Friday Five: de beste duologieën

Het thema van deze week is bedacht door Nora van Geekish: de beste duologieën. Een duologie bestaat uit twee boeken die elkaar opvolgen, en een andere naam hiervoor is een tweeluik. Nu heb ik deze Friday Five een probleem, want ik lees nauwelijks tweeluiken. Niet omdat ik ze niet leuk vind, maar ik kom ze gewoon zelden tegen. Ik denk dat ik rustig kan zeggen dat ik in de afgelopen 10 jaar maar twee keer een tweeluik heb gelezen.

Dus: wat te doen? Die twee tweeluiken bespreken en het daarbij laten? Dat kan, maar dat is misschien een wat magere Friday Five. Een totaal andere Friday Five verzinnen? Helemaal niet meedoen vandaag? Beide dingen doe ik soms, bijvoorbeeld als het thema van de Friday Five films of series is, of als ik absoluut niet uit de voeten kan met het thema, of het thema niet bij mij of mijn blog past.

Ik heb besloten om een combinatie te maken: ik bespreek de twee tweeluiken die ik wel gelezen heb, en vul de rest aan met trilogieën.

Het eerste tweeluik is een bekende voor de vaste lezers van mijn blog: H@ck van Mirjam Mous. Dit is een dystopie van Nederlandse bodem. Holden en Prissy wonen in een plaats waar strenge regels zijn en bijna alles computergestuurd en virtueel gaat, inclusief ervaringen als op vakantie gaan en een avontuur ondernemen. Prissy volgt het systeem, Holden gaat er tegenin. Hij ontdekt een schuilkelder vol blikken eten, spullen van tijdens en voor de Bange Jaren en vuurwerk. Holden besluit dat vuurwerk af te steken, en wordt gesnapt. Hij moet naar het Instituut, maar onderweg daarheen krijgt hij een opdracht van de rechercheurs die hem brengen: hij moet uitzoeken wat er echt gebeurt in het Instituut, want er komen iets te veel mensen niet terug… Als Holden is opgepakt en naar het Instituut wordt gestuurd, wordt Prissy benaderd door twee hackers. Zij laten haar zien hoe ze beinvloed wordt in haar keuzes door de algoritmes die er gebruikt worden, en dagen haar uit om met hen mee te doen om het systeem te omzeilen. Maar de gevolgen hiervan zijn groter dan Prissy kan overzien…

Tweeluik nummer twee is Tiny Pretty Things en Shiny Broken Pieces van Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton. De twee boeken samen vertellen het verhaal van drie leerlingen die in de bovenbouw van het American Ballet Center, een ballet-kostschool in Manhattan, New York. Bette behoort tot de oude ballet-families, en dat zorgt voor zowel voordelen als nadelen: haar moeder kan dingen regelen en haar zus kan extra met haar trainen, maar er ligt ook extra druk op haar: haar familie veracht ‘meer’ van haar. June is Koreaans, en heeft daarom automatisch een achterstand op de Amerikaanse meisjes. Maar omdat ze maar weinig Koreaans spreekt, vindt ze ook geen aansluiting bij de andere Koreaanse meisjes. Gigi is zwart, en komt als nieuweling binnen op het ABC. Ze is dolgelukkig dat ze daar mag dansen, maar ze heeft ook een geheim… De concurrentie is zwaar, en dat haalt niet de mooiste kanten van de danseressen naar boven.

Oke, en dan gaan we nu naar de trilogieen! Daar lees ik op de een of andere manier veel meer van. Ik begin met een trilogie wat eerst een tweeluik zou worden, maar toen toch te veel boek bleek voor twee boeken: Een groene bloem van Floortje Zwigtman. Adrian Mayfield is zestien jaar en op zoek naar het Grote Geld en de Grote Liefde. Maar als je in 1895 leeft en homoseksueel bent, is dat nog niet zo makkelijk. Adrian, die niets anders kent dan armoede, komt in de kringen rondom Oscar Wilde terecht, kort voor het proces tegen deze schrijver. Dat proces brengt ook Adrian aan het wankelen, want dat wat hij als liefde ziet, wordt neergezet als slecht en strafbaar. Wat zegt dat over hem? Een mooi coming-of-age-verhaal met veel aandacht voor de beeldvorming rondom de LHBTIQA+-gemeenschap, in een prachtige mix van feit en fictie.

Een stevige urban fantasy-trilogie met een filosofisch tintje: De Verborgen Universiteit van Natalie Koch. Ook deze trilogie is van een auteur van eigen bodem. Alexa Westerhof gaat voor een trimester op uitwisseling naar een kleine universiteit in Londen. Haar huisgenoot blijkt haar oude beste vriend, Sander, te zijn. Het contact tussen hen verwaterde toen Sander met zijn ouders naar Engeland verhuisde. En Alexa ontdekt al snel waarom: Sander en zijn ouders zijn magiërs, en Alexa heeft ook magische gaven. Alleen weet zij nog niet hoe ze die moet gebruiken. Alexa krijgt er meteen een dubbel rooster bij, want ze gaat niet alleen haar gewone colleges volgen, maar ook colleges in magie. Onder andere in de ethiek van de magie. En dat niet alle magiërs even ethisch handelen, dat ondervindt ze al snel in de praktijk… Als een van haar huisgenoten in een levensgevaarlijke situatie terecht komt, moet Alexa kiezen: samenwerken met iemand die ze niet mag, of het alleen proberen op te lossen…

En tot slot een detective-trilogie: de Lois-trilogie van Simone van der Vlugt. Deze boeken zijn ook los te lezen, maar wie ze alledrie op volgorde leest (Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis & Vraag niet waarom) zal een rode draad in het leven van Lois ontdekken. Lois Elzinga werkt bij de recherche in Alkmaar, waar ze ook woont. In Aan niemand vertellen krijgt de recherche een moordzaak voor de kiezen waarbij de dader de slachtoffers niet alleen vermoord, maar ook verminkt. Zit daar een motief in? Morgen ben ik weer thuis is het verhaal over een elfjarig meisje dat na haar turntraining niet meer thuis is gekomen. Wat is er gebeurd? En in Vraag niet waarom wordt Alkmaar opgeschrikt door een aantal mysterieuze steekpartijen. Het lijkt erop alsof de slachtoffers onderling geen verband hebben… Vlot geschreven thrillers, heerlijk leesvoer en de politie heeft meegelezen om te checken of alles wat er in het onderzoek gebeurde wel klopte/volgens de regels ging.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

11 gedachtes over “Friday Five: de beste duologieën

  1. Laurie zegt:

    Ik zat met precies hetzelfde probleem, Ik lees weinig duologieën en degene die ik heb zijn nog niet uitgelezen of vond ik niet heel erg wow. Ik twijfelde daarom over trilogieën, maar heb besloten om het maar even te laten. Er zijn toch meer trilogieën op de markt 🙂

    Like

  2. Anna zegt:

    Lees dan eens ‘Torenhoog en mijlenbreed’ en ‘Ogen van tijgers’ van Tonke Dragt. Heerlijk tweeluik (als je de proloog ‘een robot van de rommelmarkt/Route Z’ even buiten beschouwing laat ;)).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.