ZomerLezen: It’s a kind of magic

Vandaag kies ik voor een populair thema op mijn blog: boeken met magie en fantasy. Fantasy is een thema dat veel mensen leuk vinden, zeker in de zomer, want dan heb je lekker veel tijd om boeken (of een complete serie) te bingen. En aangezien fantasy vaak in series komt (standalones zijn zeldzaam in de fantasywereld), is dat ideaal om tijdens de zomer te lezen.

Deze trailer doet het vast ook heel goed bij het thema van vandaag 😉

Voor iedereen op de basisschool (4-12 jaar)

Nevermoor van Jessica Townsend. Dit is de nieuwe Harry Potter! Inmiddels zijn er drie delen uit, en er komen er, aldus de auteur, nog drie. In het eerste deel maken we kennis met Morrigan, die in plaats van op haar elfde verjaardag dood te gaan wordt opgehaald door Jupiter North en mee mag naar Nevermoor. Ze mag daar wonen in zijn hotel, het Decalion, en doet mee aan de proeven voor het Wondergenootschap, een selecte club mensen die allemaal een ‘kneepje’ hebben, iets waar ze heel goed in zijn. Maar Morrigan is nergens goed in, ze heeft geen kneepje. Hoe kan ze dan lid worden van het Wondergenootschap? Dit is een serie die je echt op volgorde moet lezen. Mijn recensie van deel 2 (Wondersmid) vind je hier en mijn recensie van deel 3 (Spookpokken) vind je hier.
Deel 1 en 2 van deze serie zijn als luisterboek en ebook beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek. Alle drie de delen zijn als luisterboek beschikbaar bij Storytel.

De Magische Apotheek van Anna Ruhe. Ik vermoed dat dit een langlopende serie gaat worden, want inmiddels is het vijfde deel al uit. Lucie verhuist met haar ouders en haar broertje Benno naar een oud huis vol vreemde luchtjes. Er blijkt een magische apotheek onder het huis verstopt te zitten. Daar kun je geuren maken die hele bijzondere dingen kunnen. Het weer veranderen bijvoorbeeld, of je beschermen tegen prikkeldraad. Maar niet alle geurtjes zijn onschuldig, sommigen zijn ronduit gevaarlijk… En de klanten van de magische apotheek vinden het niet zo prettig dat Lucie zich met hun zaakjes bemoeit. Een spannende serie, ook heel geschikt voor kinderen voor wie lezen lastig is. Mijn recensie van deel 1 vind je hier, de bespreking van deel twee staat hier, mijn mening over deel drie kun je hier vinden ende recensie van deel vier staat hier. Deel vijf ligt nog op de leesstapel 😉
De eerste vier delen van deze serie zijn als luisterboek beschikbaar bij Storytel.

Winterhuis Hotel van Ben Gunterson. Dit is een trilogie, en dus een behapbare serie voor de zomervakantie (zeker als je ook nog iets anders wil lezen 😉 ). Op de eerste dag van de kerstvakantie komt Elizabeth thuis in het huis van haar oom en tante, maar de deur is op slot en er hangt een briefje voor haar: “We zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel.” Omdat ze weinig andere opties heeft, doet Elizabeth wat er op het briefje staat. In het Winterhuis Hotel ontmoet ze de eigenaar en de andere gasten. Een van hen is Freddy, een jongen van haar leeftijd. Samen doen ze speurtochten, lossen ze raadsels op en ontdekken dat Winterhuis Hotel meer geheimen heeft dan ze ooit voor mogelijk hielden.

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

De Koninginnen-serie van Kendare Blake. Van deze serie zijn inmiddels twee delen in het Nederlands verschenen. In Koninginnen (het eerste deel) maken we kennis met drie zusjes. Drie zusjes die, zodra hun gaven zich openbaarden, uit elkaar werden gehaald, en nu, jaren later, tegen elkaar moeten strijden om het koningschap. Er is namelijk maar een troon. Alle drie de zussen hebben een andere gave, en ze worden grootgebracht in de streek waar men die gave beheerst. Twee zussen lijken zwak, de derde heel sterk. Maar in de aanloop naar het Toernooi blijkt dat het toch iets ingewikkelder in elkaar zit dan men van te voren dacht… In Duistere Troon besluit een van de zussen De Jacht op een andere zus te openen. Maar daar zitten meer gevolgen aan vast dan ze van te voren kon voorzien….
De eerste twee delen van deze serie zijn in het Nederlands als ebook beschikbaar bij Storytel. De serie is daar ook in het Engels beschikbaar als luisterboek.

