Recensie: ‘Zes duistere redenen’ van Jo Spain

Het verhaal

Tien jaar geleden verdween Adam, het oudste kind van de familie Lattimer. Nu is hij terug. Reden voor Frazer, de vader van het gezin, om iedereen te laten opdraven voor een weekeind vol feestelijkheden. Maar tijdens een feest op een jacht gaat het mis: Frazer komt niet meer levend thuis. Al snel blijkt dat alle kinderen een reden hadden om hun vader dood te wensen…

Hoe meer Brigadier Downes, die met de zaak belast is, gaat graven, des te meer motieven komt hij tegen. Alle zes de kinderen hebben hun eigen geheimen. Maar welk geheim is groot genoeg om er een moord voor te plegen?

Mijn mening

Ik merkte dat ik nogal lastig in dit boek kwam. Niet alleen volg je alle zes de kinderen, maar het verhaal springt ook heen en weer in de tijd. Eerst tussen de paar dagen voor het feest en de verhoren van de politie na afloop, maar later springt het ook tussen het heden en dat wat er tien jaar geleden is voorgevallen, voor Adam verdween. Dat maakt het lastiger om in het verhaal te komen.

Hoewel ik het een goed verhaal vond, vond ik ook dat de auteur wel iets te vaak een cliffhanger gebruikte. En op zich heb ik niets tegen cliffhangers, maar dan moet je wel de belofte die daaraan vast zit (plottwist oid) inlossen. Dat was wat ik vaak miste: dan werd er verwezen naar een van de kinderen, en dan kreeg je vervolgens niets over die persoon te lezen, maar sprong het perspectief naar een ander kind, die dan vanuit zijn/haar oogpunt ging vertellen wat er was voorgevallen. Dat trucje kun je een of twee keer uithalen om het verhaal interessanter te maken, maar bij de derde keer en alle keren daarna is het gewoon irritant.

Ik merkte daarnaast dat de vertaling me stoorde. Veel Engelse spreektaal kun je niet helemaal een op een naar het Nederlands vertalen, en de vertaler is iets te dicht bij het Engels gebleven, waardoor de tekst minder mooi is dan hij had kunnen zijn. Dat vond ik jammer.

Het verhaal op zich is goed, en de ontknoping is bijzonder gelaagd. Maar door de complexe manier van vertellen is dit geen toegankelijk boek, eerder een boek voor de gevorderde lezer. En dat is jammer, want het had een stuk minder ingewikkeld gekund zonder dat de kwaliteit van het verhaal verloren zou gaan.

Wie een lees-uitdaging zoekt, kan met dit boek zeker uit de voeten. Door de vele tijdssprongen en perspectiefwisselingen zit er enorm veel uitdaging in dit boek. De ontknoping blijft lang verborgen, net als de vele andere geheimen die de diverse personages hebben. Het is een verhaal waar je je in vast moet bijten, want anders laat het verhaal jou te snel los.

Dit boek is vertaald door Jan Smit

6 gedachtes over “Recensie: ‘Zes duistere redenen’ van Jo Spain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.