Lezen voor je vrijheid

In verschillende Zuid-Amerikaanse landen heeft men een nieuwe manier van leesbevordering bedacht: gevangenen die boeken lezen krijgen per boek een (klein beetje) strafvermindering. Daarnaast merken veel gevangenen dat lezen hen helpt om wat afleiding te vinden. Zo lezen ze zich dus letterlijk en figuurlijk vrij.

Trouw, 5 mei 2022

Ik ben heel benieuwd of dit ook in Nederland zou werken. In 2012 gaf een Belgische rechter een wegpiraat al eens als straf dat hij het boek Tonio van A. F. Th. van der Heijden moest lezen, anders zou hij zijn rijbewijs drie jaar kwijt zijn in plaats van drie maanden. Ik weet niet of dat nou de juiste manier is om leesbevordering in de hand te werken, dan vind ik de manier van de Zuid-Amerikaanse gevangenissen beter.

Wat me namelijk aanspreekt in de Zuid-Amerikaanse methode, is dat er wordt ingezet op een beloning (eerder vrij), en dat de gedetineerden ondertussen ontdekken hoe leuk en fijn lezen eigenlijk is. Daarnaast vind ik het ook positief dat er ook wordt ingezet op het leren lezen, waardoor de mensen als ze vrij komen ook meer kansen hebben in de maatschappij. Ik hoop van harte dat het lezen van boeken daarmee bijdraagt aan het verminderen van recidive en aan een betere toekomst voor deze nieuwe lezers.

Maar hoe zou je dit in Nederland moeten gaan toepassen? Ik zou er wel voor zijn om dit eens te gaan proberen. Misschien eerst met een groep gevangenen die zich over het algemeen braaf gedragen, dus dat deelname aan het programma (en daarmee dus de kans op strafvermindering) ook al een beloning is. En dan de strafvermindering… Over het algemeen zou ik zeggen: 100 bladzijdes is 1 dag eerder vrij. Maar als je een heel moeilijk boek leest, krijg je per 75 of per 50 pagina’s een dag eerder vrij. En ik kan me voorstellen dat het leesniveau van de gevangene ook nog meespeelt. Wie niet zo goed kan lezen, mag bijvoorbeeld iets makkelijker boeken ook meetellen, en wie heel goed kan lezen, moet ook af en toe een dik boek of een extra moeilijk boek lezen om de opgebouwde dagen te behouden.

Lezen voor je vrijheid of Lees je Vrij lijkt mij dus een heel goed programma om ook in Nederland te gaan proberen. Boeken inzetten als alternatieve straf, daar ben ik dan weer minder voor. Ten eerste omdat je dan lezen koppelt aan iets negatiefs, en ten tweede omdat je dan wel bij ieder delict een passend boek moet vinden, anders is het het niet eerlijk. Lees je Vrij klinkt veel positiever, veel opbouwender, en het fijne is dat dan opeens ook weer alle boeken in aanmerking komen.

6 gedachtes over “Lezen voor je vrijheid

 1. Naomi zegt:

  Ingewikkelde materie. Ik zou zo weer buiten staan, dat wel;). Maar ik vind eerlijk gezegd bij sommige mensen strafvermindering maar eng. Moet je dat willen? Of zijn er dan bepaalde groepen gevangenen die mee zouden kunnen doen in zo’n programma? Jij schrijft het al in je idee om het te introduceren. Maar ik vind het toch een plan met veel haken en ogen. Neemt niet weg dat ik uiteraard fan ben van het stimuleren van lezen onder welke groep dan ook, dus ook onder gevangenen!

  Like

  • booksometea zegt:

   In Zuid-Amerika zitten mensen vaak ook lang te wachten in de gevangenis op hun proces, en straffen zijn daar zonder ‘met aftrek van voorarrest’. Die mensen zitten dus veel langer onnodig vast.

   Ik kan me overigens ook voorstellen dat je met lezen bepaalde vrijheden kunt verdienen, bijvoorbeeld langer luchten of je deur meer tijd open mogen hebben. Het gaat erom dat lezen iets leuks oplevert, een voordeeltje. Dat maakt dat mensen (meer) gaan lezen.

   Like

 2. Adriaantje zegt:

  Lezen stimuleren door een beloning in het zicht te hebben is wel prima, denk ik, maar eerder vrijheid? dat is griezelig…
  Maar als ik zo’n reactie van die vrouw uit La Paz, dan is dat nog niet zo verkeerd, beter zo’n contact dan een crimineel contact.
  “Lees je vrij” zou hier bij een bepaald soort gevangenen wel lonen, ik denk aan “lichte” misdaden.

  Like

  • booksometea zegt:

   Nu is het op dit moment zo geregeld dat iemand die voor korte tijd vast zit niet eerder vrij kan komen, maar iemand die jarenlang vast zit wel. En laten we eerlijk zijn: op een straf van 15 jaar maken twee of drie maanden ook niet echt veel uit. Maar het scheelt de staat wel een hoop geld, en mensen komen met betere kansen terug in de maatschappij. Om dezelfde reden worden er opleidingen aangeboden in de gevangenis: om mensen betere kansen te geven en het risico op recidive te verkleinen. Dit kan net zoiets zijn.

   Like

  • booksometea zegt:

   Ik wil best een paar leuke inhoudelijke vragen aanleveren hoor! En misschien zijn er wel meer boekenliefhebbers die dat willen doen. Stel twee vragen en laat ze daar een antwoord op geven, mondeling of schriftelijk. Bij goede vragen heb je snel genoeg door of iemand het boek gelezen heeft of niet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.