ZomerLezen: Spannende boeken

ZomerLezen is er weer! Net als vorig jaar geef ik de hele zomer lang iedere maandag boekentips in een thema. Als je namelijk langere tijd (laten we zeggen: de hele zomervakantie) niet leest, dan gaat je leesniveau achteruit. Dat geldt niet alleen voor kinderen op de basisschool, maar ook voor middelbare scholieren en voor volwassenen. En aangezien het leesniveau van de gemiddelde 15-jarige in Nederland dramatisch laag is (aldus het PISA-onderzoek) en iedereen wel een moment van ontspanning kunnen gebruiken, gaan we gewoon allemaal lekker lezen deze zomer. Want lezen mag dan ontzettend goed zijn voor je hersenen en je leesvaardigheid, het is natuurlijk ook gewoon leuk.

Dit jaar kun je nog meer boekentips krijgen! Want dit jaar doet Naomi van Hoofdtaal ook mee met ZomerLezen. Dubbel zo veel plezier dus! (Moet je natuurlijk wel even op haar blog gaan kijken hè, anders werkt het niet en heb je maar half zo veel plezier 😉 ). We geven boekentips voor alle leeftijden, van de basisschool tot aan volwassenen. En we geven voorleestips, zodat je als ouder/broer/zus/tante/oom/oma/opa/vulmaarin ook het plezier in lezen door kunt geven. Want goed voorbeeld doet goed volgen! Dus lees zelf, lees voor en ruim tijd in om deze zomer samen te lezen.

Juni is de Maand van het Spannende Boek, dus we trappen ZomerLezen af met een aantal spannende boeken. Detectives en thrillers, uiteraard aangepast op de leeftijd en de belevingswereld van de (jonge) lezer. De zomer is namelijk het ideale moment om je te verdiepen in een spannend boek, aangezien de avonden lang zijn en er minder mensen op tijd naar bed moeten. Met andere woorden: als het boek superspannend is, kun je best het hoofdstuk (of het hele boek) even uitlezen 😉

Basisschool (4 – 12 jaar)

De Bende van de Korenwolf: De Ontmaskering van de Zingende Hotelrat van Jacques Vriens. Dit is een los te lezen deel in de serie De Bende van de Korenwolf. Joost, Eefie, Pepijn en Nina wonen in het hotel wat hun ouders runnen. Hun oma woont daar ook, en de kinderen vormen samen met oma een ‘bende’ die problemen in het hotel op probeert te lossen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot! In dit deel vindt Nina een hondje in de sneeuw en wil een antiekhandelaar een heiligenbeeld van oma kopen. Als oma niet wil verkopen, wordt het beeld gestolen! De Bende van de Korenwolf gaat op onderzoek uit. Die antiekhandelaar is een rare man, maar zo ontzettend dom zal hij toch niet zijn?
Mamma Mia Maffia van Marjon Hoffman. Een ontzettend stoer jongensboek. Luca weet heel zeker dat hij niet bij de maffia wil. Het probleem is echter dat zijn hele familie bij de maffia zit, en zijn vader is zelfs de baas van de maffia. En als je eenmaal daarbij zit, kom je niet meer uit de maffia. Luca weet dat het niet lang meer gaat duren voor hij zijn eerste ‘klusje’ gaat krijgen. Hoe kan hij daar onderuit komen?
Het Geheim van de Snoepfabriek van Selma Noort. De opa van Meda had een snoepfabriek. De ouders van Meda willen die fabriek weer opstarten, maar daar hebben ze geld voor nodig. De bank wil ze dat geld wel lenen, maar alleen als ze opa’s beroemde snoepjes weer gaan maken: roomwitte zuchtjes. Maar waar is het recept gebleven? Meda en Stefan gaan samen het recept zoeken. Maar ze zijn niet de enige die het recept willen, iemand achtervolgt ze…

Onderbouw middelbare school (12 – 15 jaar)

