Het BookSomeTea-Jaaroverzicht 2022

Goed, morgen is het oudjaarsdag, dus het is tijd voor een jaaroverzicht! Ik heb besloten om het dit jaar ietsjes anders aan te pakken. Dit jaar deel ik met jullie niet alleen de best gelezen blogposts van het jaar, maar ook per maand (waarbij de blogposts die de beste van het jaar zijn niet meetellen, anders staat er iedere maand alleen maar ‘Lezen voor de Lijst’, en dat is gewoon een beetje saai).

Hoeveel boeken ik dit jaar zelf heb gelezen weet ik niet. Ik ben ergens in de zomer (rond boek 80 ofzo) opgehouden met het bijhouden van mijn lijstje. Ik had er gewoon geen zin meer in. Dus dat kan ik niet met jullie delen. Wel zal ik mijn statistieken delen, want dat is interessant voor collega-bloggers en voor andere media.

De best gelezen blogposts van januari

Illegaal lezen (een oudere blogpost over het gebruik van illegale ebooks)
8 boeken en auteurs die je een kans moet geven in 2022 (vier boeken en vier auteurs die meer aandacht verdienden dan ze op dat moment kregen)
Irritatiefactortjes in de biblotheek (over de kleine dingen die mij storen in de heerlijke bibliotheek)

De best gelezen blogposts van februari

Beginnen met thrillers lezen (onderdeel van mijn serie ‘beginnen met…’, waarbij ik de ‘instapboeken’ van verschillende genres bespreek)
11 thrillers die je een kans moet geven (waarin ik een aantal minder bekende maar wel ontzettend goede thrillers bespreek)
Mannen die over vrouwen schrijven… (deel 3) (over de wondere wereld van hakken, pantykousjes, douchen en hoe we (niet) naar ons eigen en andermans lichaam kijken)

De best gelezen blogposts van maart

10 dingen die boeklovers herkennen (over de overeenkomsten tussen boekenliefhebbers, dient gelezen te worden met een knipoog)
Hoe kies ik mijn boeken uit bij de bibliotheek? (hint: ik heb drie verschillende manieren)
Anekdotes in de bieb (deel 3) (een serie waarin ik de bijzondere, lieve, grappige en schattige dingen deel die ik meemaak in de bibliotheek)

Oude blogposts die ook hoog scoren

Een aantal van de blogposts uit deze lijst zijn niet uit 2022, maar uit eerdere jaren. Hoe het dan komt dat juist die posts zo hoog scoren? Omdat ik regelmatig oude blogposts deel op mijn Facebook-pagina, en omdat een flink aantal blogposts ook op Pinterest staat. Maar aangezien het merendeel van mijn verkeer via zoekmachines en Facebook binnenkomt, denk ik dat dat maakt dat een blogpost ook na het verschijnen nog flink kan pieken in de statistieken. Daarnaast heb ik op mijn blog ook de mogelijkheid om door te klikken naar gelijksoortige blogposts, wat maakt dat veel mensen toch net even langer blijven hangen dan wanneer ze voor slechts 1 blogposts komen. Even doorklikken, zeker rondom vakanties of in de periodes dat het stiller is op kantoor, is verleidelijk, want je kunt doen alsof je heel nuttig bezig bent voor school, studie of werk, maar ondertussen zit je lekker mijn geklets over boeken te lezen.

De best gelezen blogposts van april

Waarom ik kritisch ben op personages met ASS (waarin ik uitleg waarom ik vind dat ook wij ASS’ers recht hebben op een diverse en realistische representatie in boeken)
7 boeken die je moet lezen over mentale gezondheid (ik schop af en toe tegen de stigma’s over de GGZ en mentale gezondheid/mentale aandoeningen. In deze blogpost tip ik zeven boeken die je kunt lezen om jezelf te educaten over de GGZ en mentale gezondheid/mentale aandoeningen)
Zelf boekenleggers maken (kennelijk hadden heel veel mensen zin om te knutselen 😉 )

De best gelezen blogposts van mei

Nog 9 thrillers die je een kans moet geven (nog een aantal minder bekende maar niet minder goede thrillers)
Lezen voor de lijst: mijn aanraders (15-18 jaar) herziene versie (een update van de allerpopulairste blogpost op mijn blog)
Irritatiefactortjes in de bibliotheek (over de kleine dingen die mij storen in de heerlijke bibliotheek)

De best gelezen blogposts van juni

Wat te lezen na De Hongerspelen (aanraders voor iedereen die boekentips zoekt die net zo raak zijn als de pijlen van Katniss)
Instant afknappers bij boeken (een lijstje met dingen die maken dat ik een boek per direct weg leg en niet meer oppak)
ZomerLezen: Spannende boeken voor speurneuzen (de eerste aflevering van ZomerLezen van dit jaar, traditiegetrouw in het thema van spannende boeken)

Wat maakt een blogpost succesvol?

