Het kerstboekje dat echt terug moet komen…

Er zijn ontzettend veel bewerkingen en vertellingen van de geboorte van het kindje Jezus. De meeste mensen kennen wel een versie van wat we meestal ‘het kerstverhaal’ noemen. Veel christelijke mensen (of mensen met een christelijke opvoeding of die op een christelijke school hebben gezeten) zullen zelfs meerdere versies kennen. Bijna al deze vertellingen verschijnen eens in de zoveel tijd opnieuw. Ze worden dan opnieuw gedrukt, soms ook een beetje opgepoetst of aangepast aan deze tijd, maar ze zijn wel (bijna) allemaal verkrijgbaar. Op een boekje na…

Geen stille nacht

Er is een kerstboekje dat bijna niemand kent, en dat komt omdat het niet meer gedrukt wordt. Het heet ‘Geen stille nacht’ en vertelt het bekende kerstverhaal, maar dan vanuit het oogpunt van de herbergier. En die herbergier is erg gesteld op een goede nachtrust. Maar er komen steeds mensen aan de deur, die de herbergier uit zijn slaap halen. Eerst een man en een zwangere vrouw, die hij, bij gebrek aan plaats in de herberg, naar de stal verwijst. Dan komt de man terug met de vraag of hij misschien nog een deken heeft, dan is er een helder licht wat de herbergier uit zijn slaap houdt, dan komen er een paar herders aan de deur, dan nog een stel koningen, dan zijn er kennelijk nog een stel engelen die de herbergier uit zijn slaap houden met hun gezang… Uiteindelijk gaat de herbergier, heel boos, maar eens kijken wat er toch verdorie in die stal aan de hand is en waarom hij verdorie niet mag slapen!

Ssst… zegt iedereen, de baby slaapt. De herbergier is verbaast: wat voor baby? Nou, de baby die in de buik van de zwangere vrouw zat. Daarom zijn al die mensen en engelen gekomen, want die baby is heel bijzonder. Het is een baby voor wie er een enorme Koningsster aan de hemel staat. De herbergier is verbaast, verwonderd en ontroerd. En hij wil iedereen van dit grote nieuws op de hoogte gaan brengen.

Waarom is dit boekje zo bijzonder?

Omdat dit een van de weinige boekjes is die trouw blijft aan het kerstverhaal over de geboorte van Jezus, maar tegelijkertijd een originele en grappige invalshoek heeft. Er zit veel herhaling en humor in de tekst, waardoor het ook voor de allerkleinsten een leuk verhaal is. Voor de oudere kinderen en de volwassenen, die (zeer waarschijnlijk) al weten wat er gaat gebeuren, is de nieuwe invalshoek (van de herbergier) heel origineel. Dit verhaal leent zich dan ook enorm goed om een kerstspel van te maken.

Maar dit boekje is nergens meer te koop. En ik vind dat dat niet kan. Waarom worden alle andere kerstverhalen eindeloos herdrukt en dit niet? Dit boekje is trouw aan het originele verhaal, maar heeft tegelijkertijd een verfrissende invalshoek. Het is niet zo dat er veel mensen aanstoot zullen nemen aan dit boekje, of dat er geen publiek voor is. Sterker nog, door de zowel humoristische als respectvolle insteek denk ik dat dit boekje juist een heel groot publiek kan trekken. Dus, waarom is er dan nog steeds geen herdruk?

BookSomeTea in actie!

Ik heb de uitgeverij gemaild, met de vraag of dit boekje nog in herdruk komt, en zo niet, waarom niet. Ook heb ik ze op Twitter een bericht gestuurd. Volgens de uitgeverij staat er geen herdruk in de planning, in verband met de rechten van het boek en de kosten voor de herdruk.

Dus misschien moeten we de uitgeverij even laten weten dat wij, lezers, dit boekje heel graag in herdruk zouden willen zien. Dus wellicht helpt het als jullie allemaal de uitgeverij taggen in een bericht op je social media, met een verzoek om dit boekje in herdruk te nemen. Mailen kan uiteraard ook! Als de uitgeverij weet dat er een publiek is voor dit boekje, en dat dat publiek dus ook echt exemplaren van het boekje wil kopen, dan kan er misschien wel een herdruk komen 😉

De uitgeverij is Uitgeverij Plateau, onderdeel van Uitgeverij Vuurbaak, en ze zijn op de volgende manieren te bereiken:
Twitter: @vuurbaak
Facebook: @vuurbaak
Instagram: @vuurbaak
mail: info@vuurbaak.nl

Ik heb ook een hashtag bedacht voor deze actie, namelijk #WijwillenGeenStilleNacht. Laten we dit, zo vlak voor kerst, even trending maken! Misschien hebben we dan volgend jaar de liefste, schattigste en vooral grappigste versie van het kerstverhaal terug in de boekwinkels 😉

2 gedachtes over “Het kerstboekje dat echt terug moet komen…

  1. Naomi zegt:

    Heel erg jammer dat dit boekje niet meer te krijgen is. Ik stel me zo voor dat het op scholen heel mooi gebruikt zou kunnen worden. Ik heb zelf tientallen keren het kerstverhaal verteld, maar nooit vanuit de herbergier. Als ik het weer zou moeten doen, lijkt me dat een prachtige invalshoek…

    Like

  2. Ilona Wielinga zegt:

    Wat grappig, ik kende dit helemaal niet. Nou moet ik er ook bij zeggen dat ik op openbare scholen heb gezetten en dus veel minder ben opgegroeid met het traditionele kerstverhaal. Wat ik soms wel jammer vind, het heeft toch ook wel wat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.