ZomerLezen: de making off…

Een kijkje achter de schermen vandaag. Want na een hele zomer ZomerLezen vragen jullie je vast af: hoe komt zo’n serie ZomerLezen nou tot stand?

Het idee

Vorige zomer schreef ik voor het eerst ZomerLezen. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat die titel niet iets was wat ik kon claimen: ZomerLezen werd op de basisscholen gepromoot om te voorkomen dat kinderen na de zomervakantie met een lager leesniveau terugkwamen op school. Lezen is namelijk een vaardigheid en een spier die je moet blijven trainen. Ik vroeg me meteen af waarom dit alleen zou moeten gelden voor kinderen op de basisschool, en waarom er niet gepromoot werd dat iedereen in de zomer lekker zou gaan lezen. Lezen is namelijk goed voor iedereen, en goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom besloot ik tips voor verschillende leeftijden te gaan geven, plus tips om voor te lezen. Ook verzon ik voor iedere week een ander thema, gebaseerd op wat ik vroeger in de vakantiekoffers van mijn ouders, broer(tje) en mijzelf had gezien. Mijn vader leest bijvoorbeeld graag non-fictie, dus vorig jaar zat er ook een thema non-fictie bij. Fantasy en detectives lees zelf graag en ons hele gezin sleept dikke boeken mee op vakantie.

Verder keek ik naar nog twee dingen: wat zie ik in stapels in de boekhandel en bibliotheek in de zomer, en waar heb ik zelf behoefte aan. De ‘feelgood’-boeken en de historische romans doen het altijd goed, en aan het einde van de zomer heb ik altijd wat hulp nodig met de overgang naar het ‘normale’ leven. Zo kwamen er dus nog een paar thema’s bij. Ik zocht uit wanneer de eerste regio vakantie had en wanneer de laatste regio weer naar school zou gaan, en bouwde daar de planning omheen. Want ja, zo’n serie ZomerLezen moet je plannen.

Dit jaar

Aan het begin van dit jaar begon het te kriebelen. Ik was op dat moment werkloos en had tijd om vooruit te denken met mijn blog. Zou ik weer een serie ZomerLezen gaan doen? Ja dus 😉 . Zeker toen ik erachter kwam dat volgens het PISA-onderzoek de leesvaardigheid van 15-jarigen dramatisch slecht was. Dat lezen goed is voor iedereen, daar had ik al vaker aandacht aan gegeven op mijn blog. Dus een nieuwe serie ZomerLezen was niet meer dan passend. En omdat Naomi (van Hoofdtaal) vorig jaar super-enthousiast was geweest over de serie, besloot ik om haar te vragen of ze mee wou doen. In februari vroeg ik haar in de DM’s van Twitter of ze dit zag zitten. Ruim op tijd, inderdaad, maar dat werkt voor ons, ASS’ers, nou eenmaal fijn.

Naomi zei ja, en ik begon met het uitwerken van de thema’s. Ik besloot er voor Naomi ook twee back-up-thema’s in te zetten, zodat ze een ‘escape’ had als ze een onderwerp niet kon of wilde doen. Wel vroeg ik haar om er rekening mee te houden dat ZomerLezen voor iedereen toegankelijk moet zijn, en dus ook boeken te noemen die al in de bieb beschikbaar waren. Al met al maakte ik een uitgebreide briefing voor haar, inclusief een planning van de thema’s, uitleg en meer van dat soort nuttige dingen. Ik vond dat wel spannend, want nu ging er iemand met ‘mijn’ idee aan het werk. Maar Naomi ging er zorgvuldig mee om, en alles is goed gekomen.

En toen…

Dit alles was dus nog voordat de wereld in de fik vloog. Ik besloot toch gewoon ZomerLezen te doen. ZomerLezen was immers extra belangrijk, aangezien er veel onderwijs gemist was en er veel mensen zaten te springen om wat rust in hun hoofd en wat extra afleiding. De onderwerpen waren al bedacht, ik was al begonnen met uitwerken, en lezen was belangrijker dan ooit.

ZomerLezen in de planning!

In mijn studeer/werkkamer had ik tijdens het bedenken van de thema’s en het maken van de planning al gewerkt met plakbriefjes op de deur. Ik besloot daarmee door te gaan, en maakte een compleet schema op de deur. Met kleine plakstrookjes vulde ik in welke boeken ik bij welke thema’s neer zou zetten. Zo kon ik, als ik dat wilde, schuiven met de boeken, of boeken van de lijst halen. Voor mij gaf dat overzicht. Regelmatig zat ik voor de deur, schreef titels op kleine blaadjes en plakte die bij de thema’s. Ik had veel tijd om mijn keuzes te overdenken, soms misschien iets te veel tijd… Maar er kwam een mooie en weloverwogen serie ZomerLezen uit, en dat vond ik het belangrijkste.

Zelfs tijdens het uitwerken van een aflevering veranderde ik soms nog wat. Sommige boeken vond ik bijvoorbeeld toch niet passen, of ik wou liever aandacht geven aan een ander boek. Uiteindelijk is het een serie geworden waar ik zeer zeker achter sta.

Een ZomerLezen gemist?

Heb jij een aflevering van ZomerLezen van dit jaar gemist? Of wil je een of meerdere thema’s nog eens doornemen? Dat kan! Hieronder vind je de links naar alle afleveringen!

ZomerLezen: Spannende Boeken
ZomerLezen: Lekker Luchtig
ZomerLezen: Vakantie
ZomerLezen: Boeken om te bingen
ZomerLezen: Mental Health
ZomerLezen: Van Alles Wat
ZomerLezen: Luisterboeken
ZomerLezen: Van Nederlandse bodem
ZomerLezen: Terug naar school/werk

5 gedachtes over “ZomerLezen: de making off…

 1. Naomi zegt:

  Superleuk om te zien, zo’n kijkje achter de schermen. En ook grappig dat jij het weer heel anders hebt gedaan dan ik. Die uitgebreide briefing was ik trouwens blij mee hoor. Het kan maar duidelijk zijn;).

  Geliked door 1 persoon

 2. Inge zegt:

  nou, ik ben er misschien vroeg bij, maar ik begrijp dat het geen probleem voor je is:
  heb je al nagedacht over december-lezen? Ook zo’n heerlijke leesmaand en bovendien ook veel boeken voor: non-fictie en fictie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.