Friday Five: Boeken met een herinnering

Vandaag doen we bij de Friday Five een thema van Paula van Bookbreak.nl: boeken met een herinnering. Boeken waarvan je dus nog precies weet waar je was toen je ze las. Voor mij is dit een uitdagende Friday Five, omdat a) mijn geheugen ontzettend goed werkt en ik dus van bijna alle boeken nog wel weet waar ik toen was en b) ik vrij regelmatig boeken herlees. Ik moet dan dus een specifiek moment voor zo’n boek kiezen, en dat vind ik soms best lastig…

Het eerste boek wat ik ga noemen is ook het eerste boek wat me te binnen schoot bij deze Friday Five: Uit Poirots praktijk van Agatha Christie. Ik kocht dit boekje op Vlieland, waar we waren omdat mijn ouders 12,5 jaar getrouwd waren. Ik was toen een jaar of 11. Dit was mijn eerste kennismaking met Agatha Christie. Ik weet nog dat ik bewust koos voor een bundel met allemaal korte verhalen, omdat dat idee me beter beviel dan een lang verhaal. En ik heb dit boekje dus ook daar gelezen, in het hotel waar we verbleven.

Van twee Harry Potters weet ik ook nog precies waar ik was toen ik ze voor de eerste keer las. Zowel deel 5 (Orde van de Feniks) als deel 6 (Halfbloed Prins) zijn uitgekomen in de zomer, en toevallig waren wij die zomers in het Verenigd Koninkrijk op vakantie. Die twee boeken heb ik dus in de respectievelijke vakantiehuisjes (en Orde van de Feniks ook in parken in Londen) gelezen. Wat betreft de Nederlandse versie van Harry Potter en de Halfbloed Prins heb ik ook nog een mooie herinnering die ik met jullie kan delen…

Nederland, Nieuwegein, 19-11-2005 Harry Potter-fan Nienke Posthuma tijdens het lezen van het zesde Potterboek. Foto Marco Okhuizen

Ik heb ooit meegewerkt aan een interview in het AD toen Harry Potter en de Halfbloed Prins uitkwam. En ja, dat interview heb ik ook nog, maar eehm… dat hou ik voor mezelf. Maar deze foto (die het artikel overigens niet haalde…) wil ik wel delen.
(Voor wie zich afvraagt ‘wat was er met je arm?’ of ‘had je je pols gebroken?’: geen idee en nee. Ik weet inmiddels hoe een botbreuk voelt en dat was dit niet. Wat er wel was, dat weten de artsen tot op de dag van vandaag niet, maar aangezien de klachten zijn verdwenen laat ik het maar).

Het volgende boek is wat recenter: In de ruimte is het stil van Nicole Panteleakos. Dit boek las ik in mijn werkkamer (ja, ik beschik over die luxe) en dat was vorig jaar mei. Ik las het boek op mijn laptop (voor mij een vreemde ervaring, maar ik had het ebook van de uitgeverij gekregen dus ik ‘moest’ wel). Ik weet nog dat ik begon met lezen en meteen geraakt was door hoe realistisch autisme beschreven was, zonder overdreven te zijn.

Ik ben als kind ook ontzettend veel voorgelezen. Tijdens een zomer hadden we een heel bijzonder voorleesboek: De Telduivel van Hans Magnus Enzensberger. We waren die zomer op vakantie in Denemarken en zaten in een huisje met een veranda, vlak bij zee. De Telduivel gaat over een jongen die slecht is in wiskunde. Maar 12 nachten lang krijgt hij in zijn dromen bezoek van de Telduivel, die hem wiskunde leert. Niet alleen de Stelling van Pythagoras en machtsverheffen, maar ook getallenreeksen, priemgetallen en het getal 0. Met grappige voorbeelden en rijke illustraties (in kleur) is dit een boek waardoor wiskunde ook voor de niet-wiskundigen onder ons (lees: mijn hele familie) enigszins te begrijpen was.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

14 gedachtes over “Friday Five: Boeken met een herinnering

  1. Naomi zegt:

    Heel leuk onderwerp! En ook leuk om de herinneringen te lezen én te zien;). Ik denk wel dat ik hetzelfde probleem zou hebben als jij: veel boeken gelezen in mijn leven en veel herinneringen.

    Like

  2. Giovanna Jansen zegt:

    Leuk om te lezen! Ik weet van boeken niet vaak meer waar ik was toen ik ze las, tenzij op vakantie denk ik. Maar vaker weet ik wel een bepaalde sfeer bij een boek dat ik las. Met sfeer bedoel ik dan iets als zomertijd of kersttijd, of een bepaalde leeftijd die ik toen had.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.