Spill the tea: Bijzondere boekengewoontes

Als boekenliefhebber heb ik ook een aantal boekengewoontes. Geen wereldschokkende dingen, wel dingen die sommige mensen als ‘een beetje bijzonder’ zouden noemen. Een aantal van die dingen deel ik vandaag.

Ik moet altijd een stapel bibliotheekboeken in huis hebben. Ja, mijn kasten staan vol boeken. Toch moet ik een stapeltje biebboeken in huis hebben, anders word ik onrustig. Gelukkig voor mij is de bibliotheek dichter bij mijn huis dan de supermarkt.

Ik heb verschillende luisterboeken voor verschillende momenten. Voor het opruimen van de boodschappen (die worden thuisgebracht door die supermarkt met kleine elektrische autootjes) heb ik een ander luisterboek dan als ik onderweg ben naar mijn werk, en als ik gezellig creatief bezig ben heb ik een ander luisterboek aan dan als ik aan het koken ben.

Voor sommige boeken moet ik ‘in de stemming’ zijn. Nee, dit gaat niet over erotische boeken. Maar ik merk dat ik in tijden met meer onzekerheid eerder naar een detective dan een thriller grijp, en in periodes dat ik stabieler ben, kan ik meer verschillende genres uitproberen. Tja, zo werkt mijn hoofd nu eenmaal.

Als ik een boek al ken, mag ik soms stukjes overslaan van mezelf. Ik herlees regelmatig boeken, en soms mag ik van mezelf een stukje overslaan bij het herlezen. Omdat ik weet dat ik dat stukje niet zo leuk vind, maar de rest van het verhaal wel, en ik zo in ieder geval blijf lezen. Ik weet toch wel wat er is gebeurd, dus dat hoef ik dan niet in detail te herhalen.

Ik neem onderweg liever een bibliotheekboek mee dan een boek van mezelf. Reizen in het algemeen en met het ov reizen in het bijzonder zijn niet echt bevorderlijk voor het uiterlijk van je boek. Daarom lees ik eigen boeken liever thuis, en neem ik onderweg graag een bibliotheekboek mee. Die zijn iets reisbestendiger, zeg maar.

Ik heb een speciale selectie boeken ‘voor op mijn nachtkastje’. Deze boeken zijn triggervrij voor mij, en omdat ik ze door en door ken ook helemaal veilig. Ik heb een vrij stevig slaapprobleem, en deze boekjes helpen mij om iets rustiger in slaap te vallen.

Ik heb/kijk geen BookTube of BookTok, en ik doe ook niet aan Bookstagram. Bookstagram vind ik doodvermoeiend, en ik hoef niet zo nodig met mijn hoofd op camera. Daarbij lees ik in het Nederlands, en veel BookTube en BookTok is gericht op Engelstalige boeken. Dat voegt voor mij gewoon niet zo veel toe.

Wat is jouw bijzondere boekengewoonte?

4 gedachtes over “Spill the tea: Bijzondere boekengewoontes

 1. rinapka zegt:

  Mijn gewoontes?
  Inderdaad moeten er biebboeken in huis zijn.
  Op mijn nachtkastje ligt een feel-good of ik herlees boeken als Duiventil, de boeken van Mirjam Schippers.
  Luisterboeken “lees” ik zelden en als ik dat doe is dat om het boek beter te begrijpen.
  Naar dingen waar ik moet wachten, neem ik altijd een boek mee dat in mijn tas past, dus meestal een paperback of pocket, dwarsliggers niet, die vind ik niet fijn lezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.