ZomerLezen: Boeken van overleden auteurs

Vandaag eren we auteurs die overleden zijn. Sommige auteurs zijn recent overleden, anderen zijn al veel langer dood. Maar in alle gevallen zijn de boeken echt een aanrader, en de mooiste manier om een overleden auteur te eren is om diens werk te (blijven) lezen.

Voor kinderen op de basisschool (4-12 jaar)

Matilda van Roald Dahl. Deze moet ik hier wel noemen hè, dat kan bijna niet anders. Het overbekende verhaal van het slimme, leesgrage meisje Matilda dat moet dealen met een paar domme pestkoppen van ouders en een ontzettend gemeen schoolhoofd. Dat doet ze op uiterst creatieve wijze, gebruik makend van haar slimheid en haar verborgen krachten.

Kat en jong van Veronica Hazelhoff. Lucas zijn vader is weggelopen en zijn moeder houdt maar niet op met treuren. Maar als er op een dag een kat in de tuin zit, verandert er iets in het leven van Lucas en mamma. Mamma ontdekt een nieuwe hobby en haalt steeds meer katten in huis. En Lucas heeft eindelijk iemand om mee te praten, namelijk Kat. Maar het is niet altijd leuk om een kattenopvangplek te zijn. En wat moet Lucas met Nedda, die steeds achter katten aan rent en samen met hem naar het kerkhof wil?

De Boze Heks van Hanna Kraan. De boze heks is eigenlijk niet zo boos, ze is vooral heel chagrijnig. En ze heeft de neiging om dat een beetje af te reageren op de dieren in het bos. Gelukkig weten de merel, de egel, de uil en de haas precies hoe ze met de boze heks om moeten gaan… tot het moment dat ze gaat toveren, of rondvliegen op haar bezem, of eehm… andere heksendingen doet.

Voor de onderbouw van de middelbare school (12-15 jaar)

De doge-ring van Venetië van Thea Beckman. Ik weet dat het overbekende boek van Beckman Kruistocht in Spijkerbroek is, maar ik wil soms ook iets anders dan de standaard aanraden dan de geijkte boeken. De doge-ring van Venetië is een verhaal over Thomas, novice in een klooster, die samen met een monnik van dat klooster naar Venetië trekt om daar een relikwie te kopen. De toekomst van het klooster hangt er van af, maar de reis is niet zonder gevaar en Thomas krijgt een kant van de wereld te zien die hij nog niet kent – en dat niet per se de mooie en goede kant van de wereld.

Manhatan van Rob Ruggenberg. Dit is een verhaal over een minder bekend stukje geschiedenis: Amerika toen de Nederlanders er nog de baas waren. Peye heeft nooit geweten wie zijn vader is, totdat iemand hem aanspreekt en zegt dat zijn vader gouveneur is van Nieuw Amsterdam. Peye grijpt de kans aan om naar het nieuwe continent te gaan, maar dat is niet zonder gevaar. Eenmaal in het nieuwe continent sluit hij vriendschap met een native american meisje en een ontsnapte tot slaaf gemaakte jongen. Samen proberen ze naar het Lange Eiland te komen, want daar moet de vader van Peye wonen.

Nikolaj van Ellen Tijssinger. Nikolaj’s moeder drinkt veel, en daarom komt de zorg voor het huishouden, hemzelf, en zijn zusje Nadja op hem neer. Hij krijgt wel af en toe hulp van de buren, maar de echte hulp zou zijn dat zijn moeder naar een afkickkliniek moeten, maar dat wil ze niet. Langzaamaan begint Nikolaj te beseffen dat omdat hij zo goed voor het huishouden en zijn zusje en moeder zorgt, zijn moeder niet inziet hoe erg ze er zelf aan toe is. Maar als zijn moeder naar een kliniek gaat, waar moeten Nadja en hij dan naartoe?

Voor de bovenbouw van de middelbare school (15-18 jaar)

Het Engelenhuis van Dirk Bracke. Een ironische titel, want de meisjes in dit verhaal zijn zeker geen engeltjes. Ze zitten in een gesloten jeugdinrichting en Beernem, om verschillende redenen. Drie meisjes leer je echt goed kennen, inclusief waarom ze in Beernem terecht zijn gekomen en hoe het daarna verder met ze gaat. Hoofdpersoon Bo komt uit een gezin waarin armoede heerst, en heeft het gevoel dat haar ouders haar broertje bevoordelen. Als ze ziet dat een van haar buurmeisjes opeens veel mooiere kleren draagt en een mooie nieuwe scooter heeft, wordt ze nieuwsgierig naar de bijbaan van het buurmeisje.

Oeroeg van Hella Haasse. Oeroeg is het verhaal van een vriendschap, een vriendschap die toen dit boek speelde bijna zeker gedoemd was om te mislukken. De vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur. Ze bouwen een vriendschap op tijdens de bezetting van Nederlands-Indië, maar de jongens groeien uit elkaar. Vlak voor de oorlog keert de ik-persoon terug naar Nederland voor zijn studie, en dan blijkt de vriendschap voorgoed voorbij. ‘Oeroeg was mijn vriend’.

