Lees mee met de Kinderboekenweek!

Op 30 september start de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘En toen?’ en zet de geschiedenis centraal. Een breed onderwerp, waar voor bijna iedere leeftijd wel iets voor te vinden is. Extra leuk is het dat er door dit thema ook ruimte is voor non-fictie en factie (een mix van fictie en feiten).

Nu vind ik al jaren dat de thema’s van de Kinderboekenweek en Boekenweek veel meer zouden moeten samenwerken. De strakke scheiding tussen deze boekenweken zorgt ervoor dat kinderen en jongeren minder makkelijk overstappen naar de boeken voor volwassenen. Daarnaast is het voor ouders/verzorgers/opa’s/oma’s/tantes/ooms/overige naasten van kinderen ook leuk om samen in gesprek te kunnen gaan over boeken, of aan de hand van boeken in gesprek kunnen gaan over een bepaald thema. Daarom heb ik een aantal boeken op een rijtje gezet die je mee kunt lezen, samen kunt lezen of voor kunt lezen tijdens de Kinderboekenweek.

NB: voorlezen is wat mij betreft niet alleen voor de kleintjes, dus ik zet bewust een aantal voorleesboeken centraal die geschikt zijn voor wat oudere kinderen.

Lees mee!

Welke historische boeken voor kinderen zijn ook leuk voor volwassenen?

Alle hens! van Annemarie Bon en anderen. In dit boek hebben verschillende jeugdboekenauteurs de handen in een geslagen. Allemaal vertellen ze een of enkele verhalen over de zeehelden van Nederland en de Nederlandse marine. Stoere, grappige en spannende verhalen voor iedereen.
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

Alleen Beer mocht mee van Vivian den Hollander. Een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, maar dan hoe die in Nederlands-Indië werd uitgevochten. Trudi heeft een heerlijk leven, maar als de oorlog uitbreekt komt daar een einde aan. Ze moeten hun mooie huis aan de kust achterlaten en in de stad gaan wonen. Daar zijn niet alleen de Japanners een gevaar, ook de Indische bevolking doet steeds vijandiger. Als de vader van Trudi wordt opgepakt en de rest van het gezin naar een Jappenkamp moet verhuizen, blijft Trudi geloven dat ze haar vader zal terugzien. Maar het leven in het kamp is niet makkelijk… Dit verhaal biedt een ander perspectief op de oorlog, en is daarom ook interessant voor volwassenen.
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

Tien torens diep van Jacques Vriens. Stef en Victor willen later mijnwerkers worden, net als hun vaders. Wietske, hun vriendin, wil ook mee, al mogen meisjes eigenlijk niet de mijnen in. Maar langzaamaan begint Stef te twijfelen: is het niet te gevaarlijk om de mijnen in te gaan? Er gebeuren steeds vaker ongelukken, en de oude mijnwerkers worden ziek van het stof. Stef durft zijn vrienden niet te vertellen over zijn twijfels, uit angst om de vriendschap te verliezen. Maar dan gebeurt er iets waardoor hij niet meer kan zwijgen… Een realistisch verhaal over een Limburgs mijnwerkersdorp uit de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Lees samen!

Samen boeken lezen is heel waardevol voor zowel jou als je kind. Je versterkt de band tussen jullie, en je krijgt een goed beeld van wat je kind wel en niet leuk vindt.

Vos en Haas: Het land van de Nijl van Sylvia VandenHeede. Vos en Haas-boeken zijn bedacht om samen te lezen: op de ene bladzijde staat een stukje van het verhaal op het niveau van het kind, op de andere bladzijde staat een stukje verhaal om voor te lezen. Vos en Haas gaan in dit boek op reis naar Egypte. Haas wil namelijk een mummie zien. In hun boot op de Nijl komen ze langs een piramide en ze zien ook een farao. Maar waar blijft toch die mummie?
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

Vandaag ben ik ridder van Thijs Goverde. Een dik boek met allemaal losse verhaaltjes over allemaal verschillende ridders. Ridder Bas moet een plas, maar hij heeft een harnas aan. En de helm van Ridder Kees is veel te heet. Ridder Flip wil altijd de beste zijn. Maar kan dat wel, als ridder? Dit boek is geschikt om samen te lezen met kinderen die op avi E3 zitten. Je kunt dan om de beurt een verhaaltje voorlezen aan elkaar.
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

Van Nul tot Nu van Thom Roep en Co Loerakker. Dit is iets heel bijzonders: de Nederlandse geschiedenis in stripvorm. Met plaatjes, grapjes, een tijdbalk en een alfabetisch register. De eerste vier delen behandelen de geschiedenis uit de geschiedenisboekjes, het laatste deel gaat over de geschiedenis van het dagelijks leven: hoe woonden mensen, hoe aten ze, wat voor werk deden ze en naar wat voor school gingen de kinderen? Ook onderwerpen als misdaad, straf en seksualiteit komen aan bod. Geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar.

Lees voor!

Voorlezen is geweldig, het zorgt voor een fijne, knusse sfeer en je kunt samen avonturen beleven. Daarnaast kun je door voor te lezen een kind dat moeite heeft met lezen een verhaal aanbieden dat past bij zijn/haar belevingswereld, in plaats van alleen maar de saaie boekjes.

Het hele soepzootje van Floor Bal. Een prentenboek over het ontstaan van de aarde. Eenvoudig uitgelegd, maar wel wetenschappelijk verantwoord. Dat is dit boek. Non-fictie, maar wel erg leuk om voor te lezen. Mooie platen en heldere teksten. Geschreven door een wetenschapsjournaliste die toevallig ook moeder is.
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort. Een voorleesboek over de Watersnoodramp van 1953. Natuurlijk kunnen kinderen dit ook zelf lezen, maar ik denk dat een oma of opa die indertijd de nieuwsberichten heeft gezien (of misschien de ramp wel zelf heeft meegemaakt) dit boek een extra dimensie kan geven. Dit is echt een boek om over in gesprek te gaan, vandaar dat ik het bij de voorleesboeken zet.
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

Piratenzoon van Rob Ruggenberg. Dit is een spannend boek, echt een jongensboek. En juist voor de jongens die niet zo dol zijn op lezen is dit een heel geschikt boek. Soms kun je juist hen enthousiasmeren door voor te lezen, bijvoorbeeld in de klas. Of je leest een stukje voor, en als degene aan wie je voorleest dan wil weten hoe het verder gaat, daag je ze uit om zelf verder te lezen. Extra bijzonder is dat de hoofdpersoon een jongere is van een gemengde afkomst: Marokkaanse vader, Nederlandse moeder. Een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten. Het speelt zich af in de Tachtigjarige Oorlog en draait om piraten, slaven, zeeslangen en wolven.
Dit boek is een van de thematitels van de Kinderboekenweek.

En tot slot: de officiële videoclip van de Kinderboekenweek!

Bron header-afbeelding: probiblio.nl

5 gedachtes over “Lees mee met de Kinderboekenweek!

  1. Nicole Orriëns zegt:

    Ik vind het een heel leuk thema, dat veel ruimte voor invulling biedt. In Lubach op zondag hoorde ik dat het akelig slecht gesteld is met de liefde voor lezen onder kinderen en jongeren. Hij wijt dat aan ‘begrijpend lezen’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.