Wat ik heb geleerd van (boek)bloggen

Na 3 jaar boekbloggen heb ik een aantal dingen geleerd, en die levenslessen wil ik graag met jullie delen. Bloggen kan namelijk een waardevolle aanvulling zijn voor je CV en je leven, mits je het op de juiste manier inzet. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd hoe ik dat kan doen, en wil mijn blogkennis en -ervaring graag met jullie delen.

Les 1: Plannen en vooruit werken

Dit is denk ik een van de eerste dingen die je leert/moet leren als je een consistent blog wil opbouwen. Plannen en vooruit werken. En ja, dat betekent in mijn geval dat ik op de dagen dat ik niet op school werk, aan mijn blog werk. Dat betekent ook dat ik in de vakanties veel zit te schrijven, zodat ik het in de andere weken redt met de tijd die over is. Het is bijna onmogelijk om van boekbloggen te leven (bij sommige andere niches kan dat wel), dus ja, je moet ernaast werken. Om die combinatie vol te houden, moet je soms keuzes maken. In mijn geval betekent dat dat ik een groot deel van mijn vrije tijd en vakanties besteed aan het schrijven van blogs, maar in de weekeinden meestal wat minder doe. Dat is om te voorkomen dat ik obsessief met mijn blog bezig ga, want dat is niet gezond voor mij. Ik ben niet iemand die 24/7 met iets bezig moet zijn, wat dan ook. Doe ik dat wel, dan is de kans groot dat ik er mentale klachten van krijg. Ik heb dus afwisseling en rust nodig, en die krijg ik door… juist, goed te plannen.

Ook vooruit werken is erg belangrijk. Weten jullie nog van die gebroken arm? En is het je opgevallen dat er geen blogpost minder online kwam? Dat is de kracht van vooruit werken. Ik heb daardoor de tijd en de ruimte om een poosje uit te kunnen vallen zonder dat mijn blog daaronder lijdt. Daarnaast is ook de serie ZomerLezen niet iets wat ik in een dagje schrijf, daar gaat veel speurwerk en planning aan vooraf. Ook dat kan dus alleen als je goed kan plannen en vooruit werken. En tot slot is het van groot belang om goed vooruit te kunnen werken als je ook af en toe een blogpost met wat meer diepgang wil kunnen presenteren.

Les 2: Incasseren

Incasseren kun je leren, maar moet je ook leren als je gaat bloggen. Jij vindt jouw blogposts natuurlijk helemaal geweldig, en je moeder, je tante en je oma waarschijnlijk ook. Maar niet iedereen zal dat vinden. Soms zal je terechte kritiek krijgen, maar soms ook gewoon iemand die zijn/haar frustratie kwijt moet over iets of iemand. Als jij dan de pispaal bent, kan dat ontzettend vervelend voelen, en het is dan hard werken om het van je af te schudden. Maar ook terechte kritiek kan pijn doen. Ik probeer in zulke gevallen altijd te bedenken wat er waar is van wat de ander zegt, en of ik daar iets aan kan en wil veranderen.

Daarnaast zul je nog iets moeten incasseren, namelijk dat je niet meteen torenhoge bezoekersaantallen zult hebben. De eerste maanden dat ik blogde, was ik al heel blij als ik honderd bezoekers in een week had. Nu is dat een gemiddeld aantal per dag, maar daar heb ik dus wel drie jaar voor moeten werken. Als jij gaat bloggen met het idee dat je binnen no time duizenden bezoekers zult trekken, dan zul je of iets heel bijzonders moeten doen op je blog of moeten incasseren dat dat niet gaat lukken/niet lukt. Ook is het niet zo dat de uitgevers/auteurs/merken meteen in de rij staan om met je samen te werken, en stromen de gratis boeken/producten niet meteen binnen. Als je om die reden met bloggen begint, kom je van een koude kermis thuis. Incasseren dus.

Les 3: Een merk bouwen

Om een succesvol blog op te bouwen, moet je ook een succesvol merk opbouwen. Ik heb de mazzel dat ik iets meer dan een jaar bij NS heb gewerkt, op de communicatieafdeling, in het team Merkstrategie, waar men de hele dag bezig was om het merk NS op de juiste manier op te bouwen en uit te bouwen. De managers en communicatiespecialisten daar waren regelmatig aardig genoeg om, op rustige momenten, uit te leggen waarom ze bepaalde keuzes maakten en hoe dat zou bijdragen aan het merk NS. Ik heb daar dus veel geleerd over het bouwen van een merk, en wat ik daar geleerd heb pas ik nu toe bij mijn eigen blog. Dat is uiteraard lang niet zo groot als het merk NS, en je zult mij niet snel verkleed op het station zien lopen, maar ik denk wel bij iedere uiting na over of dat past bij BookSomeTea of niet. Past het niet, dan doe ik die uitspraak niet, plaats ik die tweet niet of deel ik die foto/meme niet.

