Het BookSomeTea-hitteplan!

Oké, het is hartstikke warm, de weercode vanwege aanhoudende hitte is op het moment van schrijven net veranderd van geel naar oranje en oja, had ik al gezegd dat het warm is? Tijd voor een hitteplan!

Laten we eerst eens kijken wat er in het Nationaal Hitteplan staat. Mocht je dit een beetje lastig te lezen vinden, dan heb ik hier de uitleg voor je die Claudia de Breij gaf tijdens de Oudejaarsconference van 2016. Toen was er namelijk voor het eerst een Nationaal Hitteplan.

Uitleg Nationaal Hitteplan door Claudia de Breij

Goed, nu dat hitteplan is uitgelegd, komt hier de BookSomeTea-versie van het hitteplan. Pas toe waar en wanneer nodig! 😉

Er zijn een paar dingen van belang: genoeg vocht, genoeg koelte en genoeg vermaak waarvoor je je niet heel erg hoeft in te spannen (want van inspanning krijg je het warm en het is al warm genoeg).

Vermaak is natuurlijk makkelijk: boeken lezen en luisterboeken luisteren. Het voordeel van luisterboeken is dat je ze ook kunt ‘lezen’ in een donkere kamer zonder dat je een lamp aan hoeft te doen. Scheelt stroom 😉 . Maar of je nu kiest voor een luisterboek of een leesboek, overweeg in ieder geval een boek waarin het goed koud is. Omdat je hoofd dan de mindset ‘winter’ heeft, voelt het al sneller koel om je heen. Psychologisch trucje, maar het werkt wel.

Voor genoeg koelte kun je dus boeken lezen waarin het koud is. Bijvoorbeeld De Storm, het derde deel van de serie De Vallei van Krystyna Kuhn, Pandora van Pieter Aspe of 13 minuten van Sarah Pinborough. Daarnaast kun je, om het psychologische koelte-effect en de sfeer van je boek te versterken, afkoel-tv aanzetten. RTV Oost zendt dit uit in tijden van extreme hitte. Ook op YouTube kun je diverse winterse sfeerbeelden vinden, variërend van een paar uur tot (bijna) een halve dag. Boswandelingen, sneeuwstormen en zelfs sfeerbeelden van de nodige fantasyboeken en -films. Kies iets leuks uit en zet dat lekker aan terwijl je je boek leest of luisterboek luistert.

Ook is het belangrijk dat je genoeg drinkt/genoeg vocht binnen krijgt. Uiteraard kun je gewoon water drinken, maar voor de afwisseling kan het fijn zijn om een grote kan ijsthee te maken. Daarnaast kun je kiezen voor snacks die veel vocht bevatten. Denk aan waterijsjes, watermeloen, komkommer, aardbeien, bessen, bramen, radijsjes of frambozen. Al deze dingen combineren goed met het lezen van een boek en je krijgt ongemerkt een hoop extra water binnen. Ook een goede tip voor ouderen en andere mensen die de dorstprikkel niet of minder voelen!

Nu weet ik niet hoe het bij jullie is, maar de bibliotheek hier in de wijk kan behoorlijk warm worden. Je kunt daarom gelukkig ook luisterboeken en ebooks lenen via de Online Bibliotheek. En ze hebben tegenwoordig zelfs een tijdschriften-app!

En tot slot kun je natuurlijk ook nog boekenblogs lezen! 😉 Nou, is dat geen goed nieuws?

Wat is jouw beste koude-boeken-tip?

8 gedachtes over “Het BookSomeTea-hitteplan!

 1. Hessel Posthuma zegt:

  Ik heb net een detective uit die in januari speelt, met sneeuw. Eerlijk gezegd vond ik het een vreemde ervaring, een beetje als een ijsblokje op m’n hand. Ik wist er niet goed raad mee.

  Liefs, Hessel.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. loesjezaakjes zegt:

  Aha! Dat wist ik niet… vorige zaterdag en zondag zonden ze op de Belgische televisie ‘Frozen’ uit. Ik vond het dat een film voor de winter en vond het al vreemd. Maar het is de bedoeling om de mensen psychologisch af te koelen 🙂
  Game of Thrones is ook een goed afkoelboek, al zijn er dan wel delen die zich in het zuiden afspelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.