Een tip die ik in een blogger-groep kreeg: verwerk een getal in je titel. X boeken over Y, bijvoorbeeld. Dat zou maken dat mensen sneller op je blogposts zouden klikken. Ik heb dat eens uitgeprobeerd, en het blijkt te kloppen. Je ziet het ook terug in de best gelezen blogposts: veel van deze posts hebben een getal in de titel. Daarnaast zie ik ook dat ‘series’ goed scoren, met name bij de vaste lezers op mijn blog. Wat ik niet uitlas, mannen die over vrouwen schrijven en anekdotes in de bieb zijn een paar langlopende series op mijn blog, en populair bij zowel de vaste lezers als de af-en-toe-lezers. Boekentips geven naar aanleiding van een populair boek of populaire boekenserie scoort ook goed. Bij de serie over mijn kat kan ik aan de statistieken zien dat die vooral door de abonnees van mijn blog wordt gewaardeerd. Ook blogs over autisme en mentale gezondheid scoren goed, waarschijnlijk omdat een flink deel van mijn netwerk hier professioneel of privé mee te maken heeft.

De best gelezen blogposts van juli

Gezocht: boeken om te lezen als ik straks zielig ben (waarin ik jullie om boekentips voor na mijn operatie vroeg)
IJskoude boeken om bij af te koelen (want het was zomer en warm en ik hou niet van zomer en warm, dus ik zocht een aantal boeken bij elkaar die zich afspelen in kou, sneeuw en ijs, plus plaatjes van kou, sneeuw en ijs)
Over boeken herlezen en de cancelcultuur (naar aanleiding van het herlezen van een boek van mijn Leeslijst Nederlands begon ik mezelf dingen af te vragen over de cancelcultuur en de willekeur daarin)

De best gelezen blogposts van augustus

Boek-fenomenen die ik niet snap (over dingen uit het wereldje van lezers en boekenliefhebbers die ik maar niet kan begrijpen)
Wat te lezen na Harry Potter (waarin ik verschillende boeken deel die allemaal een of meerdere dingen gemeen hebben met de Harry Potter-serie)
ZomerLezen: boeken van overleden auteurs (want de mooiste manier om een auteur te herinneren is door diens boeken te blijven lezen)

De best gelezen blogposts van september

Wat boekenliefhebbers niet meer willen horen (een blogpost met een knipoog, want het leven moet wel een beetje leuk blijven)
Budgettips voor lezers (waar kun je goedkoop je leesvoer vandaan halen?)
Instant afknappers bij boeken (een lijstje met dingen die maken dat ik een boek per direct weg leg en niet meer oppak)

Negativiteit scoort beter dan optimisme

Iets wat me al langere tijd opvalt: negativiteit scoort. De serie ‘wat ik niet uitlas’ heeft met twee verschillende afleveringen deze lijst gehaald, en blogposts over negatieve dingen of met een negatieve titel scoren vaak beter dan de positieve(re) blogposts. Dat voelt soms een beetje raar, want in de boekenwereld valt men nogal over je heen als je niet enthousiast, positief en leesbevorderend genoeg bent, en tegelijkertijd staan er in dit overzicht en in de top-5 van dit jaar diverse blogposts die een negatieve titel hebben. Alsof je af zit te geven op hoe ongezond fastfood is terwijl je een dienblad vol fastfood voor je neus hebt staan.

De best gelezen blogposts van oktober

Wat ik niet uitlas… (deel 15) (een langlopende serie op mijn blog die vaak erg goed scoort)
Waarom ik een aantal boek-gerelateerde facebookgroepen verliet (waarin ik uitleg waarom ik wegging uit een paar boekgerelateerde Facebookgroepen – hint: eerlijk en zuiver modereren is een kunst)
De kater van… Het boek dat te sloom was (ook ‘de kater van…’ is een langer lopende serie, en deze keer ging het dus over een boek wat maar niet op gang kwam)