Zo is het een heel bewuste keuze om het hier niet over de ellende die de wereld de afgelopen jaren geteisterd heeft te hebben, en ook nu de huidige situatie niet te benoemen. Dat heeft niets te maken met ‘kop in het zand steken’, maar alles met het feit dat mijn blog daar niet over gaat. Mijn blog gaat niet over wereldproblematiek, maar over boeken, lezen, de bibliotheek en thee. Daarnaast vind ik het prettig (en denk ik dat het goed is) als er wat plekken zijn waar het niet over dergelijke ellende gaat. Mijn blog is die plek voor mij, en iedereen die behoefte heeft aan een break (om wat voor reden dan ook) is welkom.

Les 4: Technische dingen

Van bloggen leer je ook een hoop technische dingen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om rechtenvrije foto’s te zoeken en te bewerken. Ik maak voor mijn headers gebruik van foto’s van Pexels en Pixabay, en bewerk die in de gratis app PicCollage. Dat zijn vrij eenvoudige sites en appjes, maar ik pruts er wel iedere keer een mooie header mee voor boven mijn blopposts. Daarnaast gebruik ik voor Pinterest steeds vaker Canva. Op mijn telefoon werkt dat voor geen meter, maar op de desktop gaat het redelijk.

Daarnaast leer je natuurlijk ook werken met een CMS, af en toe iets in HTML (of een andere programmeertaal) doen, hoe tags werken, hoe je je blog kunt laten samenwerken met andere sites (zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Pinterest), en wat de verschillende schuifjes achter de schermen voor effect hebben op je site. Maar ook wat je moet doen als de systemen waar je op vertrouwt haperen, of wat de handigste manier is om foto’s/afbeeldingen in je teksten te verwerken. Niet alleen waar ze moeten staan, maar ook hoe je ze invoegt en waar je ze vandaan haalt. Welke afwerking je wil gebruiken, en wat je moet doen om bij een leuke afbeelding van je kat toch je privacy maximaal te bewaren 😉

Les 5: Omgaan met lezers/bezoekers

Ook dit is iets wat je moet leren: omgaan met je lezers/bezoekers. Niet alleen kunnen de lezersaantallen van een blogpost waar jij heel hard aan hebt gewerkt tegenvallen, terwijl die ene ‘o even snel want mijn planning komt anders niet uit’-blogpost qua statistieken door het dak gaat. Nee, het punt zit hem vooral in hoe je reageert op de reacties op je blog en op social media. Wat voor reacties sta je toe (ja, ik haal wel eens een reactie offline, als iemand bijvoorbeeld mijn blog wil gebruiken om zichzelf/diens eigen boek/werk te promoten), en hoe ga je om met mensen die het niet eens zijn met wat jij opschrijft? Dat zijn dingen waar je goed over na moet denken, en tegelijkertijd dingen die je ook al doende leert.

Tegelijkertijd moet je ook een manier verzinnen om om te gaan met mensen die blijven drammen op hun eigen gelijk. Ja, ook dat komt voor. Of mensen die vinden dat jij een bepaalde blogpost helemaal niet had mogen schrijven, want je bent niet voldoende gekwalificeerd/je kraakt iets of iemand (hoe gefundeerd ook) af die zij geweldig vinden/je bent de zoveelste die hierover bericht. Ja, dat komt allemaal voor, en nog wel erger. Meestal weet ik er redelijk goed mee om te gaan, soms raakt het me. En dat zijn wel dingen waar je dan mee om moet gaan. Soms spui ik even bij mijn ouders of blog-collega Naomi, soms vraag ik elders om hulp en soms plaats ik een blogpost niet, uit angst voor de reacties of omdat ik wist dat ik op dat moment niet stabiel genoeg ben om met de reacties te kunnen omgaan. Inmiddels heb ik ook wat eelt op mijn ziel gekweekt, waardoor ik beter om kan gaan met negatieve of bijzondere reacties.

Les 6: Keuzes maken

En dat brengt me bij les nummer zes: keuzes maken. Niet alleen moet je kiezen waar jouw blog over gaat, maar je moet ook kiezen waar je wel en niet over blogt. Kiezen waar je wel of niet op reageert, en in het geval van een boekenblog: kiezen wat je wel en niet recenseert. Dat zijn niet altijd makkelijke keuzes, want soms wil je overal wel op reageren en met alles wat doen, maar om je blog en je merk zuiver te houden moet je keuzes maken. Wat past wel bij mij blog, en wat niet.

Maar keuzes maken zit hem dus ook in hoe je dingen bespreekt. De manier waarop je over een probleem/trend/nieuw verschijnsel/bepaalde auteur spreekt. Hoe je dat doet zegt niet alleen veel over jou, maar ook over je blog. Daar moet je dus rekening mee houden.