Muse Academy van Morgan Blade. Opnieuw een serie, en van deze serie zijn inmiddels twee delen verschenen. Imogen kan goed schrijven. Op een dag krijgt ze een mysterieuze brief. Eerst denkt ze dat het een grap is, maar de brief komt steeds weer terug. Als ze hem opent ziet ze dat ze is geselecteerd voor een opleiding aan Muse Academy, waar ze haar creatieve talent volledig tot zijn recht kan laten komen. Imogen vertrekt naar Griekenland, waar de school ligt. Op school maakt ze al snel vrienden, die allemaal een ander talent hebben en dus onder een andere Griekse Muze vallen. Dat blijkt geen toeval te zijn… Imogen en haar vrienden moeten niet alleen hun talenten, maar ook hun karakter aanspreken om de school te redden van diverse gevaarlijke mythologische wezens.

Toverzusjes-serie van Sarah Mlynowski. Dit is een vierdelige serie over twee zusjes, Rachel en Miri. Ze wonen bij hun moeder in New York (en af en toe bij hun vader) en hebben een heel gewoon leven. Tot het moment dat Miri opeens allemaal vreemde dingen blijkt te kunnen doen: kreeften tot leven wekken, bijvoorbeeld, of koeien naar de gymzaal sturen… Miri blijkt een heks te zijn, net als hun moeder. Rachel vindt dat heel oneerlijk: Miri is jonger, waarom krijgt zij als eerste magische krachten? Maar ze komt er ook al snel achter dat je, als je zus kan toveren, daar ook voordeel bij kunt hebben: een dansspreuk om te kunnen dansen tijdens de grote modeshow op school, bijvoorbeeld. Of een liefdesspreuk om ervoor te zorgen dat die ene superleuke jongen verliefd op je wordt. Een ontzettend grappige serie, leest als een trein, met een gezonde dosis magie.
Volgorde van de boeken: Bh’s & Bezemstelen, Kikkers & Tongzoenen, Spreuken & Slaapzakken en Feestjes & Toverdranken.

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

De Glazen Troon van Sarah J. Maas. Dit is een zevendelige serie plus een prequel. Een high fantasy-serie die zich langzaam ontvouwt. Het begint een beetje Hongerspelen-achtig, met Celaena die kampioen voor de koning moet worden om zich uit de zoutmijnen van Endovier te vechten. Maar al snel blijkt dat niet iedere deelnemer er even eerlijke methodes op nahoudt. Wie zet er steeds runen rond het bed van Celaena? Wat wil de koning werkelijk bereiken met het toernooi? En wat is de rol van de zoon van de koning, de knappe prins Dorian? Tijdens het Toernooi zou wel eens heel wat meer op het spel kunnen staan dan alleen Celaena’s leven…
Deze serie is als luisterboek beschikbaar bij Storytel.

De Spiegelpassante-serie van Christelle Dabos. Vierdelige serie, de eerste twee delen zijn verschenen in het Nederlands. Ophelia heeft twee bijzondere gaven: ze kan door spiegels reizen en ze kan de geschiedenis van voorwerpen lezen. Haar rustige leven wordt ruw verstoord als ze wordt uitgehuwelijkt aan een lid van de Drakenclan. Ophelia moet vertrekken naar een andere ark, waar ze al snel ontdekt dat ze eigenlijk maar een pion is in een veel groter plan. Een plan dat niet alleen over haar leven gaat, maar ook verwoestende gevolgen heeft voor haar thuis-ark.
De eerste drie delen van deze serie zijn in het Engels beschikbaar als luisterboek bij Storytel.

De Grisha-serie van Leigh Bardugo. Alina is een bleek en kleurloos meisje. Ze zit samen met haar beste vriend Mal in het leger. Mal is goed in cartografie, en Alina eigenlijk in niks. Tot het moment dat Mal wordt aangevallen en er in Alina een kracht ontwaakt waarvan ze zelf niet wist dat ze die had. Kort hierna wordt Alina gedwongen om alles achter zich te laten om de gave die ze heeft te leren beheersen en gebruiken. Ze wordt opgeleid bij de Grisha, het elite-leger dat geleid wordt door de Duisterling. De toekomst van Ravka ligt in haar handen, maar kan zij Ravka wel redden?
Deze serie is als ebook beschikbaar in de app van de Online Bibliotheek en als luisterboek bij Storytel.

