Spill the tea: wat de bibliotheek deed

Afgelopen maandag kwam er een blogpost online over waarom je boekenwurmen niet boos moet maken. In die blogpost vertelde ik dat de aanleiding was dat de bibliotheek in mijn woonplaats een beslissing had genomen waar ik het, op zijn zachtst gezegd, niet mee eens was. Veel mensen waren nieuwsgierig naar de beslissing, en ik zei dat de blogpost met uitleg al klaar stond. Maar toen gebeurde er iets wat ik niet had verwacht…

De bibliotheek kwam terug op haar beslissing. En echt, die had ik niet zien aankomen. De open brief stond al klaar, ik had de petitie al grotendeels uitgewerkt en alles uitgedacht voor een grootscheepse campagne om de bibliotheek op andere gedachten te brengen. Daarnaast had ik mijn wijk al gemobiliseerd (digitaal en op afstand, uiteraard), en hebben veel mensen in mijn wijk ook contact opgenomen met de bibliotheek. Ook is er een brief naar de gemeenteraad gegaan (niet mijn initiatief, maar die brief heb ik uiteraard wel ondertekend). Kennelijk was dat genoeg om de bibliotheek terug te laten komen op haar besluit.

Maar wat was nou dat besluit? De bibliotheek had besloten (en inmiddels dus teruggedraaid) dat de klanten moesten gaan betalen voor reserveringen. 1,25 euro per materiaal. Een vrij fors bedrag, waar ik dan ook uitgebreid tegen in opstand kwam. Het verweer van de bibliotheek was dat het hen veel geld kost om de reserveringen te zoeken. In de mail waarin ze de beslissing terugdraaien erkennen ze dat ze bij het nemen van de beslissing over het hoofd hebben gezien dat veel mensen deze functie juist benutten omdat de wereld nu in de fik staat, omdat je met een reservering het boek naar de bibliotheek bij jou in de wijk kunt laten komen. En dat scheelt weer in het aantal reisbewegingen. De bibliotheek heeft besloten toegankelijk te willen blijven voor alle leden, maar moet wel gaan kijken hoe ze de kosten van reserveren moeten gaan opvangen. Ik ben zo vrij geweest om de bibliotheek daar een tip voor te geven. Verder verzoekt de bibliotheek haar leden om zorgvuldig met reserveringen om te gaan (wat ik uiteraard al deed, de meeste van mijn reserveringen zijn wachtlijst-boeken, die vragen weinig werk van de medewerkers).

Dus, dat was wat de bibliotheek had besloten. En inmiddels is dat besluit dus al teruggedraaid, omdat er zo ontzettend veel mensen waren die het hier niet mee eens waren. Ik ben uiteraard heel blij dat de bibliotheek op haar besluit is teruggekomen, en denk graag met hen mee om alle diensten voor iedereen toegankelijk te houden.

(En ook meteen een alternatieve blogpost, aangezien jullie geen Friday Five hadden vandaag)

14 gedachtes over “Spill the tea: wat de bibliotheek deed

 1. Hessel Posthuma zegt:

  Mooie post vandaag. Ik denk dat de directie is teruggefloten vanuit het gemeentebestuur of decprovinciale staten. Binnen de bieb is de maatschappelijke functie niet zo bewust aanwezig. En voor de gewone leden ging de directie niet opzij. Dus moet het van een hoger, maatschappelijk bewust, niveau zijn gekomen. Gelukkig zaten wij aan de goede kant en is de directie bijgedraaid, al is dat kennelijk van bovenaf aangegeven (bepaald).

  Liefs, Hessel.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Like

 2. Lalagè zegt:

  Er zijn natuurlijk creatievere oplossingen hiervoor. Boekenwurmen willen vast de bibliotheek wel wat extra financieel ondersteunen als dat nodig is of als vrijwilliger meehelpen met het klaarzetten van gereserveerde boeken.

  Bij onze bibliotheek is het zo dat reserveren uit de regio gratis is en voor andere regio’s uit de provincie kost het 1 euro per materiaal. Dat is bij een standaard abonnement. Je kunt ook een klein abonnement afsluiten, dan betaal je minder abonnementsgeld maar wel 1 euro per reservering en het aantal materialen dat je per jaar kunt lenen is kleiner. Dus eigenlijk koop je met het normale abonnement je reserveringsgeld al af.

  Like

 3. Naomi zegt:

  Hoppakee! Zo terecht dat jij (met anderen) hiertegen in opstand bent gekomen en geweldig dat het besluit is teruggedraaid! Wel weer een extra bewijs dat je boekenwurmen niet boos moet maken;).

  Like

 4. Lotte zegt:

  Ha, volgens mij lenen we bij dezelfde bibliotheek. 😉 Ik baalde ook al toen ik de mail kreeg over de 1,25! Maar ik moet toegeven dat ik geen enorme weerstand voelde. De wachtlijsten voor reserveren vind ik vaak ontzettend lang (ik sta regelmatig op plek 30 :p), dus soms vind ik het ook wel heel vervelend dat mensen onzorgvuldig omgaan met reserveringen. Alleen vind ik het niet eerlijk dat dit perse met geld aangepast moet worden, waardoor mensen met een kleinere portemonnee zélfs bij de bibliotheek benadeeld worden… Dus ik was ook positief verrast dat ze hier op terugkwamen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.