De moord op Queen_T van Tanja de Jonge. Als Stijn zijn broer Lucas naast het levenloze lichaam van een meisje aantreft, is hij vastbesloten om uit te zoeken wat er is gebeurd – en om zijn broer te beschermen. Lucas zegt dat hij het meisje niet vermoord heeft, en Stijn gelooft dat. Maar dan blijkt dat Lucas het meisje beter kent dan hij wil toegeven, en dat hij het nodige verborgen heeft gehouden voor Stijn. Hoe goed kende Lucas het dode meisje eigenlijk? En waar waren ze mee bezig voor het meisje vermoord werd?
Snitch van Margje Woodrow. Roos en Quinty zijn al jaren vriendinnen. Maar als Fenna nieuw de klas in komt, komt de vriendschap tussen de twee meiden onder druk te staan. Quinty kiest voor Fenna, en Roos voelt zich aan de kant gezet. Roos reageert fel, zo fel dat ze medicatie voorgeschreven krijgt. Roos weigert die medicijnen te nemen, maar ze raakt steeds vaker betrokken bij ongelukjes van haar klasgenoten. Iedereen verdenkt haar, maar Roos houdt vol dat ze onschuldig is. Dan ontdekt ze hoe het echt zit. Zullen haar klasgenoten haar geloven?
H@ck van Mirjam Mous. Holden en Prissy leven in een wereld na de Bange Jaren, een wereld waarin alles veilig is. Maar ook een wereld waarin men alles wat je doet in de gaten houdt via je telefoon, je digitale armband en de camera’s op straat. Als Holden een bunker met spullen van voor de Bange Jaren ontdekt, gaat er een wereld voor hem open. Hij besluit een vuurpijl af te steken tijdens een van de feestdagen. Ondertussen krijgt Prissy vreemde berichtjes, berichtjes die haar uitdagen de regels te overtreden. Holden wordt voor het afsteken van de vuurpijl opgepakt en moet naar Het Instituut. Maar onderweg doet zich iets raars voor: de Handhavers vragen hem om onderzoek te doen naar het aantal sterfgevallen binnen het Instituut. Al snel komt Holden erachter dat ook zijn eigen vader daar gestorven is. Wat is er met Het Instituut aan de hand? En waarom benadert hacker Mo Prissy via haar camphone? Welk geheim gaat er schuil achter Het Instituut?

Bovenbouw middelbare school (15 – 18 jaar)

Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Dit is het eerste deel van de gelijknamige trilogie. En ik beloof je: als je dit boek uit hebt, wil je de andere twee delen ook meteen lezen – dus haal ze gelijk maar alle drie in huis (boekhandel en bieb hebben ze). India, Nikkie, Zoë en Liza zitten in hun eindexamenjaar van de Havo-dansopleiding, waar een havo-schooldiploma gecombineerd wordt met een vooropleiding voor de dansacademie. Ze zijn druk bezig met hun laatste jaar, als ze opeens worden toegevoegd aan de appgroep Truth or Dance. Ze denken dat dit bij een schoolopdracht hoort, en gaan dus mee in de opdrachten die ze via de app krijgen. Maar de opdrachten worden steeds gevaarlijker en de consequenties voor het weigeren, verkeerd uitvoeren of laten mislukken van de opdrachten steeds groter. Wie is Truth or Dance, en waarom zijn juist deze meisjes het slachtoffer?
13 minuten van Sarah Pinborough. Natasha is midden in de winter in de rivier terecht gekomen. Ze lag in het ijskoude water en is 13 minuten dood geweest. Naderhand weet ze niets meer van het ongeluk – was het überhaubt wel een ongeluk? Rebecca probeert Natasha te helpen. Vroeger waren ze vriendinnen, maar Natasha besloot dat ze uit elkaar gegroeid waren. Nu kan Natasha haar eigen vriendinnen niet meer vertrouwen, en zoekt ze Rebecca weer op. Hoe is Natasha in het water terecht gekomen, en wie kan ze nog wel geloven?
De Valeriusmoorden van Paul Kustermans. Dit is een bijzonder verhaal, want het is geschreven in de ‘wij-vorm’. De hele zesde klas van het Valeriusinstituut, een kostschool voor bijzonder getalenteerde jongeren, is aan het woord. Samen vertellen ze het verhaal dat begint bij de vermoedelijke zelfmoord van hun klasgenoot. Heel af en toe is de moordenaar aan het woord. De groep maakt het de politie niet makkelijk, en omdat de politie niets wil zeggen gaan ze zelf maar op onderzoek uit.