En je moet een keuze maken in of je wel of niet op de perslijsten van de bedrijven in jouw niche wil, of je gratis producten wil ontvangen of niet. Wil je samenwerkingen aangaan, en zo ja met wie. Ook dat zijn keuzes die je moet maken. Belangrijk om te weten is dat je altijd op een keuze terug mag komen. Als iets niet meer goed voelt of jij kan niet meer achter iets of iemand staan, dan is het prima om je keuze te herzien.

Les 7: Integriteit

Een logisch gevolg van keuzes maken en daarover nadenken is dat je ook nadenkt over hoe jij integer kunt zijn en je blog integer kunt maken en houden. Een van de duidelijkste keuzes die ik maak over mijn integriteit gaat over het wel of niet aanvragen van recensie-exemplaren van boeken. Het is min of meer de heilige graal onder de boekbloggers (want met boekbloggen is geen geld te verdienen, hooguit gratis boeken en/of gratis tickets voor boekgerelateerde evenementen), maar ik heb een hele bewuste keuze gemaakt om geen recensie-exemplaren meer aan te vragen.

Maar integriteit zit in meer: hoe ga je om met gevoelige onderwerpen, zowel in woordkeuze als in ‘wel of niet benoemen op je blog’, wat doe je met reacties waar jij het niet mee eens bent?

Als blogger ben je niet perfect. Je bent immers een mens en geen alien. Maar omdat je wat je doet op internet gooit, is het wel belangrijk om over je keuzes na te denken en je bewust te zijn van je eigen normen en waarden. Als je daaraan vast houdt, ook onder druk, dan ben je integer. Veel werkgevers zien integriteit als een goede karaktereigenschap, en als jij dat op je blog laat zien, kan dat je een streepje voor geven bij een sollicitatie.

Les 8: Inspiratie vinden

Het kan, zeker na de eerste 50-100 blogposts, lastig zijn om nog inspiratie te vinden voor je blog. Maar als je je blog draaiende wil blijven houden, zul je toch iets moeten verzinnen om online te zetten. Gelukkig hoef je niet zelf het wiel uit te vinden: er zijn talloze bloggers die op Pinterest ideetjes delen om blogposts over te schrijven. Zelf merk ik dat als ik goed om me heen kijk, er regelmatig iets is waar ik over kan bloggen. Grappige dingen die ik in de bieb meemaak, een trend die ik zie bij boeken of binnen een bepaald genre, mijn favoriete nieuwe boekenserie of juist iets over thee. Er is altijd wel iets, maar je moet het wel kunnen vinden en het leuk vinden om daarover te schrijven. Lukt dat niet, dan zul je waarschijnlijk ook snel het plezier in bloggen verliezen.

Les 9: Doorgaan

En dan de laatste les: doorgaan. Ook als je even geen inspiratie kan vinden, je bezoekersaantallen tegenvallen, bedrijven je niet meteen van alles toesturen, de technische kant van het bloggen je tegenvalt, de wereld stom is of je te maken hebt met persoonlijke issues. Uiteraard niet ten koste van alles, maar doorzettingsvermogen is wel iets wat je moet hebben om te bloggen. En ook doorzettingsvermogen is iets wat veel werkgevers waarderen. Niet zodra het even tegenzit het bijltje erbij neer gooien, maar je best blijven doen om in ieder geval iets online te zetten, dat wordt door je lezers en je toekomstige werkgever/opdrachtgever waarschijnlijk wel gewaardeerd. Je best doen om iets leuks van je blog te maken, ook als de wereld even niet leuk is, laat niet alleen zien dat je doorzettingsvermogen hebt, maar ook dat je een fijne collega kunt zijn. Doorzettingsvermogen is een eigenschap die veel werkgevers waarderen, en je blog is een prima plek om te laten zien dat je die eigenschap hebt.

15 gedachtes over “Wat ik heb geleerd van (boek)bloggen

 1. Naomi zegt:

  Ik ben héél erg blij dat jij niet blogt over het wereldgebeuren. Ik vind genoeg ellende overal en nergens online, dus ik ben blij dat er plekken (zoals hier) zijn waar het nog ‘gewoon gezellig’ is.
  Verder heel veel herkenbare lessen. Vooral de eerste van het plannen en vooruit werken. Als ik niet vooruit zou werken, zou er echt niet op regelmatige basis een blog online komen en nu lukt dat zonder problemen. Ideaal!

  Like

 2. Evendelen.be zegt:

  Ik vind je blog heel interessant en hij oogt ook heel mooi. Ik lees ook boeken en maak hierover ook reviews voor mijn blog maar het is niet mijn focus. Bij het leven van alle levenslessen had ik zoiets van: ja correct!!

  Like

  • booksometea zegt:

   Ik verwacht ook dat de meeste bloggers het wel zullen herkennen, maar voor mensen buiten het blogwereldje is het vaak ‘ach ja wat leuk, een blogje’. Daarom schrijf ik af en toe dit soort posts 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.