Welke soorten thee zijn er?

In de theewinkel kun je verschillende soorten thee kopen. Hartstikke leuk, maar wat betekenen al die namen en welke soorten thee zijn er eigenlijk? In een fysieke theewinkel kun je om hulp en uitleg vragen, maar in een online theewinkel is dat vaak wat lastiger. Dus komt BookSomeTea je helpen, met een uitgebreide uitleg van welke soorten thee er zijn.

Soorten Thee

Zwarte thee

Zwarte thee is waarschijnlijk een van de meest bekende theesoorten. Bij zwarte thee worden de theeblaadjes volledig gefermenteerd, waardoor de theeblaadjes een donkere kleur krijgen (die ze vervolgens ook afgeven aan het hete water waar je de thee mee zet). Zwarte thee kun je op hoge temperatuur zetten (met kokend water dus), en deze thee heeft een diepe smaak. De kleur van zwarte thee varieert van roodbruin tot diep donkerbruin.

Oolong thee

Oolongthee is halfgefermenteerde thee, en deze theeblaadjes zijn dus maar half geoxideerd. Oolongthee is lichter van kleur dan zwarte thee, maar donkerder van kleur dan lichte thee. Daarnaast zie je dat de blaadjes op een andere manier krullen dan bij zwarte thee of groene thee. Na het zetten heeft de thee een donkergele tot lichtbruine kleur. Oolongthee kun je het beste zetten met water dat ongeveer 80 graden is.

Groene thee

Groene thee is ongefermenteerde thee, en deze thee is dus niet geoxideerd. Groene thee heeft na het zetten een licht geelgroene kleur, en de blaadjes zien er ook gedroogd (dus nog voor het zetten) groen uit, variërend van grasgroen tot donkergroen. Groene thee kun je het beste zetten met water dat ongeveer 70 graden is. Als de thee zurig smaakt, heb je hem te heet gezet.

Witte thee

Witte thee zijn de jonge theeblaadjes van de theeplant. Deze theeblaadjes zijn ongefermenteerd, en de thee heeft een hele lichte, delicate smaak, bijna met een romige afdronk. Na het zetten is de thee lichtgeel van kleur, en net als groene thee moet je deze thee niet te heet zetten: een graad of 60-70 is ideaal.

Jasmijnparels

Jasmijnparels zijn een vorm van groene thee. De uitlopers van de theeplant worden handmatig opgerold (daardoor is deze thee ook wat duurder dan gewone jasmijnthee) en daarna gearomatiseerd met jasmijn. Jasmijnparels zet je op dezelfde temperatuur als groene thee. Kenmerkend voor jasmijnparels is het uiterlijk: gedroogd zien ze eruit als bolletjes ter grootte van een erwt, na het zetten zie je dat het een soort bloemknopjes zijn.

Theebloemen

Theebloemen bestaan doorgaans uit groene thee met wat bloemen, met de hand samengebonden om zo een mooi plaatje te creëren na het zetten van de thee. Deze thee moet lang trekken voor de hele bloem zich heeft ontvouwen, langer dan ik zou adviseren voor groene thee. Theebloeemen zou ik daarom vooral zetten als je gasten hebt waar je indruk op wil maken of die je een mooie show wil geven, want doordat deze thee zo lang moet trekken wordt de smaak wat bitter. Theebloemen kun je het beste zetten in een glazen theepot, anders gaat al het spektakel aan je neus voorbij.

Kruidenthee

Kruidenthee is in de meest letterlijke zin van het woord geen thee, omdat het niet van de theeplant komt. Maar het wordt vaak wel als thee gezien/verkocht, omdat het ook een warme drank is die ook gezet wordt met warm/heet water, geserveerd wordt in dezelfde bekers/glazen als thee en net zo veel/weinig calorieën bevat als thee. Kruidenthee wordt meestal gezet van kruiden (vers of gedroogd), rozenbottel en/of gedroogd fruit, al dan niet in combinatie met bloemen, specerijen, noten en/of bitteramandelolie.

Thee-terminologie

Assam, Ceylon, Darjeeling…

Deze namen verwijzen naar de streek waar de thee verbouwd is. Assam is doorgaans wat zwaardere thee (sterker van smaak), Ceylon is een thee die veel gebruikt wordt in melanges (een beetje een allemansvriendje dus) en Darjeeling is een thee die bekend staat als de champagne onder de thee. De smaak van deze thee is zeer verfijnd.

First flush/Eerste pluk/Lentepluk, Second flush/Tweede pluk/Zomerpluk, Herfstpluk

De eerste pluk (first flush) wil zeggen dat dit de pluk is uit het begin van het theeseizoen, de tweede pluk (second flush) wordt geplukt in de zomer, de herfstpluk is de laatste pluk van het theeseizoen. Dit gaat vooral op voor de Darjeeling, de champagne onder de theesoorten. Maar ook andere theesoorten (waaronder de Assam) kennen deze invloed van de seizoenen. De drie verschillende plukken smaken allemaal net even anders: de lentepluk smaakt doorgaans wat lichter, de zomerpluk is wat zwaarder en de herfstpluk is wat milder en ronder van smaak. De verschillende plukken kennen vaak ook een verschillende prijs.

Orange Pekoe

Orange Pekoe is een kwaliteitsaanduiding: een thee die het label Orange Pekoe krijgt, bestaat alleen uit jonge scheuten thee. Het is, in tegenstelling tot witte thee, wel gefermenteerde (en dus zwarte) thee, maar bestaat dus alleen uit de jonge scheuten thee. Flowery Orange Pekoe bestaat uit jonge scheuten met knoppen.

Versierde thee

Versierde thee is thee die is gearomatiseerd met bloemen, kruiden, fruit, specerijen of andere smaakmakers/smaakversterkers. Bijvoorbeeld jasmijnthee, theebloemen of earl gray. Geen thee met slingertjes en ballonnen dus, wel thee met extra smaak. Vaak ziet deze thee er ook iets vrolijker uit (door de bloemblaadjes en de stukjes fruit), vandaar de naam ‘versierde thee’.

Melange

Een melange betekent dat er verschillende theesoorten gebruikt zijn om de thee samen te stellen. Dit kan een mengsel zijn van thee uit verschillende regio’s, maar ook een mengsel van thee uit verschillende seizoenen. De meeste thee die je in de supermarkt koopt is een melange, omdat het bij supermarktthee van belang is dat de smaak constant is. Bij een theewinkel staat doorgaans aangegeven of het een melange of een enkele theesoort betreft. Mocht dit niet duidelijk zijn, kun je er altijd even naar vragen.

6 gedachtes over “Welke soorten thee zijn er?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.