Selfcare en me-time met thee

Niet alleen door boeken te lezen en te luisteren kun je goed voor jezelf zorgen, maar ook door thee te drinken. Thee bevat namelijk vocht, en als je het zonder suiker drinkt en een beetje afwisselt (niet alleen maar zwarte thee en niet steeds dezelfde kruidenthee) is het een prima alternatief voor een glas water.

Thee als me-time

Als ik thee inzet voor me-time, dan kies ik meestal voor een extra lekkere thee en neem ik de tijd om die thee op precies de juiste temperatuur te drinken. Vaak kies ik voor losse thee of voor een wat luxere/zeldzamere thee in een zakje. Het is dan ook echt anders dan wanneer ik thee drink op mijn werk of tijdens het bloggen. Ik neem meer de tijd om te genieten van de thee.

Een andere manier om thee in te zetten voor me-time, is door een theebloem in een theepot te doen en te kijken hoe deze theebloem zich ontvouwt. Dat duurt zo’n tien minuten, en het is heel rustgevend om te kijken naar dit proces. Daarbij is iedere theebloem ook anders, dus er ontstaat steeds iets anders in je theepot.

Losse thee zet ik trouwens graag in mijn percolatortje. Ik kan dan precies bepalen hoe sterk ik de thee wil hebben, en heb twee kopjes hele lekkere thee waar ik echt van kan genieten. Mijn percolatortje komt van IKEA en omdat ik geen zakjes gebruik is het ook nog eens heel duurzaam (want minder afval).

Thee als selfcare

Je kunt thee ook inzetten om even extra goed voor jezelf te zorgen*. Slaap je slecht, dan zijn er bijvoorbeeld de nodige soorten kruidenthee die je kunnen helpen om wat beter te slapen. Sowieso scheelt het al als je geen cafeïne gebruikt in de avond, maar als je het nog een beetje verder wil doortrekken, kies dan bijvoorbeeld voor een slaapthee, kamillethee of een thee die je helpt ontspannen (vaak te herkennen aan woorden als ‘ontspanning’ of ‘relax’ in de naam).

Heb je juist moeite om je te concentreren, dan is thee met cafeïne juist wel een goed idee. Wil je extra hulp om je te concentreren, kies dan thee met bergamot (ook wel bekend als earl grey thee). Dat geurtje van bergamot helpt je namelijk om je wat beter te focussen. Vindt je dit geen lekkere thee, kies dan voor een andere citrus-thee (bergamot is een citrusvrucht) of voor een thee met pepermunt. De combinatie van die twee kan natuurlijk ook, maar persoonlijk vind ik dat ontzettend smerig, dus ik kies meestal een van de twee of gewoon earl grey thee.

Ben je fysiek niet helemaal lekker, dan kun je daar ook theetjes voor vinden. Bij maagklachten helpt pepermuntthee, bij darmklachten schijnt sinasappelthee goed te werken, groene thee bevat veel anti-oxidanten (en die zijn heel goed voor je weerstand) en bij keelpijn kan ik kamillethee met honing van harte aanraden. Als de klachten langer dan 3 weken aanhouden, ga dan altijd naar een arts!

Ben je gewoon even heel heel zielig, dan zou ik een grote mok of pot van je favoriete thee zetten. Vind je net als ik (bijna) alle thee lekker, kies dan voor iets met vanille erin (want van vanille ga je je veilig voelen, raar maar waar) of thee met rozen (want die geur maakt je blij). Je kunt ook een extra speciale kop thee maken, als verwenmomentje voor jezelf. Heb je al dit soort theetjes niet in huis? Dan is dat een heel goed excuus om even lekker (online) thee te shoppen 😉

*NB: als je klachten langer dan 3 weken aanhouden, ga dan altijd naar een arts.

5 gedachtes over “Selfcare en me-time met thee

  1. rinapka zegt:

    Die bloem, wat leuk!
    En thee met vanille ga ik eens proberen, klinkt in elk geval veilig.
    Eigenlijk drink ik bij vlagen thee: tijden niet en dan ineens kommen vol

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.