Warme thee voor koude dagen

Het is eindelijk weer lekker koud, de eerste sneeuw van dit seizoen is alweer gevallen en je kunt zonder winterjas niet meer de straat op. Koud dus, en goed koud ook. En wat is er heerlijker dan een warme drank als het koud is? Precies, niets. Tel daarbij op dat warm drinken voor de meeste mensen nog steeds binnen hun budget ligt, en je snapt het: warme dranken zijn ideaal op koude dagen. En omdat dit BookSomeTea is, focus ik vandaag op een warme drank in het bijzonder: thee.

Thee is een warme drank die doorgaans redelijk budget-vriendelijk is, en die je zo duur kunt maken als je zelf wil. Een doosje thee kun je vaak al voor minder dan een euro kopen, en dan heb je doorgaans 20 kopjes thee uit dat ene doosje. Water zou ik opwarmen in een waterkoker of desnoods de magnetron, maar niet op het vuur (tenzij je het water gebruikt waarin je ook je eitje gekookt hebt). De waterkoker is namelijk sneller en goedkoper.

Oke, laten we even beginnen met een paar open deuren in te trappen: alles waar ‘autunm’, ‘herfst’ of ‘winter’ op staat, kan dienen als een verwarmende thee. Datzelfde geldt voor alles waar ‘chai’ op staat. Ik ga er even vanuit dat je dat zelf kan bedenken (en zo niet, dan heb ik het bij deze gezegd). Dus kom je hier voor de opties die net iets meer ‘out of the box’ zijn.

*NB: ik weet dat veel mensen gember ook als een heel verwarmende thee zien, maar ik vind gember niet lekker dus ik noem die theesoorten hier niet.

Verwarmende thee in een zakje

Rooibos Honing. Zowat iedere supermarkt verkoopt wel een rooibos honing, en dit is vaak een heerlijk zoete thee, heerlijk, warm en gezellig. Dit is echt een aanrader voor zoetekauwen.

Groene thee Sinaasappel Kardemom (te koop bij Albert Heijn). Over het algemeen zou ik je geen groene thee aanraden voor de winter (want deze thee moet je niet te heet zetten), maar groene thee met sinaasappel en kardemom is wel heel erg passend, want zowel kardemom als sinaasappel zitten vaak in thee met een winterthema.

Caramelised Pear. Ook dit is een thee die in bijna iedere supermarkt wel te koop is (soms onder de naam ‘kaneel en peer’ of iets dergelijks). Deze thee is zowel zoet als een beetje kruidig, en daardoor vaak geliefd bij kinderen. Deze thee bevat overigens wel cafeïne, dus hou daar rekening mee als je slaapproblemen hebt.

Warming Orange & Cinnamon (van Clipper). Dit is kruidenthee, maar dan niet zo zoet van smaak als de rooibos honing of de rooibos vanille. Erg geschikt dus voor mensen die graag iets zonder cafeïne drinken, maar dan niet zo zoet.

Appel & Kaneel. Ook dit is zo’n thee die bij verschillende supermarkten in het assortiment zit (al dan niet onder de naam ‘Turkish Apple’). Ook deze thee is populair bij kinderen, al is deze thee vaak wat sterker van smaak dan de Caramelised Pear. Het is een zoete thee, maar met een wat diepere theesmaak. Deze thee is heel fijn voor als je koud en nat uit school of werk komt.

Rooibos Venkel & Anijs (La Place/Jumbo). Dit is een thee vol herfstige sinterklazige smaken, dus iedereen die daar van houdt zit met deze thee gebakken. Leuk is ook dat je deze smaakcombinatie niet vaak tegenkomt, waardoor je ook een uniek kopje thee kunt serveren. Extra leuk dus als je bezoek hebt.

Rooibos Vanille (Lidl). Je zou het misschien niet zeggen, maar de rooibos van de Lidl is een van de betere die je in de supermarkten kunt kopen. De rooibos vanille is extra aan te raden, want die is heel aromatisch. Daarnaast zorgt de geur van vanille ervoor dat je je veilig en geborgen voelt. En dat is natuurlijk altijd een fijne bijkomstigheid.

