Boeken tegen de leesdip

Soms kamp je met een leesdip. Dat kan de beste overkomen, en mij is het ook wel eens overkomen. Momenteel kampt Naomi van Hoofdtaal met een vrij stevige leesdip, en zoals het een goede blogcollega betaamt, heb ik voor haar een lijstje gemaakt met boeken om lekker snel uit de leesdip te komen. En omdat ik me ook voor kan stellen dat dit lijstje niet voor iedereen werkt, heb ik ook een lijstje gemaakt met die dingen waar je ‘boek tegen de leesdip’ aan moet voldoen.

Waar moet een boek tegen de leesdip aan voldoen

Het allerbelangrijkste is denk ik dat het boek over een onderwerp gaat wat je aanspreekt, en in een genre zit wat je aanspreekt. Ik ben zelf geen fan van oorlogsboeken, dus voor mij zal een oorlogsboek niet snel datgene zijn wat mij uit een leesdip gaat trekken. Ook ben ik niet dol op spionage, dus ook dat zal ik niet snel pakken in een leesdip. Kies dus iets met een thema en binnen een genre wat sowieso een succes is bij je.

Dan is het ook heel belangrijk dat je lekker snel in een verhaal zit. Een verhaal met een lange opbouw kan heel fijn zijn, maar niet in een leesdip. Het kan ook helpen om een boek te kiezen met een superspannende openingsscène (al dan niet met cliffhanger), zodat je een soort push hebt om verder te lezen. Een andere tip die ik vaker geef: kies een jeugdboek of een YA-boek. Omdat die boeken vaak iets makkelijker lezen voor een volwassene, kan dat best werken om je leesdip te overwinnen.

Vaak komt zo’n leesdip ook ergens vandaan. En zonder daar nu al te diep op in te gaan: mijn ervaring is dat het fijn is om de onderwerpen/thema’s die de leesdip hebben veroorzaakt te vermijden. Op die manier wordt je boek een plek waar je even niet bezig hoeft te zijn met je stomme situatie, en dat helpt vaak bij de motivatie. Even ontsnappen. Lezen heeft daarbij nog een fijne functie, want lezen (zeker lezen van papier) brengt je ademhaling tot rust. En dat is in tijden van stress altijd goed.

En tot slot: een boek moet niet te ingewikkeld zijn. 15 verschillende personages is hartstikke leuk, maar niet als je in een leesdip zit en zoekende bent om die te overwinnen. Kies voor iets waarin maar 1 persoon de hoofdrol heeft, of kies een boek waarin de verhoudingen tussen de mensen Heel Erg Duidelijk zijn.

Mijn aanraders tegen een leesdip

Oké, genoeg geanalyseerd en gefilosofeerd: tijd voor boekentips! Boekentips tegen de leesdip, wel te verstaan.

Categorie Feelgood

Sowieso de serie Valerie Lane, want die boeken lezen heel makkelijk en de letters zijn best groot. Daarbij is het verhaal lekker luchtig en bij de meeste delen gewoon ‘rechttoe rechtaan’ lezen. Geen ingewikkelde dingen met wisselingen van personages of perspectief, gewoon lekker leesvoer. Ik heb drie delen van deze serie inmiddels besproken op mijn blog: De theewinkel vol geluk, De chocolaterie van je dromen en De betoverende antiekzaak.

Meer behoefte aan een warme knuffel in boekvorm? Dan is De kleine bakkerij aan het strand iets voor jou. Het eerste deel van deze serie heb ik besproken op mijn blog, en dit is een fijne serie als je toe bent aan iets meer diepgang dan de eerste de beste romantische komedie. Het is zeker geen diepgaand verhaal, maar wel een heel fijn verhaal met iets meer ‘body’ dan de serie Valerie Lane.

Ook altijd goed: Jill Mansell. Haar boeken zijn gezellig, voorspelbaar en grappig, met precies genoeg variatie om boeiend te blijven, ook als je al meerdere delen gelezen hebt. Persoonlijke aanraders zijn ‘Je bent geweldig’ (ik bedoel, alleen die titel is al fijn), ‘Open Huis’, ‘Kapers op de kust’, ‘De prins op het verkeerde paard’, ‘Ondersteboven’ en ‘Niet Storen!’

Categorie detective/thriller

Met anti-leesdip-boeken kun je bij detectives & thrillers twee kanten op: of je zoekt iets met een herkenbaar patroon (vaak zijn dit de boeken waar meer focus ligt op de puzzel en minder op bloed, ontploffingen en snelheid) of juist voor een supersnelle detective met heel veel vaart, korte hoofdstukken en zonder herkenbaar patroon.

