Waarom ik een hekel heb aan ‘woke’ in de boekenwereld

In de boekenwereld is het, net als in de rest van de wereld, nogal een dingetje: woke. Alles moet woke zijn, en wat niet woke is, moet woke gemaakt worden. Het is pas goed als het aan de normen van woke voldoet, en wat daar niet aan voldoet wordt gecanceled. En wat zijn de normen van woke? Woke betekent het opnemen voor mensen van kleur, voor LHBTIQA+’ers, milieubewust en vooral niets zeggen dat eventueel een van de groepen waar woke het voor opneemt zou kunnen kwetsen. En dat noemen ze dan heel inclusief.

Ik heb een hekel gekregen aan woke, en wel hierom:

Woke is niet inclusief maar selectief

Voor je nu op de digitale barricaden springt om mij van het tegendeel te overtuigen: zie jij ooit woke het opnemen voor mensen in een rolstoel, voor mensen met een verstandelijke beperking of voor mensen met een mentale aandoening (anders dan een burn-out)? Nee he? Dat komt omdat woke nogal selectief is. Woke neemt het graag op voor groepen die net zo zijn als zij. De buitenbeentjes, de echte buitenbeentjes, daar branden ze zich liever niet aan, want straks moeten ze ook nog iets veranderen wat ze zelf moeilijk of pijnlijk vinden. Woke wil graag dat andere mensen veranderen zodat de wereld wordt zoals zij die graag zien.

Woke is extremistisch

Woke slaat graag een beetje door. Wie niet voor woke is, is tegen woke, en daarmee per direct afgeserveerd. Woke wil ook het liefste dat alles wat vroeger niet woke was nu wel woke wordt, want dat past beter in hun wereldbeeld, en zo kunnen zij gewoon verder blijven leven en hun kinderen de aangepaste versies van de verhalen van vroeger vertellen: met een feministische Roodkapje die prima zichzelf kan redden, een stel Griezels die opeens niet meer dik zijn maar enorm en als een auteur een keer iets doet/zegt/schrijft wat woke niet vindt kunnen, dan bedreigen ze die auteur met de dood. Kunnen we even normaal doen?

Woke doet niet aan nuance

Woke doet liever ook niet aan nuance. Want nuance betekent dat je moet luisteren en nadenken, en niet alleen maar ‘jouw gelijk’ en ‘jouw waarheid’ kunt gaan roeptoeteren. Nuance betekent ook dat je iets in de juiste context plaatst, en ook daar houdt woke niet zo van. Woke leest graag wat zij willen lezen, en als er auteurs zijn die iets schrijven (ook als dat al 100 jaar geleden is of voor een totaal andere doelgroep) wat niet bij woke past, dan eist woke dat het verandert wordt, op straffe van cancelling, boycotten, boekverbrandingen en doodsbedreigingen. Woke is in feite dol op het gijzelen van auteurs/organisaties/uitgeverijen, en daar past nuance gewoon niet zo goed bij.

Woke gaat niet in gesprek

Gesprekken trouwens ook niet. Woke is ‘my way or the high way’, en vooral roeptoeteren waarom jij gelijk hebt en zo veel mogelijk mensen verzamelen die ook vinden dat jij gelijk hebt. Woke houdt niet van gesprekken, want bij gesprekken moet je ook al luisteren naar de ander en nadenken, en niet alleen maar roepen wat jij de waarheid vindt en dat iedereen zich daar dus aan aan moet passen. Dat past gewoon niet zo goed bij ‘een gesprek’. Woke vindt het ook niet zo leuk dat je ze wijst op het ‘niet in gesprek gaan’, want dan gaan ze om zich heen meppen. Ik ken groepen met een minder kort lontje, zal ik maar zeggen.

Woke accepteert geen nee

Woke wil alleen maar horen ‘ja, woke, jij hebt gelijk, wij zijn fout, we zullen het nooit meer doen en alles aanpassen zoals jij het wil want jij hebt het grote gelijk hier’. Dat er ook situaties zijn waarin woke misschien niet het absolute gelijk heeft, omdat er bijvoorbeeld een nuance is of een gesprek dat ze missen, of omdat er ook nog andere vormen van inclusie bestaan, dat wil woke niet horen. Woke wil alleen maar dat zij gelijk hebben, en daarmee zijn ze ontzettend intolerant, selectief, ongenuanceerd, extremistisch en drammerig.

Daarom ik een hekel heb aan woke

Woke is als kijken naar Down the road en denken dat alle mensen met een beperking vertegenwoordigd zijn in dat programma. Woke doet enorm hard zijn best om de wereld aan te passen aan wat zij een fijne wereld vinden, maar ze vergeten dat ze niet alleen op de wereld zijn. Woke zegt het op te nemen voor minderheden, maar in feite nemen ze het maar op voor twee kleine groepen minderheden. Woke wil niet weten dat er ook nog een wereld buiten de hunne is, een wereld waarin dingen anders werken dan in hun hoofd. En ze willen dat alle boeken aangepast worden aan hun wereldbeeld, want pas dan klopt het. Dat er ondertussen anderen buiten dat wereldbeeld vallen, daar hoor je woke niet over. Is het niet woke genoeg? Dan is het fout. Daartussen zit niets. Dat vind ik nogal een bezwaar, zeker als je auteurs en uitgeverijen gaat pushen om boeken aan te passen. Want je kunt proberen om alles wat fout is uit te gummen, maar je kunt ook in gesprek gaan over het waarom dat toen zo ging en waarom we dat nu niet meer zo doen. Die kans ontneemt woke de mensen, en dat vind ik een kwalijke zaak. En daarom heb ik een hekel aan woke.

10 gedachtes over “Waarom ik een hekel heb aan ‘woke’ in de boekenwereld

 1. Naomi zegt:

  Ik krijg altijd alleen al spontaan jeuk van het woord woke. Vooral het ‘extremistische’ staat me enorm tegen. En daarbij heb je gelijk: het is totaal niet inclusief.

  Like

 2. Kells zegt:

  Say it louder for the people in the back! Een van de redenen waarom ik bloggen en heel de YA community dus echt niet meer leuk vind. Ik ben me er ook langzaam van aan het distantiëren.

  Like

  • booksometea zegt:

   Misschien een andere community opzoeken? Mijn ervaring is dat fantasylezers en thrillerlezers een stuk minder lawaai maken rondom woke. Iets meer ‘oké, dat is jouw mening, ik heb de mijne, en dat is allebei prima’.

   Like

 3. Liesbethblogt zegt:

  Hoe meer ze de nadruk leggen op met inclusief het bewust toevoegen van gekleurde acteurs wat ik verafschuw. Het is zo doorzichtig en daarmee discriminatie, hier heb je een rolletje want zo hoort het tegenwoordig. Afschuwelijk. Dat bepaalde boeken niet meer gedrukt worden is normaal, de tijd verandert maar je gaat een boek er niet naar aanpassen. Dat doet de tijd wel doordat er geen vraag meer naar is. Woke is trouwens geen nieuw woord is al van begin vorige eeuw.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.