Friday Five: Zeg eens U!

Je zou het misschien niet verwachten, maar deze Friday Five was bijzonder moeilijk. Er blijken namelijk niet veel Nederlandse boeken te zijn die met de letter U beginnen. Ook als ik de lidwoorden niet meetel, blijft het een lastige. Kijk je mee of ik de vijf boeken heb weten te halen deze keer?

Het eerste boek is Uit Poirots praktijk van Agatha Christie. Dit is een bundel korte verhalen, waarin Poirot aan Hastings (zijn sidekick, zoals De Cock Vledder heeft) vertelt over een aantal opmerkelijke zaken uit zijn detectivepraktijk. Diefstallen, gedoe rondom testamenten en uiteraard ook een paar moorden. Dit boek heeft een speciaal plekje in mijn hart, want het was de eerste Agatha Christie die ik kocht.

Het tweede boek is eigenlijk een serie, maar ik zei al: dit was een lastige Friday Five, dus hij telt! De Unit plaats delict-serie van Carina van Leeuwen is een politieserie die zich afspeelt in Den Haag. We volgen forensisch rechercheur Renee Spaan en haar team, terwijl ze complexe moordzaken oplossen. Maar Renee heeft ook andere sores aan haar hoofd: haar partner heeft zichzelf van het leven beroofd en ook daar moet ze mee zien te dealen.

Het derde boek is een boek dat ooit voor mijn studie las. 13 uur van Deon Meyer is een thriller die zich afspeelt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Ik las dit boek voor het vak Zuid-Afrikaanse Letterkunde, en het ging de docent er vooral om dat we de sfeer zouden oppikken: conflicten over welke taal dominant is en hoe de Tafelberg altijd in het zicht is. Deze thriller is onderdeel van de Bennie Griessel-serie, maar kan los gelezen worden.

Boek nummer vier is UP van Myrthe van der Meer. Dit is het vervolg op PAAZ, en in dit boek zie je hoe de bezuinigingen in de zorg de GGZ raken. Dingen die ‘maar een beetje’ kapot zijn worden niet gerepareerd, de verpleging moet keuzes maken tussen patiënten en afdelingen en alle vormen van dagbesteding zijn weggevallen. Ondertussen zit Emma daar weer, en moet ze haar best doen om zichzelf op te bouwen terwijl de afdeling in elkaar stort.

En het laatste boek is Uitgeschakeld van Angelique Haak. Twee maanden na de zelfmoord van haar dochter ontvangt Dorine een briefje: ‘Met jullie dochter is het begonnen, maar met haar zal het niet eindigen…’. Wie heeft dit briefje geschreven, en waarom? Rechercheurs Jennifer en Ricardo duiken in de zaak, en het onderzoek neemt al snel een bizarre wending. Waarom wil iemand een groep jonge vrouwen vermoorden?

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

4 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens U!

  1. Naomi zegt:

    Dat is inderdaad een lastige letter! Toch weer prima gelukt. Ik ben nieuwsgierig naar de serie die zich in Den Haag afspeelt. Toch altijd leuk als het in eigen land is, vind ik. (Ja, dat is met het boek van Angelique Haak ook zo, maar die heb ik al gelezen;))

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.