De waarheid over boekbloggen

Op YouTube kwam ik een aantal filmpjes tegen met titels in de trant van ‘The truth about BookTube’, ‘x things I wish I knew before I started BookTube’ en ‘Don’t make these BookTube-mistakes’, en na een paar van die filmpjes te hebben bekeken, besloot ik mijn versie te maken. Niet over BookTube, want daar doe ik niet aan, maar wel over boekbloggen. Want na 3,5 jaar bloggen weet ik inmiddels heel goed welke dingen je wel en niet moet weten over boekbloggen.

Je hebt geen fancy apparaten nodig om te boekbloggen. Mijn eerste blogposts tikte ik op een tweedehands laptop waar nog Windows 7 op draaide. Ik herhaal even: dit is 3,5 jaar geleden. Mijn foto’s komen meestal van de gratis stockpagina’s Pexels en Pixabay, en ik bewerk ze in de (ook alweer gratis) app PicCollage. Soms werk ik met Canva, ook gratis. Inmiddels heb ik wel een nieuwe laptop en een tweedehands iMac, maar het is goed om te weten dat het niet nodig is om te bloggen.

En dat is maar goed ook, want je gaat ook niet rijk worden van boekbloggen. Alleen heel succesvolle boekbloggers kunnen quitte spelen. De laag daaronder krijgt gratis boeken en af en toe een kaartje voor een evenement, en de laag daaronder betaalt alles zelf, van de hosting tot aan de boeken. Waar veel bloggers in andere niches best een (parttime) inkomen kunnen halen uit bloggen, gaat dat niet op voor boekbloggers. Dit doe je echt voor de leuk en als hobby, niet omdat dit je nieuwe bron van inkomsten is of ooit gaat worden.

Je hebt doorzettingsvermogen nodig. In het begin gaan namelijk niet heel veel mensen jouw blog bekijken. Je hebt niet meteen duizenden volgers, sterker nog: de kans is groot dat in het begin alleen je moeder/vader/partner/tante/oom je berichten leest. Dat kan demotiverend werken. Ook kan het voorkomen dat er blogposts zijn waar jij je ziel en zaligheid in hebt gestopt, terwijl die helemaal niet zo goed gelezen worden. Of dat mensen jouw posts afkraken (vaak onder het mom van ‘feedback’) of het fundamenteel oneens zijn met wat jij schrijft. Je hebt dan niet alleen doorzettingsvermogen nodig, maar ook een dikke huid. Je moet wat eelt op je ziel kweken.

Het loont de moeite om je te verdiepen in SEO. SEO, oftewel Search Engine Optimalisation, wil zeggen dat jij je teksten zo schrijft dat de zoekmachines je berichten makkelijk kunnen vinden. Hier zijn een aantal trucjes voor (onder andere woorden vaker laten voorkomen in een tekst, werken met tussenkopjes of titels die mensen zouden kunnen intikken als zoekopdracht bij een zoekmachine), en je bezoekersaantal zal waarschijnlijk omhoog gaan als je je dit soort trucjes eigen maakt.

Hoewel sociale media onontbeerlijk zijn voor het promoten van je blog, is het verstandig om goed na te denken welk social media-platform het beste bij jou en jouw blog past. Ik merkte zelf een tijd terug dat Instagram mij meer energie kostte dan het me aan bezoekers opleverde, dus dat heb ik eruit gegooid. Facebook en Twitter kosten me een stuk minder energie, dus die hou ik wel aan. Daarnaast heeft mijn blog ook Pinterest, waar ik eens in de zoveel tijd een hele zwik posts voor maak en dan klaar zet zodat Pinterest ze kan publiceren.

De online boekencommunity kan heel fijn zijn, maar ook heel hard. Ik zie dit vooral bij de bloggers die overwegend YA-boeken bespreken: als je dezelfde boeken leest als zij en daar dezelfde mening over hebt, dan is het een fijne community. Maar als je een andere mening hebt, boeken leest van auteurs die zij hebben gecancelled of ‘niet woke genoeg’ bent in je leesgedrag, dan levert dat je geen punten op. Dat kan heel eenzaam voelen, zeker als je naast boekbloggen niet echt veel te doen hebt in je leven.