Zoek je boeken met een herkenbaar patroon, dan zou ik een Baantjer aanraden. Herkenbaarder kan bijna niet! Daarbij zijn dit ook hele fijne boeken om te luisteren, en luisterboeken zijn stiekem ook heel fijn tegen de leesdip. Geen zin in Baantjer? Dan is Een voor Een van Ruth Ware een fijne, net als De Erfenis van Jennifer Lynn Barnes of De Mitford Moorden van Jessica Fellowes.

Ben je meer van de snelle thrillers zonder al te veel (tijd voor) gepuzzel? Dan zijn de boeken van M. J. Arlidge een aanrader, net als Dert13n van Steve Cavanagh. Heb je deze al gelezen? Mooi, dan is het tijd voor het vervolg: FiftyFifty. Ook de serie De Vallei van Krystyna Kuhn is superspannend en leest heel snel, net als de Project Persefone-serie van Michelle Gagnon.

Categorie fantasy

Liever even helemaal niet met de realiteit bezig zijn, maar alleen met elfjes, magiërs, heksen en draken? Geen probleem, ook daar zit het nodige bij wat prima werkt tegen een leesdip.
(En ja, Naomi, ik weet dat jij dit niet snel zal pakken, maar hé, andere mensen wel, dus ik geef ook wat tips voor hen, oke?)

Wat dacht je bijvoorbeeld van de serie ‘The Forest of Good and Evil’ van Gena Showalter, dat speelt in een wereld waar men sprookjes ziet als voorspellingen, voorspellingen die ook daadwerkelijk uitkomen. Het zijn dikke boeken, maar ze lezen makkelijk weg en je wisselt niet van perspectief, dat scheelt vaak enorm bij een leesdip. Het eerste en tweede deel zijn inmiddels verschenen in het Nederlands, en heten ‘Koud als Sneeuw’ (vertaling van The Evil Queen – mag jij raden welk sprookje centraal staat in dit boek 😉 ) en Breekbaar als Glas (vertaling van The Glass Queen). Het voordeel van deze serie is dat je de boeken ook als standalone kunt lezen.

Ben je een meer ervaren fantasylezer? Dan kan ik de boeken van Sarah J. Maas van harte aanbevelen. Haar serie De Glazen Troon begint rustig en bouwt langzaamaan op naar high fantasy. Hof van Doorns en Rozen (ook bekend onder de afkorting ACOTAR) is meteen high fantasy, maar ook hier zit een opbouw in, en (voor wie er van houdt) een mooi ‘Belle en het Beest-motief’. Crecent City is een serie die goed ligt bij de fans van urban fantasy (zeg maar fantasy maar dan met mobieltjes en computers).

Helemaal nieuw in het fantasygenre? Dan zijn de series Nevermoor, Harry Potter, Muse Academy en Three Dark Crowns aanraders voor je. Niet omdat ze rustig beginnen of kinderachtig zijn, maar omdat ze mikken op een iets jongere doelgroep, waardoor je iets rustiger het genre in wordt geleid. Niet onprettig, als het je eerste kennismaking is met een genre vol zwaarden, enge schepsels en pratende wezens.

9 gedachtes over “Boeken tegen de leesdip

 1. Deborah Hamar zegt:

  Inderdaad zorgen dat je iets gaat lezen wat je interesse heeft!! En wat ook fijn is om soms eens een kort verhaal te lezen. Dus geen dikke pil.
  Zelf vind ik het heel verfrissend om eens van de gebaande paden af te gaan. Iets lezen wat totaal niet in mijn straatje ligt. Het leuke is dat ik op die manier al een paar series heb gelezen die ik anders niet zo snel gelezen zou hebben. Voorkomt overigens ook mijn leesdip. 🙂

  Like

 2. Mevrouw Marloes zegt:

  Ik heb al een hele tijd een leesdip. Net heb ik het boek ‘A Good Girl’s Guide to Murder’ besteld. Zie dit boek veel voorbijkomen en tegen mijn leesdips helpen vaak thrillers of youngadultboeken. Hopelijk helpt dit boek me weer in een leesflow te komen. Als het goed is komt het morgen binnen.

  Like

   • Mevrouw Marloes zegt:

    Ik zocht dat net op, want ik kende het niet. Blijk dat ik het toch ken, want ik heb het eerste deel gelezen ergens aan het begin van de middelbare. Deel twee ooit gekocht, maar volgens mij nooit gelezen. Helaas heb ik ze op een gegeven moment weggedaan, maar ik ga ze onthouden. De Wings-serie van Aprilynne Pike wil ik ook weer eens opnieuw lezen. Die las ik als tiener meerdere keren en zal nu nog steeds wel makkelijk weglezen.

    Geliked door 1 persoon

 3. Naomi zegt:

  Hoorde je dat gezucht net? Dat was m’n leeslijst. Die bezwijkt bijna onder z’n net aangevulde last;). Dankjewel voor de tips! Ik heb er twee (Valerie Lane 1 en Eén voor één) gelijk gereserveerd bij de bieb.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.