Open brief aan CPNB

Beste collega’s van het CPNB,

Ja, ik zie jullie als collega’s. Net als jullie zet ik me in voor de propaganda van het lezen van boeken in het algemeen en het (al dan niet vertaalde/hertaalde) Nederlandse boek in het bijzonder. Net als jullie maak ik me zorgen om de ontlezing, en net als jullie zou ik graag zien dat alle mensen meer lezen.

Ik vraag me af of jullie mij (en in het verlengde daarvan mijn collega-boekbloggers, de bookstagrammers en de booktokkers) ook als collega(‘s) zien. Ik heb de indruk van niet. Jullie vragen je wanhopig af hoe je jongeren kunt bereiken. En dus komen er ‘kekke hiphopmeubels’ in bibliotheken, organiseren jullie Kinderboekenweken met zo braaf mogelijke thema’s (omdat anders de scholen met een streng-religieuze achterban gedoe krijgen), worden we middels de actie ‘Geef een boek cadeau!’ aangemoedigd om een klassieker te kopen voor een zacht prijsje en promoten jullie ZomerLezen.

Waarom ik me dan afvraag of jullie mij en mijn collega-bloggers, Bookstagrammers en BookTokkers als collega’s zien? Omdat jullie nogal ver gaan in ons negeren. Ik organiseer al vier zomers lang, sinds mijn blog bestaat, iedere zomer een serie ZomerLezen op mijn blog. Nog nooit hebben jullie de bijbehorende tweets geliket, nog nooit een reactie gegeven. En dan heb ik het nog niet over retweeten of doorposten op jullie sociale media. Ik zou toch denken dat, als jullie het zo belangrijk vinden om mensen aan het lezen te krijgen, jullie een dergelijk bericht op zijn minst zouden kunnen liken. Ik zie overigens ook dat jullie andere bloggers, Bookstagrammers en het hele BookTok negeren, dus ik weet dat het niet aan mij ligt. Maar toch. Wij krijgen best een hoop mensen aan het lezen, en BookTok is onder jongeren effectiever dan jullie campagnes, dus waarom negeren jullie dat soort initiatieven?

Ik weet niet waar het mis gaat, maar ik krijg de indruk dat jullie de kloof tussen jongeren en boeken vooral in stand houden. De boeken die bijvoorbeeld worden gekozen voor de actie Geef een Boek Cadeau zijn minstens 20 jaar oud. En hoewel ik het belang van de gekozen titels zeer zeker erken voor de Nederlandse Literatuur, denk ik niet dat je kinderen en jongeren aan het lezen krijgt met boeken die vaak vijf keer zo oud zijn als zij. Daarvoor is hun belevingswereld te ‘anders’. Iets wat jullie erkennen als het om Lezen voor de Lijst gaat (het Marga Minco-voorbeeld), maar niet als het gaat om de boeken die jullie kiezen voor jullie eigen acties.

Beste collega’s van CPNB, ik wil jullie in deze brief graag uitdagen. Durven jullie met jullie promoties de 21e eeuw in te stappen? Durven jullie boekbloggers, Bookstagrammers en BookTokkers te omarmen en te promoten? Durven jullie boeken te selecteren voor jullie acties die niet of al een groot succes zijn (NS Publieksprijs) of minstens 20 jaar oud (Geef een boek cadeau)? Durven jullie een keer voor een gewaagder thema te kiezen met de Kinderboekenweek? Ik noem maar alvast een paar opties: diversiteit, ziek en gezond, anders zijn, filosofie, gevoelens en emoties, de digitale wereld, vriendschap, superspannende boeken, mentale gezondheid/mentale aandoeningen… Durven jullie dat?

Wij als boekbloggers, Bookstagrammers en BookTokkers staan klaar om met jullie aan de slag te gaan. De vraag aan jullie is: durven jullie met ons mee te doen?

Met vriendelijke groet,

Nienke van BookSomeTea.

(P.S.: Collega-bloggers, Bookstagrammers en BookTokkers, wil jij je aansluiten bij deze brief? Laat het mij dan weten, dan zet ik jouw naam erbij, plus een link naar jouw blog/bookstagram/BookTok!)

14 gedachtes over “Open brief aan CPNB

 1. Ann Busquart zegt:

  In Vlaanderen lezen wij niet voor de lijst en de thema’s van de Jeugdboekenmaand (jaja, wij krijgen een hele maand 😊) zijn best oké. Had er eigenlijk nog niet bij stil gestaan dat het in Nederland allemaal veel braver is. Maar je hebt me de ogen geopend en ik sluit me daarom graag aan bij wat je zegt.
  Anderzijds wil ik ook wel even Hebban.nl vernoemen, die nu ook onder de vlag van CPNB werkt, en ik denk dat het daar wel oké zit wat aangereikte thema’s betreft.

  Geliked door 1 persoon

 2. Naomi zegt:

  Mooie brief en helemaal mee eens!
  Wat betreft dat thema voor de kinderboekenweek: er zijn ook elk jaar christelijke ‘alternatieven’ in de kinderboekenweek, dus voor scholen met een religieuze achtergrond zou een ander thema voor de kinderboekenweek geen issue hoeven zijn. Christelijke boekhandels en scholen werken met de christelijke boeken, is mijn ervaring. (Google maar eens op ‘christelijke kinderboekenweek’)

  Like

   • Naomi zegt:

    O, dat zou kunnen hoor. Maar ‘in mijn tijd’ trokken ze dus niet samen op. Ik dacht dat de christelijke kinderboekenweek zelfs een eigen thema had, maar weet het niet zeker.

    Like

   • Sandra Köhlenberg zegt:

    Helemaal mee eens. Afgelopen week nog bij het NOS journasl een item over Booktok. Brengt veel jongeren aan het lezen, maar dan vaak het fantasy genre. Maar wat maakt dat uit, als we met zijn allen maar lezen.

    Geliked door 1 persoon

   • booksometea zegt:

    En dat is een punt wat ik vaker maak: het is vijf over twaalf in de leescrisis, zullen we eerst eens zorgen dat iedereen leest (25% van de jongeren is laaggeletterd!) en daarna gaan we weer beginnen over inhoud, kwaliteit en dat soort dingen. Overigens is fantasy geen genre om op neer te kijken (blogpost daarover is in de maak!).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.