Recensie: ‘De beller op lijn vier’ van J. D. Barker

Het verhaal

Jordan Briggs werkt bij de radio in New York. Ze heeft een ochtendprogramma waar mensen kunnen inbellen, en soms zijn er gasten die ze interviewt. Een praatprogramma dus, wat ze met haar sarcasme en gevatheid en zonder een blad voor de mond te nemen tot een succes brengt. Op de ochtend van het verhaal zijn er vijf bellers: Stan (die zich wil verontschuldigen), Crystal (die op dat moment in de uitzending is), nog een Stan (die beweert dat hij Jordans vriendje is geweest op de middelbare school), Bernie (die een spelletje wil spelen) en Dakloze Danny, een van de vaste bellers. Omdat Jordan nog niet toe is aan Dakloze Danny, kiest Jordan voor Bernie, de beller op lijn vier.

Bernie begint met een verhaal over dat mensen niet nadenken over hun keuzes, en na een poosje is Jordan het zat en besluit ze hem te vragen naar dat spelletje. Bernie laat haar kiezen tussen taxi’s en Ubers. Jordan kiest, uit solidariteit met de New Yorkse tradities, voor taxi’s. Even later ontploffen er zeven taxi’s, verspreid door de stad.

Agent Cole ziet dit allemaal gebeuren, en ook hij krijgt Bernie aan de lijn. Ook hij moet een keuze maken: welk leven gaat hij redden? Dat van de taxichauffeur wiens telefoon hij nu in handen heeft, of dat van de mensen die op dezelfde etage werken als Jordan, die allemaal slachtoffer kunnen worden van een bom die Bernie net naar binnen heeft gestuurd?

Er ontstaat een klopjacht op Bernie, en ondertussen worden er meer doden ontdekt. Na een ontploffing die eruit ziet als een zelfmoordaanslag begint er bij Jordan iets te dagen over wie Bernie zou kunnen zijn en waarom hij juist haar probeert te treffen…

Mijn mening

Doordat het verhaal heen en weer pingpongt tussen Agent Cole en Jordan Briggs, vond ik het in het begin lastig om in dit verhaal te komen. Ook vond ik dat Bernie (voor iemand die inbelde met de boodschap dat hij een spelletje wilde spelen) wel erg veel tijd kreeg voor zijn verhaal over keuzes en de consequenties van keuzes. Dat vond ik jammer, want dat haalde de vaart uit het verhaal. Pas na een poosje zat ik er echt lekker in.

Toen kwam er een heel goed stuk, waarin het motief en de reden waarom Bernie dit alles deed werd uitgelegd. Hierbij hadden Cole en Jordan steeds een eigen stukje van de puzzel, en als lezer kreeg je dus het complete plaatje. Hier zat veel spanning in, en het verhaal had ook een flink tempo in dit gedeelte.

Maar daarna kwam er een stuk wat zo vol ontploffingen, toevalligheden en ‘dat kan niet kloppen’-dingen zat, dat het voor mij ongeloofwaardig begon aan te voelen. Daarbij had ik het wel gehad met al die ontploffingen, op een gegeven moment wist ik het wel. Ik vond het meeste in dit stuk wel heel erg ‘deus ex machina’, en dat vond ik jammer. Het deed af aan de kwaliteit van deze testosteronthriller, die tot dan echt nog de potentie had om een adrenalinethriller van het niveau van Steve Cavanagh te worden. Dat was dit niet, en dat viel me tegen van dit verhaal.

Voor iemand die van ontploffingen en Amerikaanse toestanden houdt, is dit echt een aanrader. Maar ik vind het jammer dat het plot niet wat beter is uitgewerkt en dat het motief en het ‘hoe dan’ niet voldoende aandacht hebben gekregen. Als dat jou niet stoort, zou ik dit boek vooral lezen, maar persoonlijk zet ik J. D. Barker op het lijstje ‘als ik zin heb in fastfood-leesvoer’. Ik had op meer gehoopt dan dat.

(Overigens noemt de auteur zijn werk zelf ‘literaire popcorn’, dus ik denk niet dat hij erg beledigd is als ik zijn werk ‘fastfood-leesvoer’ noem).

Dit boek is vertaald door Ralph van der Aa

3 gedachtes over “Recensie: ‘De beller op lijn vier’ van J. D. Barker

  1. Naomi zegt:

    Ah jammer. Ik vond het zelf wel een fijn boek. Maar ik herken dat stukje dat het totaal niet realistisch is. Ik schreef zelf: ‘niet realistisch, wel geloofwaardig’. Het boek heeft gewoon een nogal hoog Amerika-gehalte.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.