Irritatiefactortjes in de bieb (deel 4)

Vandaag in de irritatiefactortjes: drie serieuzere problemen en twee luchtige. Want ik ben dol op de bieb, maar net zoals in iedere relatie zijn er ook twistpunten. En dat kan variëren van de stoppels in de wasbak, rondslingerende sokken en al dan niet dichtgedraaide tandpastadopjes tot aan wat serieuzer problemen. Ik vind dat je het daarover moet kunnen hebben, als mensen. Vandaar dat ik vandaag deel tegen welke irritatiefactortjes ik de afgelopen tijd ben aangelopen. Het staat de bibliotheek uiteraard vrij om te reageren, en ja, een aantal dingen heb ik de bibliotheek ook al laten weten, maar tot op heden heb ik geen reactie.

Vorige keer had ik het al over de vele activiteiten die er kennelijk in de bieb georganiseerd moeten worden. Nou, deze keer heb ik de overtreffende trap gevonden: de opnames van een tv-programma vonden plaats in de bieb. Oké. Vooruit. Maar waarom moet dat zo gedaan worden dat er van de 3 inleverpunten die er voor de hele bieb zijn nog maar 1 min of meer te bereiken is, en dan krijg je ook nog een paar ‘wat doe jij hier?!’-blikken toegeworpen. En voor de kenners: nee, er was geen mobiel inleverpunt. Echt, ik snap het promo-aspect en de inkomsten enzo, maar het kan toch niet zo zijn dat ik als betalende klant de bieb moet gaan mijden en/of geen materialen meer in kan leveren?

De app van de bieb die urenlang of zelfs dagenlang offline is. Echt, ik snap dat er iets mis kan gaan in technologie. Ik snap dat het even kan duren om dat te repareren. Maar volgens mij hoeft dat in principe niet meer dan anderhalve werkdag te duren. Alles wat langer duurt, is gewoon ‘we betalen te weinig om dit snel op te lossen’. En voor mensen die reserveren, verlengen en hun leentijden in de gaten houden via de app is dat best wel irritant.
(De betreffende storing heeft alles bij elkaar zo’n 5 dagen geduurd. Veel te lang, wat mij betreft!)

Dat als je deze problemen aankaart op X (voorheen Twitter), de plaatselijke bibliotheek niet eens de moeite neemt om te reageren. Helemaal als ze ondertussen wel op social media delen wat voor toffe dingen ze allemaal doen en positieve berichten van bezoekers reposten (dat is iets wat je niet in kan plannen, dat moet je actief en op dat moment doen), dan voelt dat alsof ze met opzet iedere vorm van feedback of commentaar op hun werkwijze negeren. Hoe moeilijk is het om even te posten ‘hoi, bedankt voor je bericht, we zijn er mee bezig en we hopen dat het snel opgelost is/goed dat je dit aankaart, we regelen het bij de volgende opnames beter, sorry voor het ongemak’?

Om ook een wat luchtiger probleem te noemen: het boek wat ik aan het voorlezen ben in de klas is gereserveerd. Ja, we lezen voor. Ten eerste omdat het heel goed is voor de taalontwikkeling, ten tweede omdat voorlezen goed is voor de emotionele ontwikkeling en ten derde omdat het gezellig is. Ik ben bezig in een mooi boek met deze groep, maar het is regelmatig gereserveerd. Heel irritant, want ik weet dan niet of ik het kan verlengen en dus verder kan met het verhaal. Wij hebben (nog) geen schoolbieb, en ik weet ook niet of we als school zo’n speciaal abonnement voor scholen hebben… dus leen ik op mijn pas boeken bij de bieb. En dan is het irritant als dat boek om de haverklap gereserveerd is.

En tot slot: vieze dingen in boeken aantreffen. Van sommige vlekken wil ik niet weten wat ze zijn, of waarom ze mijn pagina’s aan elkaar plakken. Maar wat ik niet begrijp: hoe kun je je tandenstoker vergeten in een boek?? Ja, ik heb echt een tandenstoker in een boek aangetroffen…

Meer irritatiefactortjes? Hier vind je deel 1, hier deel 2 en hier deel 3!

9 gedachtes over “Irritatiefactortjes in de bieb (deel 4)

  1. Jenny zegt:

    Als een bepaald boek heel vaak gereserveerd is, lijkt me dat een prima aanleiding voor de bieb om een paar extra exemplaren aan te schaffen.

    Zelf heb ik op 2 maart een boek gereserveerd dat in een ander filiaal op de plank staat, ik kwam bij het reserveren op plaats 1 van de wachtrij en het is er nog steeds niet, ook nog niet op transport. Dus of er heeft nog geen medewerker naar gekeken, of het boek is kwijt en men heeft vergeten om dat aan mij en in de catalogus te vermelden.

    Like

    • booksometea zegt:

      Dat is financieel niet altijd haalbaar… vandaar dat ik het leen bij de bieb. Afgelopen week is de schoolbieb open gegaan (was op het moment van schrijven nog niet open), maar ik betwijfel of ze het daar hebben.

      Like

      • Esther Valent zegt:

        Voor de bieb is het niet altijd haalbaar om meer exemplaren van een boek te kopen. De collectie is voor alle inwoners, dus moet actueel en breed samengesteld zijn.

        Like

      • booksometea zegt:

        Dat snap ik ook. Tegelijkertijd kan ik dat wel irritant vinden, net zoals je prima kan begrijpen waarom er om 17 uur een lange rij is bij de kassa in de supermarkt en het tegelijkertijd irritant kunt vinden.

        Like

  2. rinapka zegt:

    Gelukkig heb ik niet veel klachten over “mijn” bieb.
    O ja, de laatste keer werd in het restaurant (=begane grond) soep gekookt… ik kreeg er zo’n zin in, maar ja.
    Op begane grond zijn altijd de activiteiten òf in aparte zaaltjes/ruimtes, dus het echte biebgebeuren is boven.
    En we worden op tijd van iets op de hoogte gesteld.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.