Oorlog zonder vrienden van Evert Hartman. Arnold’s vader zit bij de NSB, en zelf zit hij de Jeugdstorm, de jeugdafdeling van de NSB. Op school wordt hij gepest omdat hij de Vijand van Nederland steunt. Arnold begint te twijfelen aan zijn keuze en die van zijn vader, maar daar kan hij thuis niet over praten. Op school heeft hij geen vrienden, niemand met wie hij kan praten. Zijn klasgenoten vertrouwen hem niet. Arnold zoekt uit wat hij wel en niet vindt.

Ik wil op deze plek ook even de tijd nemen om een collega-blogger te noemen die recent is overleden. Joost van NerdyGeekyFanBoy was een van de mensen die de Young Adult-boeken in Nederland uitgebreid promootte, en een van de bloggers die af en toe bereid was om tegen de stroom in de zwemmen als hij ergens hartstochtelijk van overtuigd was. Joost probeerde contact tussen boekbloggers onderling te bevorderen en zette zich in voor alles wat maar een beetje ‘nerdy’ of ‘geeky’ was. Hij was daarnaast jarenlang de host van de Friday Five. Ik hoop dat jullie allemaal even zijn blog kijken.

Voor volwassenen

Alibi van Pieter Aspe. Dit boek is een goed instapboek in de serie over Van In en Hannelore Martens, want dit boek is een keerpunt in de serie. Daarnaast is het ook een iets recenter boek, waar de eerste boeken soms wel heel oud zijn (zonder smartphones en andere digitale middelen). De puzzels zijn niet slechter (vaak zelfs integendeel) maar het is soms gewoon fijner lezen in een wereld met moderne technieken 😉

Dagboek van een poes van Remco Campert. Veerle vond dat ik deze moest noemen 😉 . Een opmerkzame poes beschrijft haar dagelijkse avonturen. En dat doet ze met veel humor, net als degene die de pen in haar pootjes duwt. Uiteraard hoor je de stijl en tone of voice van Campert overal tussendoor, maar he, wie zegt dat het personeel niets van hun katten kan leren?

De zeven zussen Lucinda Riley. Ja, als je een boek van Riley noemt, dan moet je bijna wel De Zeven Zussen noemen, toch? Nadat hun vader onverwacht is overleden, komen zeven zussen bij elkaar in het landhuis van hun vader. Hun adoptievader, om precies te zijn. Na zijn dood krijgt iedere zus een brief met een geheimzinnige aanwijzing over haar afkomst.

Om voor te lezen

Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmit. Dit is een klassieker. Wie kent de Krullevaar, Meneer Pen en Vader Stamper met zijn Stampertjes niet? En Dolly de duif en Zaza de kakkerlak? Elk kind (en elke ouder) die nu ‘ik’ zegt, moet per direct dit boek uit de bieb gaan halen of gaan kopen en dit boek gaan (voor)lezen. Wet van BookSomeTea.

Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Nog zo’n verhaal dat iedereen kent, over het rupsje dat zich dagenlang overal een weg doorheen eet en uiteindelijk een prachtige vlinder wordt. Ook dit is zo’n verhaal dat je, als je dit boekje nog niet kent, je het per direct uit de bibliotheek of de boekhandel gaan halen.

Daan Douwe ging uit varen van Dick Bruna. Dit boekje hebben mijn ouders mij zo ontzettend vaak voorgelezen dat zij het nog steeds integraal kunnen opzeggen. Ik kan zelf nog steeds fragmenten ervan opzeggen, ook zonder boekje. Daan Douwe gaat varen, maar er komen slecht weer en hoge golven aan. Daan Douwe luistert niet naar de redders, en zijn boot kiept om in de golven! Komt Daan Douwe weer veilig aan de kant?

Hou jij je liever bezig met gehypte boeken dan met dode auteurs? Dan is deze ZomerLezen: boeken die een hype zijn geweest een aanrader voor jou.

Nog niet genoeg boekentips? Deze bloggers hebben ook een aflevering van ZomerLezen gemaakt!
Ann van Boekbabbel
Luna van Leesdame
Maria van Leven Lezen en Genieten

ZomerLezen is een initiatief om te voorkomen dat kinderen tijdens de zomer zakken in leesniveau. Omdat ik van mening ben dat het gezien de leescrisis niet meer dan normaal is dat iedereen gaat lezen (goed voorbeeld doet goed volgen enzo), bied ik boekentips voor alle leeftijdsgroepen aan, plus boeken om voor te lezen. Bijna alle boeken die ik tip, zijn te leen bij de bibliotheek, dus meedoen kost je niet meer dan een bibliotheekabonnement. In Nederland is lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.

9 gedachtes over “ZomerLezen: Boeken van overleden auteurs

 1. Ann Busquart zegt:

  Mooi dat je Joost hier nog eens in de bloemetjes zet ✨.
  Ik wist helemaal niet dat Rob Ruggenberg in dit rijtje thuis hoorde. Nog niet zo lang geleden behaalde ‘Offerkind’ nog de tweede plaats bij de Leesjury.

  Like

 2. Adriaantje zegt:

  “en de mooiste manier om een overleden auteur te eren is om diens werk te (blijven) lezen.”
  Mooi verwoord!
  De voorleesboeken ken ik allemaal,
  De zeven zussen heb ik nog niet gelezen, maar daar ga ik verandering in brengen… op de een of andere manier “wilde” ik niet, maar ik kom er de laatste tijd achter dat dat niet altijd terecht is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.