Je bezoekers zijn niet altijd aardig, en ze zijn het ook niet altijd met je eens. Soms moet je een dikke huid hebben, want het kan zijn dat mensen gewoon ontzettend naar tegen je doen. Gevalletje ‘met het verkeerde been uit bed gestapt en met een donderwolk om hun hoofd en jij bent nu de bliksemafleider’. Met name in periodes waarin veel mensen angst en onzekerheid ervaren (bijvoorbeeld als de wereld in de fik staat) kun je flink wat over je heen krijgen. Helemaal als je iets post wat tegen de ‘geldende normen’ ingaat.

Het kan voorkomen dat jij je hart en ziel in een blogpost stopt, maar dat niemand die post wil lezen. En dat die ene blogpost die je even in dat halve uurtje tussen het avondeten en de afwas in elkaar rammelt juist enorm goed gelezen wordt. Dat kun je je persoonlijk aantrekken, maar je kunt ook kijken wat die ene blogpost zoveel populairder maakt dan die andere. Is het onderwerp voor veel mensen interessant, is je toon in dat bericht anders of is het een actueel thema in de community? Leren van de statistieken van je blog kan je helpen om meer bezoekers te krijgen.

Boekbloggen kost veel tijd. Niet alleen moet je blogposts schrijven, maar je moet vaak ook onderzoek doen naar bepaalde onderwerpen of fenomenen in de boekenwereld. En je moet uiteraard de boeken lezen die je recenseert op je blog. Een boek lezen kost ongeveer een uur per 40 pagina’s, dus een boek van 400 bladzijdes kost je zo’n 10 uur lezen. Dan moet je ondertussen ook nog een weloverwogen mening vormen over dat boek en die op een goede manier formuleren. Je recensie moet daarnaast ook leesbaar zijn, en een beetje aantrekkelijk zijn vormgegeven. Hier moet je dus alles bij elkaar ook nog minstens een à twee uur voor rekenen, afhankelijk van hoe vaak je dit al hebt gedaan, hoe goed je kunt schrijven en hoe snel je kunt tikken.

Je krijgt soms een hoop shit over je heen. Meestal online. Het heeft een reden dat ik blog en niet vlog: YouTube kan behoorlijk giftig zijn. Maar ook op Facebook komt het voor dat ik de wind van voren krijg omdat ik volgens sommige lezers niet genoeg aandacht geef aan bepaalde aspecten, of iets op een andere manier beschrijf dan zij graag zouden willen zien. Dat kan behoorlijk verwarrend en zelfs demotiverend werken. Daar moet je tegen kunnen, goed mee om kunnen gaan. Bedenken of de mensen een punt hebben of gewoon zeuren om het zeuren. Is het een feit of is het hun mening? Dat vraagt eerlijk naar jezelf kijken en een hoop relativeringsvermogen. Vind je het lastig om hier mee om te gaan? Dan kun je misschien beter je blog vooral op Pinterest promoten. Daar is minder ruimte voor discussie, zowel in het format als in de sfeer die er hangt.

8 gedachtes over “De waarheid over boekbloggen

  1. Sabine Verburg zegt:

    Fijne blogpost over boekbloggen (wat een hoeveelheid b’s) heb je geschreven.
    Ik post af en toe een bericht met boekentips maar een echte boekblogger ben ik zeker niet.
    Wel zijn sommige dingen interssant die je noemt en zeker ook toepasbaar op andere blogs.
    Een fijne dag nog met een zilte groet

    Like

  2. Naomi zegt:

    Lekker nuchter en eerlijk, dit. Ik denk dat er best boekbloggers zijn die denken: dat doen we even en ik maak er mijn beroep van, maar dan zul je behoorlijk gefrustreerd raken. O, en ook hier geen fancy apparaten en foto’s bewerken e.d. allemaal in gratis apps. Want waarom betalen als het gratis ook prima kan?

    Geliked door 1 persoon

  3. Adriaantje zegt:

    Mooi stukje, waar ik dan weer een hoop van leer.
    Bloggen, alleen over boeken zit in m’n achterhoofd (een aparte blog), maar dan lees ik eerst allerlei voorbeelden en blogs zoals deze van jou….
    Goede voorbereiding is gewoon nodig 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.