Verwarmende losse thee

Haardvuurmelange (van Simon Levelt). Dit is een rooibosthee die net zo goed ‘Rooibos Appeltaart’ zou kunnen heten, want er zit appel in, vanille, kaneel en stukjes amandel. En hallo, wie wil er nu geen warme appeltaart met dit weer? Juist, dat bedoel ik.

Tuin van Monet (Thee van de Markt). Ook dit is een rooibos, maar dan met kardemom (een specerij wat je ook terugvindt in chai) en rozenblaadjes. Dit is net even een ander smaakje dan de meeste soorten thee die ik hier noem, dus als je zin hebt in iets anders dan anders, dan is dit zeker een aanrader.

Rooibos Vanille Dadel (Theexpress). Dit is een enorm zoete rooibos, die doet denken aan een vakantie in een land met heel warm weer en veel zand. Ben jij niet blij met deze kou en wil je je graag even inbeelden dat je in een ander (warmer) land bent? Dan is dit jouw thee.

Purple Melody (Tea of Tree). Pruimen, sinaasappels, steranijs… Een zoete, kruidige en winterse combinatie van smaken. Deze thee is zonder cafeïne en door de zoete smaak erg geschikt voor kinderen. Wel is dit een prijzige thee, dus deze zou ik cadeau vragen of gebruiken als traktatie.

Zelf verwarmende thee samenstellen

Je kunt ook zelf een lekkere thee samenstellen, en dat kan niet alleen heel lekker zijn, maar ook heel leuk. Je kunt de hoeveelheden per persoon aanpassen, maar ook een grote pot zetten. Een paar opties:

Sinaasappel, kaneel, kruidnagel & steranijs. Winterse ingrediënten, die samen voor een heerlijke thee kunnen zorgen. Reken per persoon op 1 schijfje sinaasappel, 1-2 kruidnagels, een halve steranijs en een kwart kaneelstokje. Doe de ingrediënten in een glas, beker of theepot, en giet er heet water op. Laat 5-10 minuten trekken.

Citroen & Honing. Deze combinatie wordt vaak gebruikt voor mensen die ziek zijn. De vitamine C in de citroen zou, in combinatie met de geneeskrachtige effecten van honing (honing vernietigt iedere bacterie en ziekteverwekker), heilzaam zijn tegen griep en verkoudheid. In hoeverre je dit wil geloven is aan jou, maar het is wel lekker. Doe schijfjes citroen en honing naar smaak in een glas, beker of theepot, giet er heet water op en laat een poosje trekken.

Geplaatst in: thee

6 gedachtes over “Warme thee voor koude dagen

 1. Naomi zegt:

  Oei, ik dacht: die peersmaak sla ik over, want dat lijkt me niks. Lees ik dat daar cafeïne in zit. Dat zou dus mijn koffieprobleem op kunnen lossen;). Misschien toch eens proberen.

  Like

 2. Aritha zegt:

  Wat een leuke blog is dit. Thee interesseert me, dus vandaar. Ik vind het niet lekker maar omdat ik niet te veel koffie wil drinken, zet ik graag thee als alternatief voor water.

  Ik ben gek op rooibosthee van van Simon Levelt. Misschien ook wel om het kleurtje. Beetje rood. De soorten die jij noemt zijn zo leuk, Nienke. De tweede die je noemt lijkt me wel wat om te nemen naast mijn eeuwige rooibos. Misschien laat ik je nog weten hoe het me bevalt.

  Like

  • booksometea zegt:

   Bedankt voor je compliment! Ik ben benieuwd wat je van de groene thee vindt. Zet die niet te heet, want dan wordt de thee niet lekker (volledige uitleg staat bij de blogpost ‘groene thee? Niet te heet svp!’)

   Ik denk dat je Tuin van Monet dan ook wel kan waarderen, dat is Rooibosthee, met onder andere kardemom.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.