De best gelezen blogposts van november

40 boeken voor als je je een beetje down voelt (40 titels die jou uit je dipje kunnen slepen, dus)
Wat ik niet uitlas… (deel 16) (deel 16 in deze populaire serie)
Waarom ik bijna geen boeken koop bij bol.com (een oude blogpost, waarin ik uitleg hoe bol punt com de boekenmarkt kapot maakt)

De best gelezen blogposts van december

Hartverwarmende boeken voor koude dagen (een blogpost die ik schreef met onder andere mijn blogcollega Naomi in gedachten, want zij houdt niet van winter, kou en grijs weer. Ik wel.)
Waarom ik niet aan BookTok doe (het superhippe mege leesbevorderende BookTok mijd ik liever, en in deze blogpost leg ik uit waarom)
Zijn boekverfilmingen de moeite waard? (waarin ik inga op de verhaalkwaliteit en de keuzes van boekverfilmingen vs de originele boeken)

De statistieken van 2022

En dan nu de statistieken. Ik heb weer meer bezoekers en views gehaald dan vorig jaar, maar de stijging is niet zo gigantisch. Ik vermoed dat dit deels komt omdat we ook weer andere dingen mogen doen en deels omdat er ook een grens zit aan het aantal bezoekers en views dat je binnen kan halen met een Nederlandstalig boekenblog waar drie keer per week een blogpost op verschijnt. Ik heb dit jaar zo’n 31,7 duizend bezoekers gehad op mijn blog, en ik hoop dat het aantal views nog net voor 2023 de 50.000 aantikt (of een ietsje pietsje overschrijdt 😉 ). Bezoekers zijn ook minder wereldwijd dan andere jaren, maar dat vind ik niet erg.

De meeste die ‘zomaar’ binnenkomen op mijn blog komen via de zoekmachines binnen, en Facebook is een goede tweede. Twitter, LinkedIn en Pinterest kunnen een beetje met elkaar concurreren, maar vallen in het niet in vergelijking met de bezoekers via Facebook en de zoekmachines. Nu ben ik voor mijn blog ook vrij actief op Facebook, dus dat is wel te verklaren.

De best gelezen blogposts van 2022

Goed, en dan nu de best gelezen blogposts van dit jaar. Voor alle duidelijkheid zeg ik het nog maar eens: deze posts telden niet mee voor de maandelijkse top 3, want dat was gewoon ontzettend saai geworden (12 keer ‘lezen voor de lijst: mijn aanraders’ op 1 is gewoon niet zo boeiend). Ik vermoed dat Lezen voor de Lijst zo’n populaire blogpost is omdat er veel mensen googlen op ‘lezen voor de lijst aanraders’ of iets dergelijks. Voor iedereen die op die manier binnen kwam: ik heb ook heel veel andere leuke blogposts! 😉

Lezen voor de lijst: mijn aanraders (15-18 jaar) (dit is al jaren de best bezochte blogpost, dus het verbaast me niets dat deze bovenaan staat)
Prachtige Poezie: De Idioot in het Bad van M. Vasalis (dit was echt een verrassing, ik heb geen idee waarom deze oppopte in de statistieken)
Boekenseries waar ik mee gestopt ben (een blogpost met een dubbel gevoel, want ik ben in een van de Facebook-groepen waar ik later uit gestapt ben neergesabeld om deze blogpost)
Redenen om een boek niet uit te lezen (een oudere blogpost, maar kennelijk nog steeds heel populair)
Thee uit de supermarkt: aanraders en afknappers (ik moet zeggen: ik vind het fijn dat een van mijn thee-blogposts deze lijst heeft gehaald. Blogposts over thee worden doorgaans veel slechter gelezen dan de blogposts over boeken/lezen)

En dat was mijn jaaroverzicht van 2022! Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling. Wees voorzichtig met vuurwerk (je hebt ogen nodig om te lezen en handen om een boek vast te houden) en tot volgend jaar!

8 gedachtes over “Het BookSomeTea-Jaaroverzicht 2022

 1. Tjeerd zegt:

  Leuk om zo weer even door een aantal posts heen te gaan. Wel jammer dat negativiteit beter scoort. Aan de andere kant: daar zitten kranten natuurlijk ook vol mee. Desondanks hoop ik op een positief nieuw blogjaar!

  Like

 2. Naomi zegt:

  Wat een leuk idee om ook per maand de best gelezen blogs weer te geven! Grappig ook dat ik me veel van die best gelezen blogs nog wel kan herinneren. Blijkbaar zijn dat blogs die blijven hangen.
  Fijne jaarwisseling!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.