Wat voor lezer ben jij? (deel 2)

Ik stelde op mijn blog jaren geleden al de vraag ‘wat voor lezer ben jij’? Vandaag komt daar een deel 2 van, want ik kwam opnieuw een hele leuke uitleg van verschillende lezerstypes tegen op Pinterest.

Laten we eerst de verschillende types even bespreken, want in tegenstelling tot de afbeelding die tot de eerdere blogpost leidde, staat hier niet zo veel uitleg bij. Dus dat doe ik even voor jullie 😉

Finishes too soon. Dit type lezer leest fijne boeken in no time uit. Dat gaat zelfs zo snel dat je het eigenlijk niet bij kan benen, de boeken niet aan te slepen zijn en je nooit genoeg hebt aan de enorme voorraad die je eigenlijk altijd hebt liggen. En eigenlijk wil je vaak helemaal geen afscheid nemen van al die fijne boeken.

The Book Collector. De boekenverzamelaar! De boekenverzamelaar verzamelt meer boeken dan hij/zij/hen ooit uit kan lezen. Voor deze persoon is het verzamelen van boeken minstens zo belangrijk als het lezen van boeken, en deze mensen worden ook rustig als er veel boeken om hen heen zijn.

The borrower (but never returns). Dit zijn types die boeken van je lenen, maar ze nooit teruggeven. Een bibliotheekabonnement hebben ze niet, want hun vrienden hebben genoeg boeken en ze zijn helemaal voor een zogenaamd ‘witte boeken plan’, waarbij zij uit de kasten van al hun vrienden kunnen lenen zonder de boeken ooit terug te hoeven brengen. In hele erge gevallen leent dit type lezer boeken die hij/zij/hen van jou leent weer aan een ander uit…

Lives in the bookshop/library. Wonen in een boekwinkel is in Amerika makkelijk dan in Nederland, want hier hebben lang niet alle boekwinkels een koffiecorner bij hun boekwinkel in zitten (iets wat in de VS gebruikelijker schijnt te zijn). Maar in de meeste bibliotheken in Nederland mag je urenlang gratis verblijven. Er is wifi, een toilet en kilometers leesvoer. Wat wil je nog meer?

Takes forever to choose a book. De eeuwig twijfelende lezer. Deze lezer zou heel veel boeken kunnen lezen… als hij/zij/hen maar kon kiezen welk boek! Deze lezer doet er namelijk eindeloos over om het volgende boek van de (waarschijnlijk immer groeiende) stapel te selecteren. Tip voor deze lezer: het bovenste boek. Of het onderste. Of het boek dat precies in het midden ligt. Ofzo.

Never completes (but still buys more). Er bestaan kennelijk lezers die hun boeken niet uit lezen. En dan niet af en toe een boek niet, maar gewoon al hun boeken niet uitlezen. Ondertussen kopen ze wel steeds nieuwe boeken, want misschien gaan ze die wel uitlezen…

Buys only for the pretty cover. Ja, er bestaan boeken met een schitterende cover. Er bestaan kennelijk ook mensen die bepaalde boeken kopen alleen maar vanwege die mooie cover. Niet voor het mooie verhaal, de fijne schrijfstijl of de spannende puzzel, nee, zij kopen het boek omdat het zo’n mooie omslag heeft. Persoonlijk denk ik dat die mensen een beetje geld te veel hebben.

The bookworm (reads 24/7). Hier zullen de meeste boekenliefhebbers zich wel in herkennen: het type dat dag en nacht leest (of het liefste dag en nacht zou lezen). Beetje jammer dat we steeds worden opgehouden door dingen als ‘leven’, want dat staat onze leestijd maar in de weg. O, en wij kunnen geen boeken uitlenen, want de boekenwurm vreet letters zoals Koekiemonster koekjes eet.

En, al een idee welk lezerstype jij bent? 😉

4 gedachtes over “Wat voor lezer ben jij? (deel 2)

 1. Naomi zegt:

  Wat grappig, mijn type zit hier geloof ik niet tussen. Ik verzamel wel veel boeken op mijn lijstje, maar tegenwoordig wat minder in mijn huis. Die kast is toch een keer vol hè… (helaas, trouwens, als ik ruimte en budget had, wist ik het wel…)

  Like

 2. Anja zegt:

  Wat een leuk bericht! Ik denk dat mijn leestype er ook niet bij staat. Ik lees graag en veel en heb eigenlijk altijd wel een biebboek op m’n nachtkastje, maar ik verzamel ze niet!

  Like

 3. rinapka zegt:

  Om te beginnen: Die borrower krijgt van mij 2! kansen, daarna mag hij/zij van mij geen boeken meer lenen. Ik ben dat zelf niet.
  Maar dan die anderen: Ik heb wel wat van de bookworm, Finishes too soon. en ook lives in the library is wel van toepassing op mij.
  Leuk bericht!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.