Volwassenen

De Jachtpartij van Lucy Foley. Volkomen onterecht verguisd door de recensenten van de VN Detective & Thrillergids. Dit is een klassiek moordmysterie, maar dan in deze tijd. Een detective waarin veel ruimte is voor de setting en de personages. Weinig actie, veel puzzel, iedereen lijkt een motief te hebben. 9 vrienden vieren Oud & Nieuw in een jachthuis op een afgelegen terrein. Het verhaal wisselt tussen de personages heen en weer, en het switcht ook in de tijd. Daardoor weet je dat er iemand dood is, maar je weet niet wie van de groep er dood is. Al snel blijkt dat de ooit zo hechte vriendschap aan alle kanten piept en kraakt. Wie heeft wie vermoord, en waarom?
De Loïs-trilogie van Simone van der Vlugt. In deze omnibus maken we kennis met Loïs Elzinga, rechercheur bij de politie van Alkmaar. Een moord zonder aanknopingspunten, maar het lijk is op een opvallende manier verminkt. Dat is de basis voor het eerste deel. Geen aanknopingspunten, tot er een tweede moord wordt gepleegd. In het tweede deel is er een meisje van 11 ontvoert, en zet Loïs alles op alles om de dader te vinden. In deel drie vormt een serie steekpartijen aanleiding tot een onderzoek.
Deze drie boeken zijn ook los te beluisteren via LuisterBieb: Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom.
Dert13n van Steve Cavanagh. Advocaat Eddy Flynn wordt door een groot advocatenkantoor benaderd om te helpen met de verdediging van Bobby Solomon, de grote Hollywoodster die verdacht wordt van de moord op zijn vriendin en hun bodyguard. Eddy geloofd in de onschuld van Bobby, maar hoe gaat hij dat bewijzen en de jury overtuigen? Tegelijkertijd volg je het verhaal van Joshua Kane. Hij zit in de jury en probeert de rest van de jury mee te krijgen in een veroordeling voor Bobby. Maar waarom? Wat is zijn motief?

Om voor te lezen

De gemene moord op Muggemietje van Ted van Lieshout. Muggemietje is vermoord! Zo maar, pats boem, tussen de bladzijdes van het boek. Wie heeft Muggemietje gedood? Een talig en typografisch hoogstandje, een stukje poëzie in de vorm van een whodunnit, of is het een whodunnit in poëtische vorm? In ieder geval is dit een boek wat je samen moet lezen en beleven.
Mijn hamster is een detective van Dave Lowe. Hamster Stinkie is dolblij als de kat van de buren verdwijnt. Maar als ook de kitten van het zusje van Benjamin (het baasje van Stinkie) verdwijnt, lijkt het alsof er meer aan de hand is. Stinkie en Benjamin gaan samen op onderzoek uit. Grappig en spannend, leuk voor het hele gezin.
Vinnige Zeemeerminnen van Sibéal Pounder. Vier zeemeermin-meisjes genieten van hun zomer-met-benen. Maar dan krijgen ze een krabagram, een dringend bericht. Ze moeten meteen thuiskomen, want vinnige zeemeerminnen maken de zee onveilig! En deze vier zeemeerminmeisjes zijn de enigen die daar wat aan kunnen doen. Mits ze een mosselmobiel hebben, en nagellak met piranha-print. En antwoorden! Een verhaal voor stoere meiden, inclusief een Totally Spies-vibe – maar dan op de bodem van de zee. Door de vele woordgrapjes ook geschikt voor iets oudere kinderen, en extra leuk om voor te lezen voor ouders.

Iedereen kan meedoen. Tot 18 jaar is een abonnement op de bibliotheek gratis. En via VakantieBieb kun je een aantal boeken gratis lezen en/of luisteren!

6 gedachtes over “ZomerLezen: Spannende boeken

  1. Naomi zegt:

    Er zitten een paar boeken tussen die bij mij nog op mijn verlanglijstje bij de bieb staan. De boeken van Chinouk Thijssen tipte je al eerder. Moet daar denk ik toch snel bij op ‘reserveer’ klikken. En joehoe, de Jachtpartij tip ik ook. Dus als mensen die nú nog niet gaan lezen, weet ik het ook niet meer. En we hebben niet eens aandelen hè;).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.