Friday Five: Zeg eens Z!

Vandaag zijn we aangekomen bij de laatste letter van het alfabet: de letter Z. Deze letter ligt me duidelijk beter. Lees je mee met deze laatste lettertag?

Het eerste boek wat ik ga noemen is Zwarte lieveling van Suzanne Koster. Een jeugdboek dat tegenwoordig het eerste deel is van de Oneindigheidstrilogie, maar vroeger een standalone was. Het boek is dus ook prima te lezen is zonder dat je de rest van de trilogie moet lezen. Saskia komt vanuit een hele nare thuissituatie terecht in een kindertehuis. Hier leert ze dat ze ook mensen mag vertrouwen, dat niet alles haar schuld is en dat ze zich geliefd kan voelen. Maar soms overweldigen de herinneringen aan het verleden haar, en weet ze niet hoe ze daaruit kan komen. Gelukkig is er zorgzame leiding en kan ze terugvallen op de andere meiden van de groep.

Boek nummer twee is Zondaarskind van Marion Pauw. Truitje Langhout heeft geen makkelijk leven gehad. Na de dood van haar ouders komt ze in een weeshuis terecht bij strenge nonnen. Vanuit dat weeshuis vindt ze een betrekking bij een rijke familie en met een knappe zoon des huizes. Truitje raakt zwanger van hem, en probeert dit zo lang mogelijk te verbergen. Maar Frederique, de vriendin van haar minnaar, komt erachter en zorgt ervoor dat Truitje de baby verliest. Jaren later, als beide dames bejaard zijn, komen ze elkaar weer tegen. Truitje is nog altijd uit op wraak. Krijgt ze daar nu de kans voor?

Boek nummer drie is Zoenoffer van Pieter Aspe. Onderdeel van de Van In en Hannelore Martens-serie, maar wel los te lezen. Brugge maakt zich op voor een prestigieuze kunsttentoonstelling, en ondertussen krijgt Van In een bizarre zaak: een man wordt mishandeld op een bekende homo-ontmoetingsplek en later in het ziekenhuis vermoord. Als blijkt dat het slachtoffer beveiliger was in het museum waar de tentoonstelling gehouden gaat worden en vanuit die rol blauwdrukken van de beveiliging heeft verkocht, worden er diverse mensen zenuwachtig. Wanneer er later nog een dode valt en er een belangrijk kunstwerk gestolen wordt, zijn de poppen pas echt aan het dansen.

Het vierde boek is Zonder spijt van Pieter Aspe. Ook onderdeel van de Van In en Hannelore Martens-serie, maar ook los te lezen. Een journalist van een linkse krant maakt zich zorgen over zijn collega, die al een paar dagen niet op zijn werk is verschenen. Van In gaat op onderzoek uit en treft de man dood aan in zijn woning. Het blijkt dat deze journalist bezig was met een stuk over De Bende van Nijvel, een beruchte groep die overvallen en moorden pleegde in België in de jaren ’80. Het spoor leidt naar de weduwe van een medewerker van de rechtbank. Wat is er precies aan de hand, en wie probeert wat te verbergen?

En tot slot De zevende kamer van Pieter Aspe. De toekomstige premier wordt aangetroffen in de buurt van een bordeel. Hij is vermoord. Van In legt de link tussen de locatie van het lichaam en het bordeel. Dit wordt hem niet in dank afgenomen, en Van In wordt van het onderzoek gehaald. Daarom besluit hij zelf op onderzoek te gaan, samen met Hannelore en Versavel. Maar als hij de klanten van het bordeel ondervraagt, stuit hij opnieuw op weerstand. Is men uit op een doofpotaffaire? Of is er meer aan de hand?

Deze Friday Five is opgesteld kort na het overlijden van Pieter Aspe, vandaar dat er meer boeken van zijn hand in deze Friday Five staan dan gebruikelijk.

Friday Five is een wekelijkse tag die georganiseerd wordt door Joost van NerdyGeekyFanBoy. Je vindt al mijn collega-Friday Five’ers hieronder, met hun blog!

4 gedachtes over “Friday Five: Zeg eens Z!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.