en vind;).

  Geliked door 1 persoon

 2. Booksandsparkles zegt:

  Wat een leuke tip! Ik ga ook eens kijken, want ik blog wel veel maar heb echt het idee dat alleen m’n moeder het leest :p

  Like

 3. johanna zegt:

  Dat boek had je me al eens via een ander blog aangeraden. Maar ik ga het toch maar kopen, geloof ik. Is het puur op de nederlandse blogmarkt gericht? Dat zou eigenlijk goed zijn.

  Like

  • booksometea zegt:

   Het is geschreven door een Nederlandse auteur, maar bij veel dingen (je niche, clickbait, hoe zorg je dat je mensen op je blog krijgt) maakt taal niet heel veel uit. Het is geen duur boekje, dus ik zou zeggen: waag de gok!

   Like

 4. Annette zegt:

  Wat een super handig artikel! Ik heb de materie zelf ondervonden, en ben mijn boekblog begonnen vanaf nul. Puur voor mijzelf. En van het een rol je in het ander. Geweldig leuk. Soms kost het tijd om je in te lezen en soms krijg je gewoon vanzelf mails van uitgeverijen of je een hoek wil lezen. Lid worden van veel fb boek groepen helpt enorm. Cen kijken naar andere blogs, en kijk op Hebban. Daar leer je ook veel over recensies.

  ⭐ Superleuk boekje! En veel succes!
  Grt Annette, Birdy’s Boeken 📚

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.