Fijne low-budget boekenactiviteiten voor de voorjaarsvakantie

Tweederde van het land heeft op dit moment voorjaarsvakantie (en dat laatste deel heeft zich vorige week kapotgefeest dus die kunnen eigenlijk nog wel een weekje vakantie gebruiken 😉 ), dus ik dacht: laat ik eens wat fijne boekenactiviteiten op een rijtje zetten die je deze vakantie kunt ondernemen. En omdat alles steeds duurder wordt, doen we de low-budget-variant. Ik ga uit van maximaal 5 euro per persoon, en er zitten ook een aantal activiteiten bij die geheel gratis zijn of kunnen.

NB: in dit plan ga ik er wel van uit dat er ten minste 1 bibliotheekkaart/abonnement op de (online) bibliotheek in huis is. Tot 18 jaar kun je gratis lid worden van de bieb, en voor minima zijn er vaak kortingsregelingen. Daarnaast ga ik er van uit dat je op een manier toegang hebt tot internet/wifi (al dan niet in de bieb).

Low-budget boekenactiviteiten (max 5 euro per persoon)

Ga op bibliotheek-expeditie. Kies een vestiging uit waar je niet zo vaak komt (bij voorkeur een grotere vestiging) en verken die uitgebreid. Zoek boeken uit, ga op verkenning, of installeer jezelf ergens met een boek en ga dat in alle rust zitten lezen. Als het budget het toelaat, kun je jezelf ook trakteren op een kopje koffie of thee. Neem een flinke stapel boeken mee naar huis, en moedig eventuele kinderen/jongeren ook aan om dat te doen. Er zijn in veel bibliotheken genoeg boeken voor kinderen en jongeren. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijd van wie het boek kan vinden met de bijzonderste cover, laat ze op zoek gaan naar het spannendste boek dat ze kunnen vinden (of juist het meest romantische). Vraag ze vijf boeken met een kaft in een bepaalde kleur te zoeken of laat ze helemaal los en zeg dat ze hun hele pas vol mogen zetten met materialen. Al komen ze met 7 dvd’s, 2 games en een tijdschrift, het is goed. Het is immers vakantie!
Kosten: reiskosten (optioneel, je kunt ook met de fiets gaan) en een kopje koffie/thee (optioneel).

Superdeluxe-leesmiddag of lees-avond. Dit is echt een fijne optie, want je kunt dit net zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Wat je nodig hebt is in ieder geval een boek en een fijn plekje om te zitten. Dat is een gewone leesmiddag of lees-avond. Maar hoe maak je die nou superdeluxe? Bijvoorbeeld met warme/zachte dekentjes (mijn kat is het heel erg eens met deze optie 😉 ), lekker drinken, wat te eten, kaarsjes en/of een fijn achtergrondmuziekje. En vergeet, in het geval van de avond-editie, de goede leeslampen niet!
Kosten: iets te drinken, iets te eten, kaarsjes (optioneel) en een dekentje (optioneel, de goedkoopste die ik tegenkwam was deze van Ikea voor 2 euro). De overige 3 euro pp kun je besteden aan iets lekkers te eten (tip: een zak pofmais heb je al vanaf 1,50 en daar zit genoeg in om zeker 7 schalen popcorn te maken die je ook nog eens helemaal naar eigen inzicht op smaak kan brengen) en iets lekkers te drinken.

Boekenleggers knutselen met een luisterboek aan. Dit is ook een uitstekende manier om de kosten in de hand te houden en toch een leuke (mid)dag te hebben: maak boekenleggers met een luisterboek op de achtergrond. Luisterboeken kun je lenen bij de bibliotheek, online lenen (downloaden en tijdelijk op je device zetten) bij Online Bibliotheek en er staan zelfs een paar legale luisterboeken op Spotify. Het knutselen zelf kun je net zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Je kunt kleurplaten printen en daar boekenleggers van maken, of boekenleggers haken, of zelfs knopen. Je kunt je uitleven met aquarel, handlettering, kralen en naald en draad.
Kosten: hobbyspullen (inclusief potloden en haaknaalden) zijn goedkoop bij Action en Wibra. Boekenvoordeel heeft een redelijk assortiment haakgaren en ‘papierhobby’ voor een acceptabel bedrag. Als je voor 1 materiaalcategorie kiest (dus of papier of naald en draad of kralen), dan kun je voor de 5 euro best een hoop boekenleggers maken.

No-budget/gratis boekenactiviteiten

Voorleesuurtje in de bieb. De meeste bibliotheken hebben een voorleesuurtje, eens in de week komt er een vrijwilliger een uurtje voorlezen. Dit is een geschikt uitje voor jonge kinderen en/of kinderen met een taalachterstand. Soms heten deze voorleesuurtjes ook wel ‘ouder&kind’-ochtend/middag, en kun je er andere ouders van jonge kinderen ontmoeten. Gezelligheid voor jou en je kindje dus!

Workshop/activiteiten in de bieb. In de vakanties organiseren veel bibliotheken leuke workshops en andere activiteiten, al dan niet in samenwerking met BN’ers. De meeste workshops zijn gratis, en er is vaak best een hoop leuks te vinden: programmeren, proefjes doen, Young Adult-festivals, speurtochten, rondleidingen… Het is een fijn gratis uitstapje en wie weet ontmoet je ook nog andere leuke mensen of leer je iets nieuws!

Maak een tocht langs verschillende mini-biebs bij jou in de buurt. Zoek uit waar bij jou in de buurt mini-biebs verstopt zitten, en stippel een fijne wandelroute of fietsroute uit langs deze schattige kastjes. Als je zelf een paar boeken wil doneren is dat natuurlijk helemaal geweldig, maar anders kun je ook gewoon een boek uit een biebje halen en dat later weer terugbrengen. Gezond en geheel gratis!

Ga een middag naar de bieb en lees daar een boek. Of een tijdschrift. Als je zelf geen bibliotheekabonnement hebt, dan mag je nog steeds gratis naar binnen en daar gaan zitten lezen. Dit is niet alleen gratis, maar bespaart ook op de verwarming (en dat scheelt toch weer). Je kunt zelf thee meenemen in een thermosfles, als je dat zou willen (en een thermosfles hebt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.