11 thrillers die je een kans moet geven

Er zijn een aantal thrillers die weinig aandacht krijgen. Soms is dat terecht, maar vaak ook niet. Vandaag kom ik daarom met 11 thrillers (of thrillerauteurs) die je eens een kans zou moeten geven. Omdat deze boeken de moeite waard zijn, en omdat ze (in mijn ogen) onterecht veel te weinig aandacht hebben gekregen.

De Vallei van Krystyna Kuhn. Dit is een serie van 4 boeken, en echt: ze zijn loeispannend. Officieel is het Young Adult, maar ook als volwassene is dit een een serie je zeker uit je slaap kan houden, zo spannend is het. Het speelt zich af op een kostschool in Canada, en zowel de school als de leerlingen zijn met mysteries omgeven. Waarom is de school bijvoorbeeld niet te vinden op Google Earth? En hoe zit het met de leerlingen die ooit, jaren geleden op trektocht door de bergen gingen en nooit meer terug kwamen?

Arrowood van Mick Finlay. Een onbekende serie, en ontzettend onterecht. Arrowood is een detective in dezelfde tijd als Sherlock Holmes. En waar Holmes vooral door de rijken wordt ingehuurd, werkt Arrowood voor de armen, de mensen aan de zelfkant van de samenleving. Arrowood zoekt niet alleen naar de misdaad, maar ook naar reden waarom iemand wil dat de misdaad wordt opgelost. De sfeer is heel goed neergezet, en naast spanning zitten er ook regelmatig grapjes in.

De nieuwe collega van Tammy Cohen. Als je de boeken van Lucy Foley leuk vindt, ga je dit boek ook leuk vinden. In De Nieuwe Collega krijgt een slecht presterende afdeling van een Brits marketingbureau een nieuwe manager, en die heeft een heel andere stijl van leiding geven dan de vorige manager. Ieder lid van het team gaat daar anders mee om. Tegelijkertijd volg je een Amerikaanse psychologe die jaren terug twee kinderen uit een gezin van ernstige verwaarlozing redde. Hoe hangt dat samen met de gebeurtenissen in het heden in het Verenigd Koninkrijk?

Pieter Aspe. Een Vlaamse thrillerschrijver die in Vlaanderen heel populair is, maar hier in Nederland niet veel gelezen wordt. En dat is onterecht, want Aspe zet goede thrillers in elkaar. Wat betreft de lijken en sommige scenes zijn het testosteron-thrillers, maar de sfeer is die van een oestrogeenthriller. Aspe neemt vaak de tijd om personages ook eens te laten eten of om te brainstormen. Voor de vaste lezers is er ook aandacht voor een verhaallijn die de persoonlijke ontwikkeling van de personages volgt. Goede boeken om mee te beginnen: Het Vierkant van de Wraak (eerste deel van de serie ‘Van In en Hannelore Martens’), Alibi (waar de Van In en Hannelore Martens-serie een duidelijke nieuwe wending krijgt) of Van In: Episode I (de nieuwe reeks met Pieter van In in de hoofdrol).
Twee dagen voor publicatie van deze blogpost is Pieter Aspe onverwacht overleden. Ik wens de nabestaanden veel sterkte, en hoop dat ze in alle rust kunnen rouwen.

Truth or Dance van Chinouk Thijssen. Ook dit is officieel Young Adult, maar wel zo goed dat het kan concurreren met de volwassen thrillers. Onder de YA-lezers is dit een bekende serie, maar de meeste volwassen thrillerlezers laten deze serie links liggen – want het is YA en dus minderwaardig Vier meiden gaan naar een balletschool. In een kleine klas krijgen ze zowel lessen voor hun Havo-diploma als danslessen die hen voorbereiden op een Hbo-opleiding dans en daarna op een danscarriere. De meiden leven voor ballet. Maar dan worden ze toegevoegd aan een appgroepje dat Truth or Dance heet. Net als in het spelletje Truth or Dare krijgen ze opdrachten of moeten ze elkaar iets opbiechten. Maar de opdrachten gaan steeds verder, en Truth or Dance komt steeds dichterbij… Wie zit er achter Truth or Dance, en waarom valt die precies deze meiden lastig?

11 gedachtes over “11 thrillers die je een kans moet geven

  1. Adriaantje zegt:

    Twee er van wil ik graag lezen: de serie over de kostschool en “De nieuwe collega”
    De testeron en oestrogeen laat ik maar liggen en Arrowood mag naar mijn zoon 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.