Voor volwassenen

Enchanted, Inc.-serie van Shanna Swendson. Deze serie is wat ouder, dus je moet hiervoor waarschijnlijk naar de bibliotheek of de boeken tweedehands aanschaffen. Dit is een chicklit met een dosis fantasy erbij. Katie Chandler heeft een saai baantje en een stomme baas. Maar dan ontvangt ze een mailtje in haar mailbox: ze is geheadhunt door een geheimzinnig bedrijf dat BBI heet (in het Engels: Enchanted, Inc.). Katie heeft namelijk iets unieks: ze is ab-so-luut niet magisch en ook niet ontvankelijk voor magie. En bij BBI zitten ze te springen om mensen die immuun zijn voor magie en die hun gezond verstand nog niet verloren zijn. Katie is voor hen dus een soort waarheidscontroleur. En omdat Katie daarnaast ook nog regelmatig haar boerenverstand gebruikt, klimt ze al snel op binnen BBI. Maar dat is de concurrentie niet ontgaan… Ondertussen probeert Katie er een liefdesleven op na te houden, maar dat blijkt een beetje lastig te zijn als je omringd wordt door elfen, feeen, tovenaars, wandelende skeletten en mannen die ooit een kikker waren.

Hof van Doorns en Rozen van Sarah J. Maas. Opnieuw een high fantasy-serie van Sarah J. Maas, inmiddels zijn er vijf delen verschenen. Feyre heeft altijd geleerd dat ze niet naar de Muur toe mag, en dat de Fae gevaarlijk zijn. Maar als ze op een dag een gigantische wolf doodt, wordt ze die avond opgehaald door de landheer van het Lentehof, Tamlin. Hij neemt haar mee door de muur en sluit haar op in zijn landhuis. Langzaamaan ontdooien ze allebei, en Feyre leert meer over de geschiedenis van het Lentehof en met welke verschrikkingen de Fae te maken hebben. En als Feyre deze duistere machten niet verslaat, gaan alle Fae ten onder…
Deze serie is in het Nederlands te beluisteren op Storytel.

De Magiër-serie van Liza Maxwell. Esta is een getalenteerde dief, opgeleid om magische kunstvoorwerpen te stelen. Zij moet voor de Orde terugreizen in de tijd, om een eeuwenoud boek te stelen met alle geheimen van de Orde. Faalt ze, dan zal de toekomst waarin ze nu leeft blijven zoals die is: de Mageus moeten in de schaduwen leven, hun krachten verbergen en als ze Manhattan betreden worden ze beroofd van al hun magie en soms zelfs hun leven…
Deze serie is in het Nederlands (eerste twee delen) en het Engels te beluisteren op Storytel.

Om voor te lezen

De boze heks van Hanna Kraan. De boze heks woont in het bos. Ze heeft doorgaans een verschrikkelijk humeur, daarom heet ze ook de boze heks. Oeioeioei, wat kan de heks boos worden! De dieren in het bos, waaronder Egel, Haas en Uil, doen dan hun uiterste best om de hekst niet voor de voeten te lopen. Maar soms is de boze heks ook lief, dan geeft ze een feest of helpt ze de dieren in het bos.

De heksen van Roald Dahl. De heksen zijn gemeen en ze haten kinderen. Daarom heeft de Opperheks een plan bedacht: alle kinderen moeten worden veranderd in muizen. Gelukkig is er een dapper jongetje en zijn oma, die hun uiterste best doen om de heksen te stoppen in hun gemene en slechte plan!

Foeksia de miniheks van Paul van Loon. Foeksia is een klein heksje (een mini-heks dus) die samen met haar vader (Kwark de Tovenaar) in het bos woont. Foeksia gaat ook naar school, de heksenschool. En ze is een beetje ondeugend. Ze probeert graag spreuken uit die in haar vaders spreukenboek staan, maar dat mag helemaal niet! Foeksia is voor niets of niemand bang en ze heeft een hart van goud. En voor pestende heksjes heeft ze geen goed woord over, die krijgen hun verdiende loon… Eigen schuld, heksenbult!

Wil je nog meer fantasytips? Kijk dan bij deze eerdere aflevering van ZomerLezen: Fantasy. Of heb je alle Harry Potter-boeken uit en weet je niet wat nu te lezen? Kijk dan bij Wat te lezen na Harry Potter.

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

5 gedachtes over “ZomerLezen: It’s a kind of magic

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.